2009. június 27., szombat

Árad a Lajta!

A sok eső miatt a víz hihetetlenül megemelkedett, bár a Mosonmagyaróvár előtti zsilipeket lezárták. A folyó erre fittyet hányva csak áradt és áradt. Amikor munkába menet átkarikáztam a Lajta feletti hídon, megdöbbentett a látvány. Sose láttam még ilyen áradást ezen a kis folyón. Dunai árvizet, sodródó hatalmas fatörzseket, az úton áthömpölygő sáros vizet, ellepett hidakat, nyúlgátakat, a lezárt győri rakpartot és strandot láttam már nem is egyszer, de a Lajta ilyet még nem produkált. Csendesen, bár - hegyekből eredő folyó lévén - gyorsan iramodva viszi mindig a vizét a városon keresztül a Mosoni-Dunába, meredek partján a kiálló kórók közt jégmadarak vadászgatnak, szitakötők kéklenek, vizében kacsaseregek úszkálnak. Most fakadóvizek törtek fel a védett egyetemi park fái közt.A hídnál szennyesen örvénylett az iszapos víz, alatta egy ladik se tudott volna átmenni.Kisebb fákat sodort magával.
A fákkal szegélyezett túlparti sétány helyén sáros, gomolygó áradat.


Bár az áradás nagysága meghökkentő, a parthoz közeli tejboltban már a boltos nénik tudták, hogy - a többedfokú árvízvédelmi készültség ellenére - ma már apadni fog a Lajta... És amit Évike néni a boltban megmond a vevőknek, az úgy is fog történni. Lehet, hogy nem pont ma, de biztosan apadni fog... :-)

21 megjegyzés:

  1. Nagyon durva! A Marcal és Rába ártere is tele volt, tegnap hazafelé láttuk. Győr, Óvár aggódhat.

    VálaszTörlés
  2. De Évike néni megmondta a frankót!
    Itt még az a jó, hogy a városon keresztülmenő ág zsilipeit lezárták, így a víz a másik, a kevésbé lakott rész melletti ágba nyomul. Aggályos viszont, hogy a magasan álló Mosoni-Duna visszaduzzasztja a Lajta vizét a város felé.

    VálaszTörlés
  3. Kikka mondta, állítólag Hegyeshalomnál elárasztottak egy határrészt, hogy Óvárt védjék.

    VálaszTörlés
  4. Ezt mondta Évike néni is. Azért tudták a Malom-ági Lajta zsilipjét lezárni, különben átbukott volna felette a víz. Ennek ellenére egyébként a víztoronynál kedden már csordulásig teli volt a Lajta-ág medre.

    VálaszTörlés
  5. Kilenc vagy tíz éve úszott a fél város.

    VálaszTörlés
  6. Fakadóvíz akkor sem volt a parkban.

    VálaszTörlés
  7. Mi a különbség a buzgár és a fakadóvíz közt?

    VálaszTörlés
  8. Mindkettő az áradó folyó víznyomása miatt alakul ki. A buzgár a mentett oldalon, a töltésnél tör fel, mert gyenge a gát, vagy mindenféle rágcsálók telifrkálták, és ezért szivárog. fakadóvíznél:ha megemelkedik a folyó szintje, a környéken a talajvízszint is megnő. Közlekedőedények, hajszálcsövesség meg más fizikai elvek alapján ez talajvíz - tehát nem a folyó vize - tör fel fakadóvízként. Gondolom, amikor nagy az árvíz, akkor a fakadó-, bel-, meg árvizek, buzgárok egybefolynak, összemosódnak, nem lehet tudni, melyik víz honnan jön.

    VálaszTörlés
  9. Oké, ezt értem. Mosoni-Duna is elég nagy, a parti pincék biztos úsznak.

    VálaszTörlés
  10. Majd kérek szépen képeket a Lajtáról normál állapotban is, hogy el tudjam képzelni, min vagytok ledöbbenve!

    Épp kérdezni akartam, én is a blogban, hgoy mi újság a Szigetközben? Tegnap kirándultam a Dunakanyarban és láttam, amit láttam! :'-(

    VálaszTörlés
  11. Mit láttál még az áradáson kívül?

    VálaszTörlés
  12. ma reggelre a szemközti Lajta-parton egy tegnap óta alámosott és kidőlt tölgyfán konferenciáztak az ÉDUKÖVIZIG munkatársai. Amikor ilyen sok vízügyes van a környéken, túl sok jóra nem lehet számítani az apadást illetően. Még az a jó, hogy a Mosoni - Duna itt nem árad túlságosan, bár magas a vízszint. A Lajta talán még nem is tetőzött. Van egy "szelíd állapotú" Lajta-fotóm, majd beszerkesztem.

    VálaszTörlés
  13. Oké, köszi!
    Megírtam a blogban, miket láttam még! :-)
    De hát Évike néni megmondta!!! A Lajta nem hallotta? :-)

    VálaszTörlés
  14. Pedig hallania kellett volna, mert Évike néni olyan hangosan hirdeti az igét a boltban, hogy harsog az utca! Hétfőn lecseszett: hogy merek az ebédideje előtt tíz perccel áfás számlát kérni a céges bevásárlásról? Mordizomadta, irgumburgum! :-)

    VálaszTörlés
  15. Én is utálom, ha kaja közben zavarnak! :-)

    VálaszTörlés
  16. De hát a tejboltban folyton esznek az eladó nénik! nem zavarja őket a vásárlóközönség! Egy kis lajta sajtot, egy falat Danubiát, egy csöpp fokhagymás óvárit... a legjobb munkahelyük van a világon! Közben meg letolják a renitens vevőket, mint a gatyát. :-) Főnököm szerint a tejboltban a kommunista feminizmus uralkodik!

    VálaszTörlés
  17. És nincs egy másik tejbolta közelben, hogy ezeknek ne legyen vevőjük, akit letolhatnak? Felháborító!

    VálaszTörlés
  18. Óváron összesen egy tejbolt van, főleg helyi termékekkel, meg sok multi szupermarket, ahol drága a sajt. Úgyhogy hadd pletykáljanak.

    VálaszTörlés
  19. Rendben, pletykáljanak! Csak ne cseszegessék Ágit! :-) Meg téged se!

    VálaszTörlés