A leszedett cseresznyét kimagoztam (sajnos nagyon kukacos volt), és felteregettem az aszalógép tálcáira. Arra kell figyelni, hogy a cserkó mindig a héjas felével kerüljön a tálcára, különben menthetetlenül odaragad a gyümölcshús. .Az aszalógép egyébént egy eléggé egyszerű, de nagyszerű szerkezet: öt lyukacsos tálca egymáson, alul egy pici fűtőszál és egy csepp kis ventillátor. A gépben kevergő kb. 60 fokos levegő szárítja a beletett zöldséget, gyümölcsöt. Talán ha 100 W a teljesítménye, tehát nem egy áramzabáló szerkezet. Működés közben pedig mennyei illatok lengik körül a gépet. Lassú, hosszú órákon át kell működtetni a tökéletes száradáshoz. Az aszalógépben csak előkezelést kapott a cserkó, aztán úgy, ahogy volt, ment az utánfutóba. Egy régi függönnyel takartam le, hogy ne kóstolgassa a darázs, ne hulljon rá levél. Kicsit féltem a cseresznyével, tavalyelőtt aszaltam utoljára. Akkor nem sikerült, mert valahogy összeragadt a fele egy nagy buciba. Ráadásul alufólián kíséreltem meg aszalni, és az alufólia ráragadt a cseresznyegalacsinra. Volt, ami meg is penészedett, dobhattam ki. Tavaly meg se próbálkoztam vele, idén viszont a bő cseresznyetermés nagyon csábított. Hanyagoltam az alufóliát, kicsit előkezeltem, rácson szárítottam, nem tepsiben, és sikerült.
Éles kontraszt: friss és szárított cseresznye. Az aszalótálcán kb. egykilónyi cseresznyéből készült aszalvány van!
Az aszalt eper az egyik legfinomabb szárított gyümölcs. Mivel két hete szerintem túl keveset szedtünk Eperországban, ezért addig szekálódtam az "illetékesnél", hogy újra kimentünk szedni - még négy kilót. Ezt aszaltam meg. Megmostam, megfeleztem a szemeket, sütőpapírral bélelt tepsibe tettem. (Itt is ügyelni kell arra, hogy ne a vágott felével lefelé tegyük a papírra, mert odaragad!) A kezdő hőkezelést a sütőben kapta meg, mivel az aszaló foglalt volt. Csepplángon száradt kb. 2 óra hosszat. Eközben kiadott egy kis levet magából, majd szépen száradni kezdett. Mivel az eper aránylag édes volt, ügyelni kellett, nehogy elkezdjen pörkölődni! Utána a tepsik mentek az utánfutóba, letakarva. Az első napon szépen ment a száradás, 27 fok volt, szeles, ideális aszalóidő. Este behoztam a lakásba az összes száradó gyümölcsöt a hajnali harmat elől. Másnap már délelőtt nagy meleg volt, azonban aznap kétszer szedtük be az összes tálcát, mert sorozatban jött egy zivatar, majd egy másik zápor. A természetes napmeleg hiányát az összes aszalnivaló a sütőben vészelte át. Tegnap újra kikerültek a tálcák, tepsik, örültem a jó melegnek, a száradásnak. Estére megdöbbentem: a tálcákról szinte eltűntek a gyümölcsök! Mintha valami medve dézsmálta volna meg. Aztán kiderült a turpisság. Kicsi párom tegnap hősiesen elvégezte a fűnyírást. Akárhányszor elment az utánfutó környékén, mindig betolt egy-egy marék gyümölcsöt. Mivel az udvar legalább ezer négyzetméter, jópár maréknyi eper és cserkó lecsúszott. Én meg még szánakoztam a rajta, hogy milyen lassan nyírja a füver, szegény biztos nagyon fáradt! Vezeklésképpen még három vödör cseresznyét leszedett, így ma munka után a holnap reggel induló újabb aszalási menetet készítem elő. A jövő héten is ez lesz a műsor, mivel a meggy majdnem megérett. Ha beköszönt a hőség, csak ki kell tenni a napra megmosva, kimagozva, a többi letudva. De erről majd a jövő héten...
Az eper kevésbé esik össze, mert kisebb a víztartalma. Színe egészen fantasztikusan bíbor lesz
száradás után. A tányér bal felén háromnegyed kiló gyümölcsből készült aszalvány van.
Végre Laci nemcsak sütit meg húst evett, hanem valami egészségeset is! Haladás! Megvan a csodatipp, hogyan lehet a pasikat egészséges kajákra fogni. Sört elzárni, aszalékot kitenni.
VálaszTörlésNa, ezt te is megteheted, mert az urad egy szem gyümölcsöt de eszik meg.
VálaszTörlésNo meg a sör elzárásából Piripócsig zengő botrány lenne!
VálaszTörlésHát igen. Aztán a két drága búval bélelten menne a kocsmába sóhajtozni, vagy átszoknának a hazaiból csinált fröccsre. A sört is ki kell tenni, meg az aszalványt is.(nem aszalékot!)
VálaszTörlésNem, a sört nem rakom ki, jöjjön be érte! Kéjes öröm úgy kiadni!
VálaszTörlésMér, mi az a aszalík?
VálaszTörlésAz, ami az alumíniumorrod likán kigyün!
VálaszTörlésAbból öntünk ólomkatonát.
VálaszTörlésJó. Gyűjtsük össze, öntsük ki, és minden rokon azt kap karácsonyi ajándékba egyet-egyet.
VálaszTörléstaknyólom
VálaszTörlésÁgi,kedvet kaptam az aszaláshoz,mivel még mindig nagyon sok cseresznye van a fán!
VálaszTörlésAzt kérdezném,hogy a sütőben az előszárítást hány fokon csináljam?Pl:légkeverve?És mennyi ideig?És utána még hány napig kell kint is szárítani a napon?Befőttes üvegbe is rakhatom ha kész??
Remélem nem vagyok nagyon kiváncsi?:-))
Az előszárítást a lekisebb lángon kezdd! Bevallom, én még légkeverve sose próbáltam. Viszont a sütőajtót ujjnyira mindig nyitvahagyom. Eleinte kidob egy kis levet a gyümölcs, de aztán hamar elkezd száradni. Néha rá kell nézni, mert volt, hogy nem figyeltem rá, és elégett, megsült... Sütős előaszaláshoz legjobbak ilyen nagymamaféle régi pléhtepsik és sütőlapok, papírral letakarva. Amikor már kicsit olyan mazsolaszerű, de még puha, nem ruganyos, mehet ki a napra. Aszalódás közben kicsit odatapad a gyümölcs az alátett papírhoz, de ahogy szárad, leválik róla. A napocska melegétől függően 3-4 nap alatt egészen olyan lesz, mint a mazsola, csak egy kicsit nagyobb, és barnás. Ha kész, nyugodtan elteheted patentfedeles befőttesüvegbe. Érdemes kipróbálni, jó aszalást! :-)
VálaszTörlésHú nagyon ügyes vagy, biztos nagyon finom lehet. Szegény gyerek elől eldugtad az utánfutóba, az apukája meg mind megette! Szegény árva! Most már biztos vagyok benne, hogy rabszolgaként tartják! Kérem kölcsön! :-)
VálaszTörlésSajnos csak tesóm kaphatja néha kölcsön...:-)
VálaszTörlésIrigy! :-)
VálaszTörlésAz egyik legfinomabb aszalt gyümölcs az aszalt meggy ( persze csak a datolyaszilva után), jövőre azt is próbáld ki! Kicsit pikáns savanykás íze lesz, én befőttesüvegben tárolom, de folyamatosan rájárok nasizni, így elég hamar elkopik :D
VálaszTörlésA felületes olvasás bűne, most látom hogy meggyszedés is lett belőle :)
VálaszTörlésTotoro, köszöntünk itt nálunk, nagyom szép és különleges a blogod.
VálaszTörlés