2009. június 14., vasárnap

Június második vasárnapja...

...van, és megint csak oda lyukadtam ki, hogy nem sok mindent csináltam. Igaz, egy ronda mandulagyulladást beszedtem, és csak cseresznyemagozásra - meg aszalásra voltam alkalmas, azt el is végeztem. Valójában nem is igen volt mit csinálni, mert végiggazoltunk mindent, a locsolást meg megoldotta helyettünk a Medárd-napi eső. A fő feladat már a kerti munka kellemesebb részéhez tartozott: a szüreteléshez.
Hogy mit szüreteltünk?
Először is: friss zöldborsót és sárgarépát, levesbe. Még csak most kezdjük szedni, nem úgy, mint Hajnal, aki már túl van az egész borsófejtésen... Ez a hosszú tenyészidejű velőborsó, a Kelvedon csodája, tényleg megbízhatóan termett, bár nem nagy hüvelyeket a szárazság miatt. Idén nem sültünk úgy fel vele, mint a tavalyi csodafajtával:A sárgarépa meglepően nagyra nőtt, nagyon-nagyon a javára vált, hogy a szárazságban olyan buzgón öntöztük. Korábban a sárgarépát az "érje-be-a-hajnali-harmattal" kategóriába soroltuk, de idén locsoltam az eleinte gyenge kelés miatt, és meghálálta.
A másik betakarítandó a cseresznye. A fán még nagyon sok van, de sajnos moníliás és igen kukacosodik.
A fokhagyma sárguló szára már jelzi, hogy Sarlós Boldogasszony napja, vagyis július 2.-a
közelít, ami a régi kalendáriumok szerint a legjobb időpont felszedésre.Megtaláltam az alábbi cukkinigyermeket is:

A vöröshagymás megjelentek a magszárak, amiket tőből ki szoktunk törni, hogy jobb minőségű hagymafejeket kapjunk:
Elvileg a vöröshagymára is vonatkozna a július 2.-i dátum, de ő kivonta magát ez alól, és nem hajlandó fonnyadni. Máskor ilyenkor már a levelek a földön feküdtek fakósárgán! Lehet, hogy még tovább neveli a hagymáit? Talán nem is baj, lehet, hogy ezzel nagyobbak lesznek a hagymafejek.

A jövő hét betakarítási munka szempontjából igencsak sűrű lesz: a meggy is egy-két napon belül érett lesz. A meggyaszalás társadalmi esemény nálunk, mert a meggyből teszünk el a legtöbbet megszárítva. Le kell szedni a feketeribizlit is. Már a héten teljesen beérett, buzgón csipegetjük. A feketeribizlit a fehér ribizlivel vegyesen szoktam befőzni (piros ribizli csak tesómnak van), de a fehér változat késői, még éretlen. A feketeribizli megtisztítva a fagyasztóba kerül, amiíg fehér rokona be nem hozza a lemaradást, és együttesen befőzöm őket. Idén egyébként nem valami bő a termés,valószínűleg azért, mert kiirtottam alattuk a komlót, és dróttal körülkötöttem a bokrokat. Így termés helyett erős, zöld hajtásokat hoztak. Mintha nyújtózkodtak voln, amikor a komló fojtogató öleléséből kiszabadultak. remélem, a zöld hajtások jövőre hatalmas fürtökkel lesznek teli.
A borsó egyik tábláját le kell szedni teljesen, a töveket felhúzni, a helyét kitakarítani, és oda másodvetésként zöld hüvelyű vajbabot vetni. Idén ki akarom próbálni a téli kelt is, hogy tovább legyen ősszel friss zöldség. A magot megvettem, azt is a földbe szórom. A gyomirtózás (ájuljatok, biokertészek!) tovább nem halogatható. Az időjárás-előrejelzések szerint locsolásra is szükség lesz. Úgyhogy bőven lesznek a héten is feladatok.
Végül: Andi kérésére a heti menü, amihez saját kerti veteményeket használtunk:
Hétfőn - jó szokás szerint - vasárnapi maradék volt, de a "gyermekrabszolga" éhesen jött haza az oviból, és gyorsan rántottam neki bébicukkinit. Kedden új káposztából(bolti) készített anyukám főzeléket, virslivel. Hazai benne a tetemes mennyiségű kapor és édeskömény-zöld volt. Készült még a héten zsenge zöldborsóból és répából leves, és cseresznyés meg meggyes - mákos rétes. Utóbbiért én szekálódtam, mert valahogy már évek óta nem ettem. Mák persze nem volt otthon, vettem a boltban egy zacskóval. Az árától majdnem hátraszaltót dobtam... Megfogadtam: jövőre vetünk mákot, nem igaz, hogy ekkora kertben ne férne el egypár sor, mert én ennyit nem fizetek érte. A máktermesztés elméletét meg már a déditől megtanultuk, mert ő nagyban termelte. Ugye nem vágod rá, Tesó, hogy én egy narkomániás alak vagyok?Sajnos még mindig nem szedtünk fel újkrumplit, sőt anyukám még vagy tíz kilót talált a pincében, amitől tisztára búskomorságba estem... Talán - hűtlen gyermekként - a héten suttyomban felhúzok pár bokrot, hogy falánkságomat elcsitítsam...

8 megjegyzés:

  1. Nekünk nincs is piros ribizlink! Nem vagy elég figyelmes tolvaj!
    Kösz a borsót meg a répát, mi is élveztük szorgalmad gyümölcsét finomfőzelék formájában. Ezt világéletemben utáltam, de frissből, tejszínnel készítve tényleg finom.
    Mákot mi is akarunk vetni jövőre, de lehet, hogy a börtönben találjuk magunkat miatta. Valaki csak hoz kaját nekünk a beszélőre...

    VálaszTörlés
  2. Én viszek! :-)
    Köszi a menüleírást! Rendes ez a kis rabszolga, hogy megeszi a cukkinit!

    VálaszTörlés
  3. Andi, szeretnék írni neked egy e-mailt, hová lehet?

    VálaszTörlés
  4. Hát, ez égő, pláne, hogy szinte minden nap ott szédelgek a kertedben... Igen! Tudom! Az önkormányzati bérlakásotoknál voltak pirosribizli-bokrok, azt főzted te be, ugye?

    VálaszTörlés
  5. Andi, nem is írtam: kis rabszolgám aktív közreműködésével megcsináltuk az epres túrógombócot az útmutatásaid alapján, igaz ricottából, mert lusta voltam boltba menni túróért. Nagyon finom lett, ezt Hédi is megerősítheti, vittünk belőle neki kóstolót. Az epres túrógombóc a Százszorszép című bejegyzés óta birizgálta a fantáziámat! :-)

    VálaszTörlés
  6. Tényleg finom volt, Janinak is ízlett.

    VálaszTörlés
  7. Jaj Ági, mennyire ügyes vagy! És örülök, hogy ízlett mindenkinek, legalább nem égtem le a recivel! :-)
    Hédi, matus.andrea@chello.hu

    VálaszTörlés
  8. Ági, az aszalást meg kell próbálnom, még egy UV szigorlat árán is!! A gyerek nem eszik semmiféle gyümölcsöt meg ugyanis!! Olyan régen szerettem volna csak nem tudtam hogy vágjak bele!! Azt hiszem cseresznyével kezdem. Időnként veszek Annának aszalt almacsipszet MÉREGDRÁGÁN de úgy örülök hogy azt megeszi, ha ezt én ki tudnám váltani a saját munkámmal annyira de annyira boldog lennék!!

    VálaszTörlés