Retekből idén már nem próbálkozok a piros golyóval, sem a jégcsappal. Francia reggeli lesz az a fajta, amit vetni fogok, és kész. Ebből viszont hat tasakkal vásárolok, hogy legyen mag a másodvetéshez is, ne szoruljunk a vetőmagbolt őszi, szegényes kínálatára. Ehhez megfelel az alsóbb árkategóriás mag is.
Salátából Attrakciót fogok ültetni, nem szórakozok többet a Május királyával. Meg persze jégsalit. Lollo rossóval és biancóval én nem pepecselek, nem terem szépen, meg tesóm nagy parcellákat vet belőle, remélem, ad… :-)
A sárgarépából csakis a Vörös óriás, esetleg a Danvers 126 jöhet szóba. (Utóbbi répafajtát flakker fajtának is nevezik, fogalmam sincs, hogy ez mit jelent, de úgy hangzik, mint valami nemibetegség neve.) Itt is jó az olcsó mag. A répafélék közös vetési, afféle nagymamapraktikás módszere az, hogy a magokat vizes homokba kell bekeverni, és úgy vetni, állítólag jobban csírázik. Idén a rövid petrezselyem rovására a paszternák és a levélpetrezselyem fog uralkodni.
Ez a borsóvetés szezonja. A témát már egyszer veséztem… Nem szoktunk borsómixet vetni, mert egyik-másik fajta nem válik be belőle. A borsóvetésnél a legnagyobb gondot a szomszéd templom tetején lakozó galambok jelentik. A kikelő kis növényekre éhes farkasként csapnak le. Ez a madárijesztőgyártás pillanata. Állítólag legjobb az olajos rongy, illetve a kikoplaltatott házimacska… Különben mindig csodálom a galambok jó gyomrát. Sok mag TMTD-vel van csávázva, és vígan eszik, semmi bajuk se lesz tőle, pedig az elvileg méreg!
Így tavasszal, az első veteményekkel egyidőben egy-egy sor egynyári virágmagot is szoktunk vetni. Bár azt kockáztatjuk, hogy megcsipkedheti őket a késői fagy (mert a szokványos vetési idejük április), lényegesen korábban lesznek így palánták és virágok.
Idei nagy tervünk az, hogy mákot is fogunk vetni. Tudjátok, kábulásig akarjuk majd enni magunkat idén karácsonykor mákos kaláccsal… A mákültetős technológiát jól ismerjük, mert dédi régen nagyban termelt mákot, amit aztán közületeknek adott el. (Hiába, a tökélyes szocialista tervgazdálkodás ilyen „luxuscikkeket”, mint az étkezési mákot, csak a félrothadóan kapitalista, dekadens háztájiban tudott előállítani megfelelő mennyiségben…) Kiskorunkban, amikor nála nyaraltunk, megismerhettük a vetést, nevelést, fejtést, tisztítást. Mindez csak a fejünkben van, idén viszont azon leszünk, hogy a tényleges ültetést kivitelezzük. Azt az egyet nem tudom, milyen vetőmag a megfelelő, mert a sütögetnivaló mák nyilván nem jó alapanyag.
Amit szintén hanyagolni szoktunk, az a spenót-sóska-mángold-rebarbara négyesfogat. Az elsőből talán kétszer főzök egy évben, inkább megveszem készen, amikor rákívánok. Házilag parajpürét előállítani horror, ezt a háziasszonyok és kisgyerekes szülők biztos tudják: minden tocsog a zöld péptől... A három utolsót a nemhogy a kutya, de a tyúk se eszi meg! Ezerszer inkább csemegekukorica vagy zöldborsó!
Február-március még a fák lemosó permetezésének és a metszésnek az ideje. Ezt mindig Lacira tologatom, mert ez pasimunka. Utálom a pofámba csepegő bűzös mészkénlevet…Ez az ideje a facsemeték ültetésének. Idén esedékes egy kajszicsemete ültetése, ennek kell helyet találni. Enyhe márciusi napokon szoktam a sziklakertet „rehabilitálni”, feljavítani, feltölteni földdel, előkészíteni beültetésre, kiirtani a túlburjánzott növényeket. A rózsákról ilyenkor szórjuk le a téli takarást. Ezek a márciusi tervek, április következik!
Február-március még a fák lemosó permetezésének és a metszésnek az ideje. Ezt mindig Lacira tologatom, mert ez pasimunka. Utálom a pofámba csepegő bűzös mészkénlevet…Ez az ideje a facsemeték ültetésének. Idén esedékes egy kajszicsemete ültetése, ennek kell helyet találni. Enyhe márciusi napokon szoktam a sziklakertet „rehabilitálni”, feljavítani, feltölteni földdel, előkészíteni beültetésre, kiirtani a túlburjánzott növényeket. A rózsákról ilyenkor szórjuk le a téli takarást. Ezek a márciusi tervek, április következik!
A "kiéheztett házimacska" nagyon jó!
VálaszTörlésNem akarok újfent megjegyzést tenni a szegény, száraz zsemlén és vízen tartott Doróra... :-)
VálaszTörlésFú, te... Ugorjon az öledbe az a nyamvadt, kiéheztetett macska!
VálaszTörlésVeszek fél kiló étkezési mákot, aztán meglátom, mi lesz. A mustármag meg a többi fűszermag is kikel, nem hiszem, hogy direkt hőkezelik vagy ilyesmi.
VálaszTörlésTesó, te honnan is rendelted a parika- és paradicsommagjaidat? Linket kérek!
VálaszTörlésA Teszveszről. Én csírapróbát teszek a mákkal. Egy-kétszer már megcsináltam a lejárt szavatosságú vetőmagokkal.
VálaszTörlésMegnéztem a TeszVeszen a magkínálatot:
VálaszTörléshttp://www.teszvesz.hu/search.php?string=mag&category=10209&country=93&p=1
Olcsó és sokféle különleges paprika- és paradicsomfajta beszerezhető így. Még nézegetem.
Nekem egyre több "jópofa mag" van, amit ki akarok próbálni. Először öt szimpla ládát elégnek találtam a kezdő palántaneveléshez, most kilenc duplánál tartok fejben.
VálaszTörlésSziasztok!
VálaszTörlésHobbikertészeknek ajánlom, nézzétek meg ezt a részletes zöldség palántás honlapot:
http://www.zoldseg-palanta.hu/