2009. június 27., szombat

Ez a tetves, rohadt élet!

Megint nem kellett témáért messzire mennem, csak húsz métert, a nektarinfáig, ami számtalan, pár hét múlva érő gyümölccsel kellemesen csiklandozza az arra járók szemét.A hét közepén rengeteg eső esett, földig húzva a gyümölccsel teli ágakat. Amikor egy kis időre elállt, kimentem megtámogatni a faágakat. Üzemen kívüli paradicsomkarókkal aládúcoltam a fát, hogy jobban bírja a nagy súlyt, közben feltűnt, hogy milyen nagy a nyüzsi a fán. Jövő-menő, bámészkodó bogarak seregei sürögnek-forognak, röpködnek az ágakon. Ez a tolongás kicsit gyanús lett, mert csak virágzáskor szokott ilyen tömeg lenni itt. Így már nem is csodálkoztam annyira, amikor megláttam a tolakodás elkeserítő okát.

Világoszöld levéltetvek seregei rágják, szívják, kakilják le számtalan levél hátsó oldalát. Jónéhány hajtás vigasztalanul sárgul, mert teljesen lecsapolják őket ezek a piszok kis élősködők. Szerencsére csak a fa két ága fertőzött, azt hiszem, még nem végzetes a fertőzés. Azonban a tetű úgy tűnik, csak nekem kártevő, másoknak pecsenye. Ebből a narancssárga, fekete popsijú lágybogárból többet is találtam a fán, hogy a tetvekre vagy a barackra nyomul-e nem tudom. Katicák seregei ücsörögtek a fán. A klasszikus piros-fekete hétpettyesnek a nyomát se láttam, volt azonban sokpettyes narancssárga, aligpettyes piros, sárga-fekete fejjel,sokpettyes piros, kétpettyes , sőt egy "antikatica", fekete hátán két piros pöttyel. Ez megátalkodottan futott a fényképezőgép elől, alig tudtam lekapni.
A hangyák is csapatokban vonultak fel, de ők a "körítést" is ették a "hús" - a tetvek mellé: lerágták az esőben megrepedezett barackok héját... Rájuk haragszom: képesek kirágni úgy a gyümölcs belsejét, hogy olyanok lesznek, mint a leengedett lufi... A megrágott gyümölcs rothadni kezd.Volt ilyen kis légy is, szimpatikusan lengette a csápjait jobbra-balra. Szerintem ő a "jó kislányok" közé tartozik: valószínű valami olyan rovarka lehetett, ami a tetvekre rakja a petéit, a kikelő lárvák meg a tetűkön élősködnek. Csodáltam őket, mert a szél erősen rázta a fa eveleit, de egy bogárka se pottyant le, erősen kapaszkodtak. Pedig ez a szélrázás olyan lehetett nekik, mint mondjuk egy 10-es erősségű földrengés nekünk...Sajnos a sok esőtől a gyümölcsök megrepedeztek, több moníliás lett, vagy elkezdett rothadni. Nem gondoltam volna, hogy idén még a gyümölcsfát permetezni kell, de nem várhatunk vele. Az első szárazabb napon muszáj lesz lefújnom a fát. Már meg is van, mivel: először egy készen kapható, pirimoltartalmú szerrel akartam permetezni, ez még a biokertészkedésbe is belefér, nincs várakozási ideje, arra tekintettel, hogy a gyümölcs a fán érőfélben van. (A hagyományos, mérgező rovarirtók várakozási ideje - amíg lebomlik - 14 nap !!) De a fa alaposabb megszemlélésekor kiderült, hogy a gombabetegség is támad a monília formájában. Valamilyen kombinált készítményre volt szükségem, amit meg is találtam a mészkénlé formájában. Ez egy ősrégi szőlészeti vegyszer, még a permetezés hőskorából, a modern kemikáliák bevezetése előttről. Lemosó permetként is használatos, a tetveket, atkákat és a gombabetegségeket egyaránt irtja. Biokertészetekben is alkalmazható, várakozási ideje nincs. Mindez nagyon szép, egy komoly gond van vele, ugyanaz, mint a csalánlével: a szaga. A sárgás lé bukéja egy felrobbanni készülő záptojáséhoz hasonló. Attól tartok, hogy a vele permetezett gyümölcs még kb. 3 hét múlva - mire beérik- büdös marad. De inkább megkísérlem vele a permetezést, minthogy a szemem láttára rohadjon el és hulljon le a sok szép gyümölcs... Reménykedem a finom őszibarackillatban. Elő hát a büdös löttyel és a permetezővel!
Megjegyzés: az "antikatica" és társai a harlekinkaticák közé tartoznak, köszönjük Mángorlónak a felvilágosítást! Itt olvashattok arról, hogy a katica kedves álruhája alatt milyen szörnyeteg bujkál!

22 megjegyzés:

  1. Antikatica - ez jó. Igazából úgy hívják, hogy: négypettyes szerecsenkata. "Különféle fenyőkön él, ha megfogjuk, holtnak tetteti magát. A pajzstetveket pusztítja. A lárvabőrben bábozódik be." -írja A természet képekben.
    Nálunk is tetves az őszibari. Nem jársz arra a gépágyúval?

    VálaszTörlés
  2. De igen. nekem a rovarhatározóban összesen csak a hétpettyes, a mocsári, a kétpettyes és a tizennégypettyes füsskata volt benne, a többi el volt intézve azzal, hogy a katicabogárnak számtalan más alfaja is létezik, dászvidányiá.

    VálaszTörlés
  3. Egyetlen olyan könyv sincs, amelyből minden kérdésedre választ kaphatsz.

    VálaszTörlés
  4. Tegnap megtaláltam otthon "A magyarországi edényes flóra határozója" című könyvet, ebben szinte minden, kis hazánkban éldegélő növény benne van. Nagy kár, hogy csak fekete-fehér ábrák vannak benne.

    VálaszTörlés
  5. Az a könyv a csodálatos rajzokkal. Jól használható? Van ismeretlen növényfotóm, kettő is.

    VálaszTörlés
  6. Találtam neked valamit
    http://old.agrarunio.hu/index.php?page=news&open=4&id=4

    VálaszTörlés
  7. a sokpettyes a harlekinkatica, allitolag irtani kene mert megeszi a normal 6 pettyes larvajat es idegen betolakodo, de hat ok jonnek nagy szamban en meg nem bantom oket. mondjuk alig van mar masfele katica :(

    olvaslak majd titeket ezentul :)

    VálaszTörlés
  8. Tesó, pont előbb voltam ott, tőled függetlenül! Szia, Mángorló, sasolj be hozzánk máskor is!

    VálaszTörlés
  9. Az a kormosfenekű, narancssárga hatlábú mi lehet vajon?

    VálaszTörlés
  10. Az a harlekinkatica biztosan szereti a levéltetvet is, különben nem csoportosulna a fára olyan nagy számban. Lehet, hogy haver ?

    VálaszTörlés
  11. Utánanéztem a kormosfenekűkek: feketevégű lágybogár a neve, és a tetveket eszi ő is, úgyhogy haver.

    VálaszTörlés
  12. A kétpettyes antikatica is a harlekinkatica egyik alfaja is lehet! Mángorló, nagyon érdekes, amit írtál, tesó, ide nézz majd fel! http://www.coleoptera.hu/harlekin/index.php

    VálaszTörlés
  13. Itt a harlekinkatica minden bűnét felsorolják.

    VálaszTörlés
  14. Mik a bűnei?

    Pont a héten hallottam vagy olvastam róla, hogy rengetek sárga-fekete katica érkezik Kínából, ami miatt (vagy által?) kipusztul innen szegény hétpettyes! Nagyon sajnálom őket!

    VálaszTörlés
  15. Nos, a kínai jövevény a harlekinkatica, ami a tetvek mellett a hazai hétpettyeseket is eszi! Beszerkesztem neked a linket mindjárt!

    VálaszTörlés
  16. Köszi!
    Nagyon sajnálom a hétpettyest! Sokat rajzoltam őt gyerekkoromban...

    VálaszTörlés
  17. Az a meghökkentő, hogy a harlekin avatatlanok számára tényleg pont úgy néz ki, mint a kedves kis hazai katica! Közben meg mekkora egy gengszter!

    VálaszTörlés
  18. Megnéztem a honlapot. Beküldöd a fenevad képét?

    VálaszTörlés
  19. Én még csak most vettem észre, hogy belinkelted, Ági, és szerintem be kéne küldened a képet!

    VálaszTörlés