2009. június 7., vasárnap

Június első vasárnapján...

... az előző esti kertszemlézés után már azt tervezhetjük, mit főzünk a jövő héten a kerti terményeinkből. Ez valami hihetetlen jó érzéssel tölt el minket! Bár aszályos volt a tavasz, az utolsó pillanatban megérkezett eső nagyot segített! A héten nemigen kertészkedtünk - csak Hédi kapált tegnap egész nap. Szegénynek a tanévzárás, iskolai rendezvények és a tanulmányai miatt csak most volt ideje rendbetenni csöpp kis kertjét, ami igazán szép lett. Hatalmas, piros eprei vannak, és suttyomban spárgát, articsókát, sárgadinnyét meg egy csomó olyan növényt termel, amit én sose ültettem, de ő titkolja... Mindezek bemutatását szépen kérjük!
Az összes elvégzett munka a kerti út hátsó részének gyomlálása volt - itt lehet, hogy - idén utoljára - bevetjük a kapa helyett a Kapazint, mert júliusra gyakran, sunnyogva másfél méteres, magszóró disznóparéjok meg libatopok nőnek ki. A kertnek ezen a részén takarmánykukorica van, az mögé csak a lányom jár bújócskázni júliustól, ott szoktak alattomban ilyen gazbokrok nőni.
A petrezselyem és a futóbab pótvetése megtörtént, most várjuk a kelést. Köztesként még ültettünk - talán még nem késő - sütő - és takarmánytököt.
A héten már fenjük a fogunkat mindenféle zöld falatra! A lilahagymát már elkezdtük kienni. A retek régen elfogyott már. Tombol a salátaszezon. Idén valahogyan véletlenül nem Május királyát, hanem egy Attrakció nevű nyári salátát vettem, azt vetettem el. És láss csodát: a meleg ellenére sem magzott fel, palántázás nélkül is masszív, mégis zsenge fejeket nevelt! Jövőre csakis ilyen fajtát veszek!
Nagy örömömre cukkinit találtam a kertben. A takarmánykukorica közt nőtt valami kabakosféle. Azt hittem, hogy sütőtök, és anyukám ültette oda. Anyu azt hitte, hogy takarmánytök, és én vetettem oda. A hét elején nézegettem a tövet, vajon miért nem indázik, mint egy jól nevelt sütőtök, és akkor látom, hogy ez egy tavalyi,megsárgult, a kert földjébe berohadt, végül beszántott cukkini áttelelt magjaiból kelt ki, sokkal szebben, mint amit vetettünk és öntözgettünk. Három ígéretes cukkini van rajta, remélem, a héten már megkóstolhatom. A rendes vetésből szerintem esetleg júliusban lesz pár darab...talán...
Megindultak a "titkos körmenetek" a borsóba... Mindenhol diszkréten elszórt héjak jelzik az érést...Anyukámat biztatom, hogy húzzunk már fel pár tő újkrumplit, de ő csak akkor engedélyezi, ha a család megette a még tizenöt kilónyi régit... pedig már ilyen nagy az új, a kép készítése óta ki is virágzott.

Takaros kis sárgarépákat is felfedeztem a héten. A legvacakabb, nyaffadt paradicsompalántáim - amiknek a megmaradásáért öt forintot nem adtam volna- elkezdtek virágozni. A négy fajtából kinevelt töveket össze-vissza palántáztuk el a kertben és a kerten kívül, oda, ahova volt hely. Ez részben céltudatosan történt. Tavaly,és tavalyelőtt is az összes, egyetlen parcellába beültetett kétféle fajtából való, terméssel teli paradicsombokor három nap alatt valamilyen gombabetegség hatására kirohadt. Talán ha szétdarabolva, elszigetelten alakítunk ki parcellákat, a betegség nem irt ki mindent egyszerre. Ebből a megfontolásból ültettünk paradicsomfát is. Ez úgynevezett F1 hibrid - ezt a vetőmagboltos bácsi mondta. Más haszonnövényeknek is vannak ilyen hibridjeik. Ezek a fajták sokkal ellenállóbbak, mint azok, amiket úgy általában ültetnek, de a magjuk ára kb. húsz-harmincszorosa a "mezei" fajtáknak (Az ötgrammos tasak 500 Ft volt, míg sima paradicsommagot már 35 forintért is kaptam, kétdekás kiszerelésben.). Ez a hibrid csak támrendszer mellett nevelhető, az egyik melléképület oldalához prímán fel tudjuk futtatni. Tavaly a nagy paradicsomvész után két tő november végéig ellátott minket friss paradicsommal.
Sajnos az eper letermett. Vigaszként már találtam pár fürt feketeribizlit, és a cseesznye is kínálja a gyümölcsét bőségesen. Sütöttünk is a héten rétest.
Ha a jövő heti időjárás-előrejelzést nézzük, azt hiszem, újra muszáj lesz a kerti hordót megtölteni, meg a kapát elővenni. Az esőtől és a melegtől a gazok gyors fejlődésnek indulnak mindig,

így - pont úgy, mint áprilisban - ismét megkezdjük a teljes kert újbóli átkapálását, ágyásról-ágyásra.

11 megjegyzés:

  1. Nekem is kelt elhullott magról koktélparadicsomom. Remélem, körte alakú.

    VálaszTörlés
  2. Miért olyan lényeges a körte alak?

    VálaszTörlés
  3. Mert hosszában vágva jól mutat a szenyán.

    VálaszTörlés
  4. Egyszer a Szabad Föld c. újságban szerepelt egy bácsi, aki óriási paradicsomfákat nevel a kertjében és szívesen küld ingyen magot válaszborítékért. Írtam neki, küldött, februárban cserépbe vetettem, tavasszal kiültettük barátnőm újpesti kertjébe és akkora fa lett belőle és annyi, de annyi paradicsom rajta, hogy 3 család alig bírta elfogyasztani!
    Schott Péter 1122 Budapest, Repülő u. 1182/1. Fax: 061/310-4191 (ha még él szegény). Telefonon beszélni vele nem lehet, mert süket. Van még pár magom félretéve... Nagyon aranyos ember, még levelet is írt nekem a magok mellé.

    VálaszTörlés
  5. Gyönyörű a krumpli, nem fog megöregedni mire anyukátok megengedi, hogy felhúzzátok? :-)
    Kár, hogy nem írtad meg, mit főztök a jövő héten :-)

    VálaszTörlés
  6. Jaj, én erről a paradicsomfáról azt hittem, hogy afféle városi legenda. Hát tényleg létezik?

    VálaszTörlés
  7. Igen! Feltétlen próbáljátok ki! :-)
    Rosszul írtam a címet: Repülő u. 118 2/1 (ez a 2/1 nem tom' mi, a bélyegzőjén van az embernek)

    VálaszTörlés
  8. Tesó, alvajársz? A halászi bolt előtt vettem először paradicsomfa-palántát egy nőtől tavalyelőtt, 300 Ft-ért darabját. Idén meg találtam vetőmagot az egyik győri vetőmagboltban. Miből gondolod, hogy városi legenda? Hiszen három éve neveljük már!

    VálaszTörlés
  9. Majd vasárnap beszámolok róla, miket főztünk!

    VálaszTörlés