2009. június 18., csütörtök

Évelő mályvafélék

Ezek az évelők valahogy a Balaton hangulatát idézik. Az országban mindenütt láthatók, de a Balaton környékén a leginkább jellegzetesek. Az én mályvarózsáim is onnan valók. Szégyen és gyalázat, de lopott magból. Nyaraláskor a kerítésen kinyúló szárakról szedtem néhány papsajtformájú termést egy szép élénkpiros tőről. Otthon még a nyáron elvetettem, de elég ritkásan kelt ki. A gyermekei a következő évben, óh Mendel, fehérek, rózsaszínek és pirosak lettek. Azóta nincs különösebb gondom rájuk, kihullott magból újravetik magukat, lassan de biztosan terjednek a kertet határoló cserjék közti szabad helyeken. Ahol tavaly fehér színű növény nőtt, ott idén rózsaszín, ahol piros volt, ott fehér színű virít. Van sárga és krémszínű, sőt egészen sötét, feketésbordó változata is, katalógusban pedig időnként hirdetik a teltvirágú változatát. A mályvarózsák problémamentes társaság, akinek még nincs, arra biztatom fogjon vagy kérjen magot. Nyáron és kora tavasszal is vethető, de talán jobb a kora tavaszi vetés, mert még a abban az évben virágzik. A tövek átültetése eléggé kétes sikerű, mivel a vastag főgyökér elég sérülékeny. Gondos locsolás mellett van azért rá esély, hogy sikerülhet, de mindenképpen megviseli a növényt. Biztosabb sikerre számíthatunk a magvetéssel.

Egy rokonnövény, valamelyik zilizfajból.
Ági az előbb juttatta eszembe, hogy tavaly vagy tavalyelőtt nagy rácsodálkozással fotóztuk a gyomként nőtt madármályvát, amely szépségben vetekedett a nemes kerti virágokkal. A kép mérete kissé becsapós, a virág mérete a valóságban úgy 3 cm.

13 megjegyzés:

  1. Én is teszek majd fel képet a kemenesháti mályváról!

    VálaszTörlés
  2. Lehet, hogy én is beszerkesztek egy vadon növő madármályvát, ami gyomként nőtt tavaly.

    VálaszTörlés
  3. Ide Andi is írhatna, neki van mályvacsejéje, az is a rokonsághoz tartozik. A mályvacserje is Mendel szíve csücske lehetne, mert magról szaporodik, mint az őrült, a színek meg kombinálódnak a köztes öröklésmenet alapján. Nekünk a kutyaól mellett (!) nőtt most ki egy szomszédból átjött magból a mályvacserje, már bimbós.

    VálaszTörlés
  4. Andi nyaral, nézted a blogjukon?

    VálaszTörlés
  5. ITT VAGYOK!
    Én nem tudom, hogy az enyém magról szaporodik-e, úgy kaptam egy-egy pálcikának a mályvarózsáimat. Lilák voltak tavaly, és most is lila az az egy, amelyik már virágzik. Azt hallottam róla, hogy lehet fának vagy bokornak nevelni, metszés kérdése az egész. És itt megint elakadtam, mert nekem ez a metszés-dolog kicsit ijesztő, nehogy fájjon szegény fáknak/bokroknak. Pedig igazán felbátorodhatnék már, mert az orgonáknak csak jót tettem vele! :-)

    VálaszTörlés
  6. Ezek a ti mályvarózsáitok nagyon gyönyörűek, főleg az a bordós (vagy nem is bordós, hanem sötét-mályva), szóval nagyon tetszik, és most, hogy írtátok, hogy a Balatonra emlékeztet, rájöttem, hogy téééényleeeeg! :-)

    VálaszTörlés
  7. Andi, ez a fajta totál lágyszárú, az elő fagy leviszi, és abban sem vagyok biztos, hogy évelő, de mindig kel, mert kilószám hozza a magokat, a tied pedig azt hiszem, mályvacserje, vafy Hibiscus. Abból van a sok sövény a Balcsin. A cserjés könyvemben megnéztem a metszését, azt írja aszongya, hogy: "kevés metszést igényel, a nyurga, idős ágakat tavasszal vágjuk vissza".

    VálaszTörlés
  8. Győr-Szigetben, az egyik utcában a házak előtt utcahosszon törzses mályvafácskákból összefüggő sövényt neveltek több helyen. Tél végén arra jártam, egy apóka metszette a sövényt, az ágakat kb. egyharmadára vágta vissza, talicskaszám hordta el a lemetélt gallyakat. Nyáron, a brutálisnak tűnő vágás után az egész sor csupa virág volt. Szerintem ne félj a metszéstől. Az ész nélküli metszés, pláne késő tavasszal vagy nyáron - biztos ártalmas, de szerintem a téli-kora tavaszi csak olyan a fáknak, bokroknak, mint nekünk a köröm-vagy hajvágás.

    VálaszTörlés
  9. Jó, akkor tavasszal bátran előveszem a vadiúj metszőollómat! :-)

    VálaszTörlés