2010. január 20., szerda

Fogyasztható és szép: dísz-konyhakert


Olyasmiről írom ezt a bekezdést, amit megvalósítani legfeljebb részben fogok, de bízom benne, hogy azért hasznos lesz. Ez a dísz-konyhakert témája. Kicsi kerteknél szerencsés, ha díszítő és ehető szerepet egyaránt betöltenek a növények (természetesen csak abban az esetben, ha nem túl szennyezett a környezet). A zöldségek, fűszernövények lombja változatos formájával és textúrájával jó hátteret nyújthat a virágok színpompájának, egymást remekül kiegészítő és a változatossága által védő növényegyütteseket hozhatunk létre. Nem új találmány ez, a Napkirály idejébe  vezet a dísz-konyhakertek kialakításának hagyománya.Számos szép, ötletadó képet találni a témához a neten, például ilyeneket:

 

Nem is fontos egész kertben gondolkodni, egy virágágyás már helyet adhat néhány ehető növénynek, így legalább az öntözésükről nem feledkezünk meg. Kisebb kertek kreatív tulajdonosainál láttam ezt a remekül működő megoldást, például az egyik barátnőm újonnan telepített kertjében lilás levelű karalábé, dúsan burjánzó metélőzeller zöldellt az alacsony egynyáriak között, a koktélparadicsomok, csilipaprikák, padlizsánok pedig terméseikkel díszítették az ágyást.  Ha már vesződség, érdemes a kevésbé hétköznapi fajtákat választani. Az előbb hivatkozott cikkben már láthattunk tippeket, ültetési javaslatokat, mely növények felelnek meg a kettős szerepnek, de szeretném még kissé kibővíteni a sort.

Meleg, délies, napos helyre




Őszintén szólva ez az egyszerűbb eset, igazán nagy a növényválaszték.
Fák: alma-, körte- vagy őszibarackfák. Mindegyik fajnak vannak kisebb vagy nagyobb termésű díszváltozatai, ebben a kertészeti árudák választéka biztosan a segítségünkre lesz. A mandulafa rózsaszín virágával, karcsú termetével kiváló választás a kisebb kertek számára. A termő vagy díszcseresznyék szépségük ellenére inkább a nagy kertekbe ajánlottak, mivel általában termetes növények, de persze azért vannak kivételek . Itt elengedhetetlen a megfontolt fajtaválasztás.
Cserjék: Választhatunk  a mediterrán beütésű növények közül, ilyen például a füge, a gránátalma  vagy a fanyarka, amely minden évszakban díszes. A száraz, napos, akár szélnek kitett kertrészekben a C-vitaminbomba termésű homoktövis is jó helyet találhat. A vörös vagy sárga levelű bodzák is alkalmasak lehetnek a dísz-és gyümölcstermő szerepre. A naspolya  szintén  szóba kerülhet, mivel eléggé melegigényes, a gyümölcse elég ritkán kapható.(Van aki szereti? Szerintem förtelmes ízű.)
A kúszónövények közül nyerő a kivi. aki látta pl. a horvátországi déli házfalakat, az tudja, miről van szó. Szintén jó választás valamelyik rezisztens szőlőfajta. A zöldségek közül a  futóbab és a kínai ölesbab/méteresbab is kiváló a kerítések befuttatására, valamint a fiatalon még fogyasztható dísztökfajták. Nemcsak dísznek jók: gusztusosak lehetnek pici, zsenge korukban, töltve.

Zöldségfélék: Ide illik a legtöbb palántázással nevelhető, melegigényes zöldség, Akinek kedve van kipróbálni a virágágyásban kertészkedést, vegyen pár szimpatikus palántát a nyár elején és időnként öntözze meg, valószínűleg siker koronázza a fáradozását.
Díszkáposzta - ha nem permetezve neveljük, hanem az őt védő levélzellerrel vagy angol zellerrel társítjuk,  dekoratív saláta-alapanyag lehet. A karfiol sem csúnya, de a kontinentális klímaviszonyok a késői, júliusban palántázandó karfiolnak kedveznek.Őszi dísz és csemege a leveles kel mélyzöld, rücskös lombjával., ezen kívül remek ízt ad az egyszerű csontlevesnek. Igaz, hogy vesződni kell a palántaneveléssel, de néhány tő póréhagyma a fémes színével és geometrikus formáival szintén szerkezetalkotó elem lehet az ágyásban. Ha valahol árusítanak pórépalántát, érdemes rá lecsapni. Az apró, sárga vagy piros koktélparadicsomok, csili-és fűszerpaprikák szintén tuti befutók. Dísznövényként árusítják nyaranta a vajszínű tojásgyümölcs, padlizsán palántáit, de ha musszakában végzik, is jól rendeztük a sorsukat.A szép virágú mák is jó helyen van az ágyás napos, hátsó részében, termése is dekoratív. A kabakosok közül a cukkini a legcsinosabb, de elég nagy helyet igényel. Magasabb termetű évelő növény zöldspárga, amelynek finoman osztott lombja a virágcsokrok kísérője lehet. Az articsóka töveit felszedve, cserepekben át lehet teleltetni, különleges zöldség és látványos díszbogáncs egyszerre.

Virágok
Évelők: A legtöbb évelő jól érzi magát a napos helyeken, tetszés szerint válogathatunk az általánosan elterjedt fajtákból. Cickafarkfélék, margaréták, égőszerelem, lángvirágok, díszhagyma, levendula mind szóba kerülhet. A rózsák mellé jó védelem ez utóbbi mellett a metélőhagyma is. Díszpipacs., sudárzsálya, királynői szépségű pálmaliliomok lehetnek a vidékies vagy a mediterrán stílus jellegzetes elemei. Kétnyári a kamilla, tehát nyáron kell elvetni a magját, de a meleg helyet élvezni fogja, virága pedig a téli meghűléses szezonban lesz segítségünkre.
Egynyáriak: A körömvirág mindenképpen első helyen áll, gyógynövény is és virágai fogyaszthatók, az ételek díszítésére is alkalmasak. Tavasz végén-közepén virágzik először, majd a szétszórt magokból kikelt második generáció az egész őszt felékszerezi.A legtöbb egynyári növény kedveli a napot, de öntözni kell. Mérgező fajtákat azért valahogy mégsem szívesen ültetnék a majdan tányérra kerülő zöldségek közé. A bársonyvirágok/büdöskék is hasznosak és szépek: csigakaja és fonalféregriasztó egyben ez az igénytelen virág.

Fűszernövények:
A fűszernövények jelentős része a napos helyet kedveli, egynyáriak és évelők egyaránt. Rozmaring, zsálya, kakukkfű - ők mind évelők, bár a rozmaring az erősebb teleken kifagyhat. Egyáltalán nem vízigényesek.Menta, citromfű, mint téli-nyári teanövények, de figyelni kell rájuk erőszakosan terjedő töveik miatt.. A sáfrányos szeklice is jó választás, levelei ezüstösek, bogáncsszerűek, a virága gyönyörű, sárga, természetes ételfesték. Elég magas növény, közel méteres termetével az ágyások hátsó részébe való. A témával kapcsolatban egy hasznos oldal található itt, sok fűszer termesztésének leírásával.


Hűvösebb, párás-félárnyékos helyre


Kicsit gondosabb válogatást igényel, de itt is sokféle növényfajta állhat rendelkezésünkre.
Fák: A birs elviseli a félárnyékot. A vérszilva ringlószerű termései  ehetőek, lombja kellemes, vöröses színfolt lehet, tavasszal pedig rózsaszín virágpompával szolgál. A szelídgesztenye is elviseli a félárnyékot, de savanyú kémhatású talajt igényel, nem mindenhol nevelhető, ugyanez igaz az áfonyákra. Szóba jöhetnek még a díszberkenyék, díszgalagonyák is, termései csemegét adnak ősszel és télen a madaraknak.A fekete berkenye termése egészséges gyümölcslé- és teaalapanyag.
Cserjék: Az árnyékot elviselik a vadon is növő, dekoratív és ehető termésű erdei cserjéink: a mogyoróbokor, húsos som. A köszméte, egres is gond nélkül elviseli a félárnyékot, törzses csemetéket is ültethetünk.A ribiszkék sem válogatnak a fekvésben, itt meg kell említeni a jostát is, a ribiszke és egres keresztezésével keletkezett gyümölcstermő növényt. Csupa olyan bogyó, amiből a vállalkozó kedvűek különlegesnél különlegesebb dzsemeket, lekvárokat főzhetnek.
Kúszónövények: A tüskétlen szedrek elég jól elviselik a félárnyékot, de valamiféle támaszt igényelnek. Egyes loncfélék is tűrik az enyhe fényhiányt és hűvösebb fekvésben is teremnek, sőt ehető termést hoznak. Ilyen például a katalógusokban gyakran kínált szibériai mézbogyó

Zöldségfélék: Különféle tépősaláták, fodroslevelű és piroslevelű saláták és endívia a félárnyékos helyek reménységei,  a fiatal gyümölcsfák alatti enyhe árnyékot általában elviselik, csak egy picit később teremnek, fejeik lazábbak maradnak. A ágyásszegélyben jó helyet találhat a madársaláta,. a rucola, amely többféle ízben is létezik, például mogyorós vagy fűszeres-borsos zamatú is van belőle. A gumóról ültethető csicsóka is elviseli a hűvösebb viszonyokat. Az ágyások éke lehet a  rebarbara,  amelynek a gyökere gyógyhatású, levélnyele pedig tavaszi "gyümölcsként" szolgál. A hűvöset  a pasztinák is eltűri, sőt egész csinoska a szeldelt leveleivel. Aki szereti, annak az évelő  sóska. is hasznot hajthat valami sötétebb zugban. Az erdei szamócák szintén elviselik a félárnyékot, sok fajtájuk folyamatosan terem, magról gond nélkül felnevelhetők.

Virágok
Évelők, hagymások: Mindenféle olyan növény, ami erdeink aljnövényzetéhez tartozik: medvehagyma, salamonpecsét, hóvirág, gyöngyvirág, téltemető, keltikék, tüdőfű. Érdemes óvatosnak lenni, közülük néhány mérgező. Páfrányok adhatnak pompás zöld színfoltot. Szellőrózsafajok, az ősz díszei. Asztilbék vagyis tollbugák. Bőrlevélfajták és a csodaszép, télen virágzó hunyorok. Árnyékliliomok, fajtáik tarka levélpompájával. Tündérfürt,sédkender  és zergevirág. Lizinkák és évelő szarkaláb. Ennek a fajta kertnek egy csodás példája látható itt, érdemes megnézni, fantasztikus!.
Az egynyáriak közül a sarkantyúka a félárnyék bajnoka: ehető a virága, nagyon dekoratív, illata és levélformája is különleges, emellett komoly szerepe van a vegyszermentes növényvédelemben: számos rovarkártevőt elriaszt. 


Fűszernövények: Sajnos az aromanövények legtöbbje melegkedvelő, de azért van pár kivétel. A fodros petrezselyem sem zavartatja magát a félárnyéktól, ha elegendő mennyiségű vizet kap. A széltől és fagytól védettebb helyen akár a hó alól is kikaparható, egy kis lombtakarással egész télen szedhető. A bazsalikom is elviseli az ilyen tartást. A torma is megél árnyékban, fiatal levelei a káposztához hasonlóan megtöltve rendkívül ízletesek. A csak tőosztással szaporítható francia tárkony életét sem befolyásolja különösebben a félárnyék.

Végül figyelmetekbe ajánlok egy most talált, de a miénknél korábban indult és profibb  kertes blogot , ami számomra is hasznos olvasgatnivaló lesz, valamint egy igazán könnyed és önbizalomhozó, de sajnos nem magyar szerző tollából származó könyvet, a Lusták kertje-Kertészkedés kényelmesen címűt. Nekem ez a könyv hozta meg a kedvet ahhoz hogy kapát és metszőollót fogjak, meg palántákkal szöszmötöljek.

14 megjegyzés:

  1. Erről én is hallottam már. Igaz futva olvastam el, mert indulnom kell dolgozni,úgyhogy ha írtad, elnézést kérek érte, később újra átolvasom. Szóval az esztétikum mellett arra is fektettek hangsúlyt, hogy bizonyos növények egymás mellé ültetve sokkal jobban tudnak fejlődni és betegségekre kevésbé lesznek hajlamosak. Pl,. amire konkréten emlékszem, valamelyik könyvben azt olvastam, hogy a paradicsom sokkal aromásabb lesz, ha bazsalikomot is ültetsz a tövek közé. fokhagyma a virágoskertben már ismert, mert riaszt bizonyos bogarakat a virágtól. Valahol van erről írásom, h érdekel, majd megpróbálom megkeresni.
    Szép napot nektek, nálunk csak hullik szép csendesen a hó. Leginkább visszafeküdnék, nem dolgozni mennék....

    VálaszTörlés
  2. Én Montenegroban láttam olyan, de OLYAN kivi-lugast... azóta vágyom én is egy olyanra, de azt hiszem, ahhoz délebbre kéne költözni. :-) egyelőre a nyugati irányba készülődünk... :-)

    VálaszTörlés
  3. Annamarie, megkapó látvány volt, ahogy a szomszédországbeli polgár kint állt augusztusban egy szál száras alsóban a teraszán, és tépte-tömte a kivijét vígan. Jó világ!
    Ezek a kimondottan mediterrán növények sajnos itt az északnyugati országrészben vagy gondolom a párásabb Alpokalján is eléggé kínlódnak, de már egy pécsit irigyelhetünk.

    VálaszTörlés
  4. Pepi, ha megtalálod, nagyon kíváncsi leszek rá, az eddig kipróbált társítások általában sikeresek voltak, ebben a dologban határozottan van valami.

    VálaszTörlés
  5. Hogy te miket tudsz már csinálni a képeiddel! Gratulálok!

    Ez a Lusták kertje könyv, nagyon nekemvaló lehet! :-)

    VálaszTörlés
  6. Andi, ne gondold, hogy nagy dolog, egy ingyen letölthető Photoscape nevű programmal lehet egyszerűen összemixelni a fotókat.
    A Lusták kertje nagyon nagy kedvencem, roppant szórakoztató de a szavak, mondatok egymás után rakosgatásában nem mindig lehet rendezőelvet találni, etől eltekintve egészen szuper. Vagy a klotyói újságtartóban van, vagy az éjjeliszekrényen.

    VálaszTörlés
  7. Hédi!
    Az abaj, hogy nem vagyok biztos benne hol olvastam, de ha hamarabb nem, hétvégén igyekszem mindent átbogarászni. Tavaszig csak meg fogom találni :-) Akkor mutatom majd.

    VálaszTörlés
  8. Köszi, nem sürgős annyira. Nálunk reggel a mínuszokban még hódara hullt, majd ahogy enyhült az idő, tízcentis, igazi pelyhes, puha hó esett. Isten bizony ilyen csodaszép havazást életemben nem láttam. Háromszor söpörtem a teraszt meg a járdát, annyira élveztem, hogy kint lehetek, pedig nem a kedvencem a tél.

    VálaszTörlés
  9. Nagyon jól összeszedted a témával kapcsolatos tudnivalókat. Én is pont ilyen konyhakertben töröm a fejem: legyen hasznos , de emellett dekoratív is. Valahogy az egy sor zöldbab,egy sor fokhagyma nem az én stílusom.

    VálaszTörlés
  10. Igen, van pár hasznos zöldség, ami nem igazán illeszkedik a díszkertbe. Hozzám az árnyékos verzió áll most közelebb, az előkert fekvése ilyen. Pár virág sajnos sínylődik, úgyhogy tavasszal kénytelen leszek csereberélni.

    VálaszTörlés
  11. Ezért irigylem tesómat: ő meg tud csinálni egy ilyen kerti elrendezést... Sajnos nekünk minden évben kétszer jön a traki, a kert elrendezését ez az "egy sor zöldbab, egy sor fokhagyma" jelleg adja meg. Évelők, fák ültetése ezzel a nagykertbe eleve felejtős. A virágos-és veteményeskert élesen el van egymástól különítve. Viszont nem kell az őszi ásással pepecselni... :-)

    VálaszTörlés
  12. Valahogy ez így van jól: minden kert különbözik.

    VálaszTörlés
  13. Már évek óta elkülönítek a kertemből egy kb. 6 x 10 méteres sávot e célra. Én nagyképűen Látvány - veteménynek hívom és épp a mai nap kezdtem el rajzolgatni az idei tervét.Többnyire virágágyas szerűen osztom el benne az ágyasokat, középen egy jókora kör-ágyas az aktuális futóbab álvánnyal, ami egy bamusz-tákolmány ölesbab, vagy tűzbab mellé.Imádok ügyködni benne, itt próbálom ki az új fajokat is, amiből első évben, csak kóstolót termesztek. Pimpa

    VálaszTörlés
  14. Kedves Pimpa, kérhetünk fotót? Nagyon klassznak hangzik a leírás alapján!

    VálaszTörlés