2009. június 7., vasárnap

Pénzlevelű lizinka


Ez a virág kevés helyen látható, pedig végtelenül hálás és mutatós, amellett vágóvirágként is legalább két hétig friss marad. A természetben több lizinkafaj is él, ezek általában vízparti növények. A kertben elviselik a szárazabb helyet, de tény, hogy locsolva, félárnyékban sokkal magasabbra nőnek, üdébb marad a lombozatuk és tovább virágoznak, mint valami száraz sarokban. Tehát ideális növények északi részre vagy fák ritkás árnyékába. Bizonyára kerti tavak partjára is.

Nem magról szaporítottam, hanem tíz éve úgy kaptam az első tövet, akkor még nemhogy kertem, de egy cserép virágom sem volt. Anyu dajkálta és aki kért, mindenkinek adtunk belőle. Magját nem nagyon árusítják a kertészeti boltok, tőosztással viszont jól szaporítható. Ez nem is árt neki, hiszen töve könnyen terjed. Középmagas, élénksárga színe feldobja az ágyásokat. Sárga-narancs-piros színösszeállítású évelőágyásokba is ajánlanám. Középmagas növény, de mérete eléggé függ az élőhelyétől.


14 megjegyzés:

  1. Imádom ezt a virágot. Igénytelen, mint afféle vadon is megélő növény, a színe elképesztő, és ami különlegesen széppé teszi, azok az arányai. Nem olyan, mint egy agyonnemesített faj: nyeszlett száron lötyögő óriási virágfej... Robusztus, mégis légies.

    VálaszTörlés
  2. Igen, én is imádom a lizinkámat! Mindennap, amikor hazaérek a munkából, mindig nagyon örülök, amikor meglátom! Gyönyörű sárga és olyan ... olyan ... csupa-csupa élet! Köszönöm! :-)

    VálaszTörlés
  3. Jövő tavasszal már Te is osztogathatsz belőle.

    VálaszTörlés
  4. Jaj tényleg! Akkor adok, de nem szívesen, mert nekem is kevés van! :-) Még csak 6 tő.

    VálaszTörlés
  5. Ha ilyen lelkiismeretesen gondozod, lehet, hogy jövőre csákánnyal irtod, és mindenkit megkínálsz vele, akiről tudod, hogy kertje van...:-) Én már jártam néhány évelővel úgy, hogy havonta irtom őket, például a kúszó boglárkát, a citromfüvet, a fehér ibolyát, a nyuszifület, a meténget. Hédi előkertjében tavaly ősz óta hihetetlenül elburjánzott, azzal együtt, hogy onnan ásta fel a hat tövet. (diszkrét, titkos kérdés... láthatunk majd még képeket a kiskertedről?)

    VálaszTörlés
  6. Mindenképpen írok még a kertről, ha lesz időm fotózni, akkor már ezen a hétvégén! :-) Rá se fogtok ismerni!!!! Gyönyörű!

    VálaszTörlés
  7. Hédike, itt Lizinka Éva azt szeretném kérdezni, hogy a tanácsadói jegy szerinted nekem is be van iratva vagy be kell menjek szerdán ezért??

    VálaszTörlés
  8. Elvileg akinek bent volt az indexe, annak Ferenczné Nagy-Horváth Marianna beíratta. Aki viszont kikérte az indexét, annak be kellene menni.

    VálaszTörlés
  9. Üdvözlöm, látásból ismerős, fekete hajú tán? Nem bántják Önt a darazsak és szúnyogok?

    VálaszTörlés
  10. Nem a Lizinka Évának, hanem a Ferenczné Nagy-Horváth Mariannak :-D :-D :-D

    VálaszTörlés
  11. Kedves Hédi! Elnézést, hogy belekotyogok, de ez biztosan nem a pénzlevelű lizinka, az talajtakaró kúszónövény, másképp is néz ki, bár a viráguk hasonló. Ez egyéb lizinka faj lehet, vagy a közönséges vagy a pettyegetett. A pénzlevelűről itt található leírás: http://www.terra.hu/haznov/html/Lysimachia.nummularia.html#alteteje

    VálaszTörlés