2009. június 22., hétfő

Kék szamárkenyér

A kék szamárkenyér nem más, mint egy csinosabbfajta bogáncs. A természetben is előfordul, védett növény. Méter magasságú, a levelei kellemes kékes-szürkészöldek, szőrösek-tüskések, az ágyásban nem árt óvatosan gyomlálni a környékén. Mókásak a kinyílás előtti virágfejek: zöld tüskegolyónak néznek ki sokáig, aztán a kinyílás pillanatában beborítják őket a kék csillagok. Olyankor nehéz elhinni, hogy valóban fészkesvirágú.
Állítólag lehet magot fogni róla, ez még ment is, de kikelni nálam nem szabadföldben, sem cserépben nem óhajtott, maradt a tőosztás. Ezzel a módszerrel megbízhatóan szaporítható, de tavasszal kell elvégezni. Egész nyáron és még ősz elején is virágzik. Mindig egy csomó méhecske csücsül rajta.
Ha lehet, napra ültesssük, de a félárnyékos helyet is elviseli, ilyenkor kicsit nyurábban nő. Jól mutat sárga virágokkal körbeültetve is, de nálam mondjuk magról kelt egynyári szarkalábak a párjai, kék és fehér színben.

Ez csak játék, nem a valóság. Háttérképnek csináltam még öt éve.

4 megjegyzés:

  1. Hú, nagyon szép! Meg a játékkép is tök jó!

    VálaszTörlés
  2. Nem tudtam, hogy védett: lefűnyíroztam, és a medence környékéről gyökerestől ki is szedtem, nehogy mezítláb belelépjünk:(

    VálaszTörlés
  3. Hát, a leányom is bömbölt, amikor rövidnadrágban nekiment! De legalább nem lopják le a ház elől, mint annyi más virágot.

    VálaszTörlés
  4. Hanga, ha a gyökeréről kihajt, ágyásba vele...

    VálaszTörlés