2009. augusztus 16., vasárnap

Augusztus harmadik vasárnapját...

... megelőző héten kicsit leült a nagy kerti lelkesedésünk, a növényekkel együtt. A sok eső és a meleg nagy növekedésre késztette a kerti veteményeket és virágokat, de most mintha egy kicsit kifulladtak volna, pihenőre fordították magukat. Pihenőn van a brokkoli, a cukkini, a paradicsomok. Mi szintúgy.
Hétfőn folytattam a megmenekült paradicsomok feltámogatását, ebben nagy segítségemre volt kis sógorom, Jani, aki elhalmozott az ő üzemen kívüli paradicsomkaróival. A növénymentés szent tudatával rendezgettem a terméseket, amikor kiszúrtam, hogy a parcella fele újra fertőzött a rothadással. Mivel az időjósok szép, szélcsendes időt ígértek, még aznap este lepermeteztem az összes paradicsomot rezes, jó tömény permetszerrel. Éjjel pedig - minden időjós ígérgetés dacára - 20 milliméter eső hullott. Elvileg ha a permezezés után 6 óra eltelik, már hat a vegyszer, de most ebben nem vagyok valami biztos, hogy használt. Tesóm szerint nála már mintha megállt volna a rothadás. Még nem volt időm alaposan átnézni a töveket, hogy nálam is hatott-e a permetszer. Lehet, hogy újra le kell fújatnom az egész "brigádot"?
Az ágyásszegélyeken levő nagy gazokat anyuci buzgón irtogatta, így a helyzet a kertben sz@r, de nem reménytelen. A héten neki kell esnem még egypár ágyás kipucolásának, mert találtam otthon egy zacskóban elheverve még pár tasak, jövő tavasszal lejáró szavatosságú magot, amit másodvetésként még hasznosíthatok. A heti csapadék jó szolgálatott tett annyiból, hogy a másodvetemények minden várakozásomat felülmúlva kikeltek, nagyon gyorsan, nem olyan kínlódva, mint tavasszal.
Folytattuk a fűszerek szárogatását. Szomszéd néni az újabb adag ubi mellé nagy csokor csombort is adott, ez is a többi mellett szikkad. Ezen kívül mi is foglalatoskodunk magszedéssel. Kaptam egykilónyi paradicsomot, ami állítólag csodaparadicsom, gyönyörű termésekkel, teljesen immunis mindenre, és nem fajzik el, házilag szedett magból is jól terem. A bokrok tényleg csodásan néznek ki, bár egy kicsit kételkedem ebben a csodabogárban. Mindegy, a magokat kiszedem, elteszem, jövöre nevelek belőle palántát, és meglátjuk, sikerül-e.
A paprikára nem igaz ez a nagy lepihenősdi, csak terem.

Az idei kipróbálásra szánt kísérleti pasztinákom és a feketegyökér is ígéretes méretű, de még nem szedtünk fel egyikből sem.

A héten a gyomtalanítás mellett a pihenőző növényeket fogom egy kicsit megtuningolni nyomelemes tápoldattal. Egy parcellácskát még feltörök a másodvetésekhez. Végre kipucolom a sziklakertet, és árgus szemmel figyelem a paradicsomokat, nehogy lerohadjon a további, dúsnak mutatkozó termés.

Az elmúlt napokban megint sokfélét ettünk a kertből: lecsót, töltött paprikát, kukoricát, sok-sok körtét, brokkolikrémlevest, cukkinifőzeléket, krumplipürét, zöldbabos-tejszínes csirkét, almakompótot. A héten tesóm többet buzgólkodott a kertjében ... de ő ezt biztosan úgyis megírja...

3 megjegyzés:

  1. Tesó! Írt valaha a sógorom? Vagy ő szaktanácsadást folytat? :-)

    VálaszTörlés
  2. Még nem írt, igyekszem kiképezni Bloggerből, de inkább megy a hűtőhöz sörért...
    A karfiol nagyon szépen felvidult a tápoldattól, neki adok még.

    VálaszTörlés
  3. A paradicsomnak használt a rézoxiklorid, ma szedtem úgy másfél kilót a hat tőről. Érik a paprika, szedem a cukkinit. Virágzik a zöldbabom, hét-nyolc tököcske mutatkozik a sütőtökön. Körülbelül öt méter hosszan kúszik a telekhatár mentén dél felé. A répát-petrezselymet folyamatosan fogyasztjuk. Locsolom, gyöngyörgetem a kelbimbót és zellert, no meg a spárgapalántáimat.

    VálaszTörlés