2009. június 21., vasárnap

Június harmadik vasárnapján...

... az elmúlt heti kerti munkákat rohamtempós betakarításnak nevezhetném. Hétfőn anyukámmal ketten expressz-sebességgel készítettük elő a szedéshez a zöldborsót. Mert ugye "ezt már úgysem kell kigyomlálni, mert úgyis hamarosan felhúzkodjuk" - kifogással kicsit hanyagoltuk a borsóparcella gazolását. Eredményeképpen a borsóbokrokat úgy kellett kivakarni a szulákból. A termés - a tavaszi aszály ellenére is - megfelelőnek tűnt. Ezért hétfőn késő estig csak fejtettük és fejtettük és ettük és ettük nyersen a borsót. Végül késő estére a fagyasztóba kerültek a borsóval teli tasakok. Ezzel a termésnek körülbelül egyharmadát tettük el. A héten még lesz néhány borsózási akciónk, azt hiszem. További kerti munkára csak pénteken került sor. Locsolni a héten igazából nem kellett, kapálni se nagyon. Gyomlálgatás akadt jobbára, meg a cukkinit szedtük és ettük minden nap.
Mivel a héten még el is lógtunk hazulról két napra, pénteken turbó üzemmódban szedtük, magoztuk, aszaltuk és befőztük a meggyet, persze az összeset nem sikerült, még fel kell másznom egyszer a fára, hogy teljes legyen a szüret. Nagy sebességgel szedtem le a feketeribizlit még a hétvégére megérkező 25 milliméternyi eső előtt, mert már elkezdett lehullani. Nagyon finom lett, mézédes, de sajnos igen kevés. Lefagyasztottam, a jövő héten beérő és leszedendő fehér ribizlivel együtt fogom majd befőzni. A ribizli-és málnafélék nem igazán tartoznak az aszalható gyümölcsök közé. Tavalyelőtt kipróbáltam: a csekélyke gyümölcshús úgy rászáradt a magokra, mint Ötzi mirelit múmiájának arcára a bőr... Ráadásul valahogy az íze is elment, gusztustalan, rágós, porszerű izé lett belőle, ki lehetett dobni. Ezért maradunk a jó öreg lekvárnál.
Végül Andi kérésére a heti saját termésekből főzött eleségek:
- cukkiniből volt rántott, rakott cukkini és cukkinifőzelék, házi bazsalikomos fasírttal,
- ettünk meggyes rétest és meggylevest,
- volt zöldborsóleves zsenge répával,
- faltuk a borsót, a cserkót, a meggyet a málnát nyersen,
- ma pedig végre újkrumpli is lesz az ebédhez! Hip-hip-hurrá! Éljen!

13 megjegyzés:

  1. Mi is ugyanezeket ettük, de általában úgy loptuk az alapanyagokat tőletek.
    Kipihented a bulit? Juditka el tudott aludni? Mama is jól érezte magát?

    VálaszTörlés
  2. Nyunyi nem tudott elaludni, egész éjjel nyafogott. Anyu szerintem igen jól érezte magát.

    VálaszTörlés
  3. Azt hiszem, Luci is túlpörgött a végére.

    VálaszTörlés
  4. Sziasztok!
    Nem gondoltatok még arra, hogy az ehető gyomnövényekről is írjatok? Szerintem lenne rá igény, főleg a nyersevők körében. Én például szívesen gyűjteném, ha tudnám melyik hogyan néz ki, de így nem merem leszedni.

    VálaszTörlés
  5. Jó ötlet, bár még nem sokat próbáltam én se ki mint ehetőt. Különben tervezem egy gyomnövényes bejegyzés írását, mert mindig csak elintézzük őket azzal, hogy "kihúztam" , "kikapáltam", "lepermeteztem", pedig ők is ott élnek a virágokkal, zöldségekkel együtt a kertben. Van egy ilyen könyvem, majd megnézem, mi ehető közülük. Egy biztos: a tyúkhúr igen, azt már ettünk Hédivel, majonézes öntettel! És nagyon finom volt. :-)

    VálaszTörlés
  6. Benzsi, bogarat tettél a fülünkbe, valamit majd összehozunk.

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm a menüleírást, legnagyobb örömömre, kicsit ismerősnek tűnt... ;-)
    Ági, honnan van ennyi időd szüretelni meg befőzni? Hétköznap nem kell eljárnod a munkahelyedre? Iszonyúan irigykedemm!!!!!

    VálaszTörlés
  8. jaj és véééégreeee újkrumpliiiiii!!!! :-):-)

    VálaszTörlés
  9. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  10. Van ám nekem egy angyalkezű anyukám, akivel mindent együtt csinálunk! Amikor ő fiatal, érettségiző lány volt a hatvanas években, addig nem kapott senki gimnáziumi érettségi bizonyítványt, amíg legalább egy kamu szakmát nem szerzett. Vidéki kislányok közt nagy divatja volt a "szántóföldi növénytermesztő" szakmának. Anyuci ezt is elvégezte. Igaz, hogy utána negyven évig pénzügyi mérlegeket gyártott köztisztviselőként, de a kerten meglátszanak az ő ismeretei a mai napig.

    VálaszTörlés
  11. Ja, és jobbára hétvégetájt dolgozom...

    VálaszTörlés
  12. Fantasztikus! Most már nemcsak a gyermekrabszolgádat, hanem az angyalkezű anyukádat is irigylem! :-)

    VálaszTörlés
  13. Hát igen a rokonlelkek kitenyésztették egymást! :-)

    VálaszTörlés