2009. június 6., szombat

Menyecskeszem

Kacér a neve, de szerény, igénytelen. Ugyanakkor szép.


Magról nevelve, kerti földben, napfénynek kitéve esküszöm sokkal jobban kifejlődik, mint a kertcentrumokban kapható holland, üvegházi változat. Hamarabb is hozzászokik a helyéhez. Nálunk a múlt héten nyílt ki az első virága, és körülbelül október végéig megállíthatatlanul virágzik. Az ágyások középső zónájába illik kb. 50-60 cm-es magassága miatt. Napon és félárnyékban egyaránt szépen nő, félárnyékben viszont kissé nagyobbak a virágai. Tápanyag és víz szempontjából nem igényes, jobban bírja az enyhe nélkülözést, mint az esztelen túltáplálást. Aki vállalja a magról nevelést, annak tuti sikerrecept ez a virág.

14 megjegyzés:

  1. Olyan kis csalóka virág ez, ha csokorba akarsz szedni, picurkának tűnik, a telje virágzó tő meg óriásinak. Én azt hitte, hogy ilyen "falusi" virágot nem is forgalmaznak a kertcentrumok!

    VálaszTörlés
  2. Vágott virágként nem igazán tartós. Igen, forgalmazzák a kertcentrumok, de a tápkockás, nyurgult példányokra rossz ránézni.

    VálaszTörlés
  3. nagyon szép, én is szeretnék ilyet (is)! :-)

    VálaszTörlés
  4. Évát rábeszélhetnéd egy őszi fuvarra, addig szaporítok neked pár virágot.

    VálaszTörlés
  5. Igyekszem! Bár legutóbb eléggé ki volt akadva. :-)

    VálaszTörlés
  6. Az az igazság, hogy ha virágról van szó, Hédi nem ismer mértéket, és azt hiszi, hogy mindenki ilyen mániákus. Bennem - és sok más jó ismerősében is - mániákustársára talált -de szerintem ez a növényőrület van, akinek elsőre kicsit erős. Nem láttam, mekkora virágbatyut állított össze tavasszal, bár én is tettem hozzá, és el bírom képzelni. Valószínűleg nem véletlenül akadt ki Éva... Talán őszig sikerül megpuhítani egy újabb virágfuvarra. :-)

    VálaszTörlés
  7. Az az igazság, hogy ha virágról van szó, Hédi nem ismer mértéket, és azt hiszi, hogy mindenki ilyen mániákus. Bennem - és sok más jó ismerősében is - mániákustársára talált -de szerintem ez a növényőrület van, akinek elsőre kicsit erős. Nem láttam, mekkora virágbatyut állított össze tavasszal, bár én is tettem hozzá, és el bírom képzelni. Valószínűleg nem véletlenül akadt ki Éva... Talán őszig sikerül megpuhítani egy újabb virágfuvarra. :-)

    VálaszTörlés
  8. Egész biztosan sikerül! :-)
    Nagyon nehéz volt a csomag, nem tudom elképzelni, hogy bírta idáig cipelni Hédi! Én Kocsival hoztam el Évától, de még így is majd meg szakadtunk ketten, míg levittük a kocsihoz! :-) Fantasztikusak vagytok, na!

    VálaszTörlés
  9. Azt írja éva (msn-en), hogy nem cipel semmit, ne is álmodjunk róla :-), kétszer már behúztuk a csőbe, többet nem tudjuk. De ha sikerül a vizsgája, akkor rendben, mégis hajlandó lesz cipekedni! ;-)

    VálaszTörlés
  10. Addig is három utánfutó ganyé, a tetején meg egy szívecske. Az illata így is odaér..

    VálaszTörlés
  11. Igen, a szívecske már itt is van! :-)

    VálaszTörlés
  12. Szia! Nemrég vettem menyecskeszem magokat és nagyon szeretném, hogy majd nyáron szépek legyenek. Megírnád a magról nevelés menetét? Köszönöm szépen! :) Üdv: Eszti

    VálaszTörlés
  13. Igazából semmi különös, vakondtúrásföldbe vagy fele virágföld-fele kertiföld keverékbe vetettem kivisdobozban márciusban, ritkásan. A júniusi esős időszakban kiültettem a kertbe, néhány hét múlva virágzott. Rövid életű, 3-4 évet bírt, úgyhogy idén nekem is vetnem kell. Sok sikert hozzá.

    VálaszTörlés