Azért is ültetünk még takarmánynövényeket (nevezetesen kukoricát), mert a kertünk a mindennapi zöldségtermeléshez túlméretes egy kicsit. (Ha tényleg biokertész vagy igazi őstermelő volnék, akkor biztos kicsi lenne. De hát mást is csinál az ember, nem csak kertészkedik...) A földet viszont művelni kell! Nem lehet lustaságból gaztengert hagyni, aztán valamikor legyomirtózni, mert a talaj leromlik, később művelhetetlenné válik, ezen túl az önkormányzat meg küldi a felszólítást és a csekket a parlagfű miatt.
Az ilyen kis kerti földdarabok minimálműveléséhez a legjobb a kukorica, köztessel, esetleg a takarmányrépa. A takarmánynövények azért is jók, mert bírják a több évig tartó, ugyanarra a helyre való vetést, bírják a szárazságot, erős növekedésűek és elfojtják a gazokat. És akkor a termésről még nem is beszéltünk...
Ez a "hatalmas" takarmánynövény-termesztésünk több fázison ment keresztül:
Amikor kicsik voltunk, és még szőlőnk is volt, a szőlő közt egy időben lucerna termett. A lucernásban a gazok nemigen tudtak megerősödni a sűrű vetés és az állandó kaszálás miatt. Hogy a lucernával mit csináltunk, arra már nem emlékszem... Hédi, te tudod?
Aztán pár éve kocsibehajtót kellett kialakítanunk a kert végében. Akkor ott keletkezett egy olyan csücsök, aminek a normális hasznosítását nem lehetett megoldani, ráadásul elkezdett elterjedni rajta az ördögcérna. Oda meg takarmányrépát ültettünk. Ez már értelmesebb gondolat volt, a tél kezdetéig elcsipkedték a hatalmas, lilásvörös répákat (az a rossz, aki rosszra gondol :-) a baromfiak.
Olyan négy éve alakult ki a kert végének végső állapota. (kocsibehajtó-kialakítás, a korhatag vén diófa kivágása, mélyszántás...) Azon a tavaszon találtam ki, hogy kukoricát kéne odavetni, hogy a tyúkokat azzal pótlólag táplálni tudjuk. Anyukánknak nagyon megtetszett az ötlet, de volt egy kis gond: május eleje volt már, égen-földön nem lehetett kukoricavetőmaghoz jutni! Ekkor a krumplis bejegyzésnél már említett Marika néni sietett a segítségünkre. Pattogatnivaló kukoricából adott vagy öt csövet, hogy együk meg, de mi elvetettük. A nyeszlett kukoricatövekről lekerült silányka pattogatnivaló kukoricát ették a tyúkok egész télen a búza mellé...
Körülbelül három éve alakult ki a mostani takarmánynövény-termelésünk "formája". Elővettük a józan paraszti eszünket, anyukám meg a tapasztalatait is mindehhez. Ezen kívül meg is terveztük, hogyan fogjunk hozzá a telepítéshez.
Mindenekelőtt alaposan szántattunk, szervestrágyáztattunk a kukoricás csücsökben. Szereztünk igazi nagyüzemi hibridkukorica-magot, olyat, aminek egy növényén sokszor három cső is van, és hatalmas termetű. Úgy vetettük el, ahogy anyu kiskorában a papa vetette a kukoricát: Szent György nap környékén. Az is előjött, hogy közteseket neveljünk a kukoricában - mint régen az igazi parasztbácsik. Először csak futóbabot (a már említett tűzbabot) ültettük el a kukorica sorába, a kuki vetésével egy időben. Így - a vetéstől - eltekintve - gyakorlatilag munka nélkül lehet szárazbabhoz jutni, kár lenne nem kihasználni. Aztán sütőtököt is kezdtünk köztesként nevelni, most meg takarmánytököt is. Ez utóbbit azért, mert a tojás sárgája szép lesz tőle, ha a tyúkok eszik. A magját mi is megropogtatjuk. A nagy, szürkés-narancssárga tökök meg dísznek is kiválóak ősszel.
A kukoricával jobbára kiskorában kell foglalkozni. Általában három kapálást igényel. A kapáláskor a sorközöket meg kell tisztítani a gazoktól, hogy a melegkedvelő kukorica erőre kapjon (persze a bújó köztesre vigyázni kell!), be kell állítani a tövek számát, sűrűségét. A kukorica fattyúhajtásokat is hoz, amik ha megerősödnek, a tő nem terem. Ezeket ki kell tördelni. Eddig két kapáláson vagyunk túl, meg most vetettük a köztes babot újra...
A harmadik kapálás után már nemigen szoktuk a kukoricát abajgatni, kártevő se igen tűnik fel rajta Címert, bajszos csövet hoz, majd augusztusra elkezdenek beérni a csövek. A gazoknak esélye sincs a kukorica alatt. Néha bemászunk a sűrű kukoricalevél-erdőbe, babszedés céljából, meg a gyerekek szoktak benne "kommandózni". Szeptemberre a kórók erősen sárgulnak. Ekkor kóróvágó kapával, metszőollóval vagy valami éles alkalmatossággal tőből vágjuk ki a kórószálakat, a babszárakat az időközben beérett szárazbabokkal együtt leszedjük, a kukoricacsövet letörjük, a megtermett tököket meg összegyűjtjük. A bab megy a fagyasztóba - oda nem jut be a zsizsik - , a kukoricát nagy kosarakban - tavaly lett vagy tíz kosár - az egyik melléképületben betárazzuk. Ide János cicának szabad bejárást biztosítunk - az egerek ellen. Mondhatni, jól el is látja a feladatát. A tökökből dísznek is teszünk ki, mi magunk is eszünk. A többi - feldarabolva - biztosítja szárnyasaink téli vitaminszükségletét... A megmaradó kórót sokszor elviszik olyanok, akik állatot tartanak (a kecske, ló megeszi a kórót, ami nem permetezett, így sok állattartó beszerez egy csomó ingyen takarmányt, mi meg örülünk, hogy megszabadultunk a használhatatlan, fás száraktól), de volt, hogy elégettük. A bennmaradó, el nem bomló kukoricagyökér-maradványokat a szántás hozza elő, ezt össze kell szednünk, hogy ne akadályozza az újbóli vetést. A kukorica után a föld ősszel is olyan gyommentesen tiszta, mint a patyolat! A tyúkok meg vígan falatozhatnak. Mi meg vígan falatozzuk a tojást... :-)
Tikok. Randák, vedlettek. Minek raktad be?
VálaszTörlésKivegyem?Szerintem nem olyan vészes? Ha egyszer te is nekiállsz tikot tartani, a tieid se lesznek szebbek!
VálaszTörlésÉn törpenyulat meg törpekecskét akarok nevelni. Valamint fehér színű spicc kutyust.
VálaszTörlésA nyúl nem harap?
VálaszTörlésDe, kell egy agresszív elem a házba... A teknősök is harapnak.
VálaszTörlésBolondok vagytok! :-)
VálaszTörlésGyönyörűek ezek a tikok, ne vedd ki! A bejegyzés is fantasztikus, kétszer olvastam egymás után! Bäher Ivánnak van egy novelláskötete, az egyik fejezet benne A letojt tyúk. (Most persze nem találom, nyilván valami kö..ög nem adta vissza! Na én onnan tudtam mi az!)
És miért nem szeretitek a bolti tojást? Van különbség igaziból?
Ha lesz kertem, biztos hogy lesznek tyúkjaim is. Szokták kérdezni, hogy le merem majd vágni? Még nem tudom, de nyilván, ha enni akarok majd adni a fiamnak (unokámnak), akkor igen! :-) Ti levágjátok?
Hát a környéken számos család foglalkozik csirkeneveléssel, vágással, pucolással. Mi általában az egyik ismerős családtól vesszük a csirkét. Amikor megnőttek és elérte őket a végzet, a jószágokat házhoz kiszállítják. Otthon pedig szétdaraboljuk, csomagoljuk, aztán megy a fagyasztóba. Mindez három havonta ismétlődik.
VálaszTörlésNagyon irigykedem, szeretnék én is ilyen házi csirkékhez jutni, nemrég majdnem sikerült is. Még dolgozom az ügyön! :-)
VálaszTörlésAzért rizikós, múltkor az ismerősünk szegény betegség miatt nem tudta időben levágni a csirkéit, és két héttel később szállította. Akkor már strucc méretűek és vészesen elhájasodottak voltak. Kisütöttem a zsírját csibetöpörtyűnek, az három nap alatt elfogyott, mert aki belépett hozzánk, lopott egy marékkal. Ennyit az csirkehús egészségre gyakorolt pozitív hatásairól.
VálaszTörlésJaj, imádom a töpörtyűt!
VálaszTörlésÉs szerinted az természetes, hogy két hét alatt annnyit nőttek és híztak?
Persze, hogy nem, de ez van. A háztáji csirke is legalább felerészben tápon nő fel. Háromhónapos ciklusnál az a két hét végül is 15%, és ez mind zsír formájában jelenik meg.
VálaszTörlésNagyon észre lehet venni a tojás minőségén a házi eredete: Egyfelől: sokkal nagyobbak a boltinál. Másodszor: a sárgájuk körül olyan erős a hártya, hogy akárhogy töröd fel, a sárgája sose folyik szét. A télen kifogytunk a tojásból, kénytelenek voltunk venni. A tojássárgája szinte narancsszínű volt benne. Piskótát csináltam belőle. Mire kisült, a piskóta szinte fehér lett... Valamivel beetették szegény szárnyasokat... Harmadszor: azonnal verődik házi majonéznek, habnak, mindenféle finomságnak.
VálaszTörlésTesó, emlékszel a kb 30 éve kiadott "Vidám rajzos baromfitenyésztés" című könyvre, ahol leírták, hogy hullaliszttel ne etesse senki a tyúkját, mert büdös lesz a tojás?
VálaszTörlésÉn nem merem a csirke nyakát elvágni, de anyukám meg a párom is gond nélkül megteszi. Ettől függetlenül a kétkilós pontyot simán agyonvágtam, lefejeztem, kivéreztettem és kibeleztem. Tesó, most ne ájulj el...
VálaszTörlés:-) Remélem nem ájultál el, Hédi! :-)
VálaszTörlésHát én is úgy vagyok vele, hogy ha nincs aki megcsinálja helyettem, akkor nem hisztizek, megcsinálom. Gondolom, így lennék a csirkével is. Ez nem fog megakadályozni abban, hogy legyenek csirkéim, annyira szeretem nézni, ahogy kapirgálnak, szeretem adni nekik a leveleket, amit mohón elkapkodnak. Azt azért ne gondoltam volna, hogy ennyi kukoricát megesznek!!!!
Ági egy perverz, szadista állat! Kiröhögött, amikor a fenti szövegére azt mondtam: Böööööőő! Böööööőő! Brooáááááf!
VálaszTörlésSzerintem én is nagyon röhögtem volna... bocsika!
VálaszTörlésLesz neked perverz, szadista! Andi, ez a dúvad megint megfenyegetett, hogy beleveri a pofám a tortába! Még megenni se hagyja! Milyen testvér az ilyen? :-)
VálaszTörlésSanyarú sorsod van, látom!
VálaszTörlésPedig akkor is beéleverem a tortábo a fejit, ha van szülinapja, ha nincs!!!
VálaszTörlésHa van, akkor boldog szülinapot neki! :-) (Amúgy megnézném, amikor belevered, mert szeretek röhögni!)
VálaszTörlésTavaly volt ez az ominózus fenyegetés, előtte húsvétkor pedig valami pudingkrémes, körtekompótos, csokis csodatortát sütött Ági, és buzgón mutogatta, mielőtt a család megérkezett. Aminek pedig az lett a vége, hogy tálastul leejtette. Nem esett kétségbe: fölkanalazta fagyikelyhekbe, nyomott rá tejszínhabot, és azt mondta, hogy egy újfajta somlóit készített. Akkor még csak titokban mertünk röhögni, ahogy mindenki tömte magába a cuccost...
VálaszTörlésÁgi rendszeresen leejti a tortákat? Volt már egy torta, aminek ez lett a vége, amikor neked mutogatta... Hédi, te vagy ilyen hatással Ágira? :-))))
VálaszTörlésEz ugyanaz a torta, de az első említésnél még nem mertem leírni, hogy utána megetettük a romhalmazt a vendégekkel.
VálaszTörlésVagy úgy! Pedig én is megetettem volna. :-) Amit nem tudnak, az nem fáj! :-)
VálaszTörlésAzért az hozzátartozik az igazsághoz, hogy nem a spejzkőről, a sárgarépás rekeszből kanalásztam fel, hanem a tortaburával együtt ejtettem le, és csak pofára esett, nem a koszban hentergett... Ezért is tudtunk belőle vaníliakrémes-habos-gyümölcsös-csokis somlóit csinálni belőle. Receptje: ejts pofára egy tortát, vakard össze, tedd ki kelyhekbe, tegyél rá tejszínhabot, csokiszószt, és zsebeld be a dicséretet... :-) Csak ez az egy torta volt, amit pofára ejtettem. Ezenkívül csak egy tojásrobbantásom volt, ami nagyobb konyhai balesetnek számít.
VálaszTörlésÁgi, pedig azon gondolkoztam, hogy az üvegszilánkokat hogyan magyaráztad meg a vendégeknek? :-o :-D
VálaszTörlés