2010. január 23., szombat

Gyomok ellen

Gondolom, nem vagyok egyedül azzal, hogy a gyomirtók használatát a házikertben  elfogadhatatlannak tartom. A gyomoknak nevezett őshonos és energikus növények pedig teszik a dolgukat és nőnek, a mi perspektívánkból nézve sokan úgy fogalmaznak, hogy támadnak. Ezzel  a kifejezéssel a parlagfűvel kapcsolatban sűrűn tüsszögve egyet tudok érteni, de a többi növénnyel kapcsolatban sokkal elfogadóbb vagyok, lévén egy részük népi gyógyszer vagy akár fogyasztható saláta- vagy főzeléknövény, de jelzik a talaj tulajdonságait is.
Védekezni viszont a dédelgetett palántácskáink érdekében muszáj. Ha a vegyi fegyverek mellőzésében meg is egyeztünk, a mechanikai és biológiai védekezés lehetősége még fennáll.

Kapálás, gyomlálás
Hasznos, és rendezett képet mutat utána a kert. Sok esetben nem lehet megúszni, de jótékonyan hat a kertészkedő izomzatára, keringési rendszerére, kondíciójára. A virágágyást valóban nem árt gyakran megkapálni, főleg, ha a locsolás után megcserepesedett a talaj. A sűrűn beültetett zöldségágyásokat viszont inkább érdemes figyelmesen átnézni és a gyomokat kihúzgálni. Itt a növényzet lombja gyakran összeborul, a sötétben pedig nem nagyon csíráznak, növekednek a gyomok.

Motoros kasza majd rotációzás
: lusták ingyen zöldtrágyája. Vannak olyan ágyások, amelyeket csak májusban fogunk teleültetni palántákkal, no de addig elárasztják a gyomok. A gépekkel jól felszerelt kertészek lefűnyírózhatják a gazt, majd rotációs kapával bedolgozhatják a talajba.

Mulcsozás
A talaj növényi anyagokkal való takarását jelenti. Gyakran használt módszer a biokertekben, nem engedi csírázni, szárba szökkenni a gyomokat, ezzel csökkenti a kertre szánt munkaidőt. Alkalmazásáról egy jó írást olvashatunk a témáról Földszintnél.
 Számos dolog indokolja a talajtakarás alkalmazását: segít a talajnedvesség (csapadékvíz, öntözővíz) megtartásában, segít kihasználni a talajban élő aktív mikroorganizmusok tevékenységét, amelyek a szerves anyagokat lebontják. Javítja a talaj szerkezetét, főleg az agyagos talajokon. Gilisztakaja is, úgyhogy  az állatvilágot is befoghatjuk a kertünk érdekében. A kicsit szikkadt fűnyesedéket is gazdaságosan felhasználhatjuk mulcsanyagként, nem kel a kukába/komposztra szórni. Télire fagyvédelmül is gyakran praktikus a lombtakarás.
Mulcsnak még sokféle anyag jó lehet:, de olyat válasszunk, ami a saját kertben elérhető., pl. fűnyesedéket, lehullott lombot, szárakat, leveleket. A virágágyásokat ugyan feldobja a fenyőkéreg, ami az új házak körül mostanában kötelező díszítőelem, de drága, kivonja a talajból a nitrogént, mialatt lebomlik, a színezett változatok festékanyaga pedig látványos, azonban kizárt, hogy jót tesz a növényeknek. Szóba jöhet a tőzeg, de alkalmazás előtt azért jó tudni, hogy ezt a mi drága Hanságunkban bányásszák, nem megújuló anyag. (Letérsz a Csíkos-égeres tanösvényéről, ott a Florasca-telep belépni tilos, látni a prizmákat, gépeket) Vannak import tőzegek, amiről pedig gyakran olvashatjuk, hogy a földrészünk legkülönlegesebb élőhelyeinek, a tőzegmohalápoknak tönkretétele által alakítják műanyagzsákos termékké. A kaszált széna pedig tele lehet gyommaggal, aztán a következő évben pedig ember legyen a talpán, aki elbír a szaporulattal.
Szalmával általában az érőfélben lévő szamócát mulcsozzák, tisztán tartja a gyümölcsöket és a szalma világos színéről visszaverődő napfény segíti a beérést.


Fekete fólia, mulcsfólia:

A legmakacsabb, mondjuk évelő gyomok ellen hatásos lehet a talaj fekete fóliával takarása. Ilyenek a csalán és a tarack. 

Forró víz:
Kicsi, de de nehezen hozzáférhető helyeken nőtt gyomok ellen. 

Biológiai védekezés: zöldtrágyanövények
A gyomok az üresen hagyott területeket rögtön meghódítják. A zöldtrágyanövények alkalmazásának az a lényege, hogy olyan energikus egynyári vagy évelő növényekkel vetjük be az üres részeket, amelyek még a gyomoknál is hamarabb kihajtanak. Aztán ha a területre szükség van, a talajba dolgozzuk a növényi anyagot vagy mulcsozhatunk is akár vele. A zöldségeskertben elsősorban az egynyáriak jöhetnek szóba, mint a spenót vagy a mustár. A virágok közül a gyorsan levirágzó borzaskaták, vagy a rovarkártevőket riasztó sarkantyúkák is alkalmazhatók ilyen célra.
Építkezés közben, ha még nincs igazán energia a kerttel foglalkozni, de meg akarjuk előzni azt, hogy a talaj telítődjön évekig elfekvő és utána folyamatos harcot kívánó gyommagvakkal, alkalmazhatunk évelő zöldtrágyanövényeket, mint a vörös- vagy fehér here, lucerna. Ezeket a kert kialakítása előtt be lehet szántani a talajba, szöveteik anyaga elkorhadva az általunk választott növényekben hasznosul.


Egyéb: Kétes áruk ellen
Van egy honlap, ami napi frissítéssel  közli az EU-ba került egészségügyi vagy egyéb kockázatot jelentő árucikkek listáját, a háttérírásai, méreglistái, egyebei is érdekesek.


19 megjegyzés:

  1. (...akkor miért kell gyomirtóznom a házatok mögötti dzsindzsát már évek óta? :-) ) (bocsbocsbocs...)

    VálaszTörlés
  2. Egyszer előfordult,igaz. De megtértem. A ház mögött virágágyás van, miről beszélsz?

    VálaszTörlés
  3. Egyszer?! A ház mögötti részen a garázs sarkától, a fatárolótól a Vaki kenneljének hátsó sarkáig terjedő részt értem, ami a virágoskert mellett megy, a szőlők és a drót mögött.

    VálaszTörlés
  4. A fekete fóliával a csalánt is sikerült kiirtani ott, ahol az utcai oldalkertben kezdett el burjánozni, és mindenféle kaszálási kísérletnek makacsul ellentállt.

    VálaszTörlés
  5. Hát egész évben nyírta Jani a füvet, a virágok miatt nem engedném. A kennel mellett tavaly dísztök volt, idén meg bab. Frissítsd a windózt, lécci.

    VálaszTörlés
  6. Akkor nem tudsz róla, mert én adtam a Janinak kölcsön egy adag Glifoszt a permetezéshez.

    VálaszTörlés
  7. Nekem a fűnyesedékben lévő egynyári perje potyogtatta a magját, és begazosodott alatta az ágyás. Akkor bekapáltam a mulcsot, az használt.

    VálaszTörlés
  8. Hát nem mindegy, hogy mivel mulcsozunk. Nyáron én se fogok fűvel mulcsozni, amikor már teli van toklásszal, hanem - nem tudom, hol láttam - kifejtett bab-és zöldborsóhéjakkal. Lesz elég, arról gondoskodom! Ráadásul nem is bomlik le olyan gyorsan, mint a fűnyesedék.

    VálaszTörlés
  9. Mondjuk az is igaz, hogy a borsóhéjat imádják a csigák.

    VálaszTörlés
  10. Nem mindenhol fogok azért mulcsozni. Ha valaki nyaralni akar menni, meglocsol, bemulcsoz és tűzhet a Balcsira.

    VálaszTörlés
  11. Közben pedig megbíz valakit, hogy öntözze a kertjét a 40 fokban. :-)

    VálaszTörlés
  12. A telken a kerítés és a járda közti hézagot, ahol korábban méteres gazok nőttek, beültettem nyuszifüllel, ami egyes darabokon úgy megerősödött, hogy ott nyoma se lett gyomszáraknak. A nagy, ezüstös levélpamatok kifojtották a csalánt, galajt, csorbókát. Idén már egyik-másik tövet meg is lehet talán majd osztani.

    VálaszTörlés
  13. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  14. Nekem a varjúhájak nőtték be úgy az ágyásszegélyt, hogy nincs esélye a gaznak.

    VálaszTörlés
  15. Az atrazinos gyomirtókat már témáztuk, a glifozát sem vicces, a békák koponyája és agya deformálódHAT tőle.
    http://www.fuggetlen.hu/article.php?sid=2560

    VálaszTörlés
  16. Én bevallom, gyomirtózok, máshogy nem boldogulok. Igazán durvának azt találom, amikor a gyep szépítésére használnak szelektív gyomirtót , meg a monokultúrás vetéstáblákat mmechanikai művelés helyett hektárszám nyomatják szelektív irtószerrel. Ott szerintem az eredeti vetés is visszamarad a permetezéstől. És ez nem kicsiben megy sajnos, csak nem vesszük észre. Háztartási méretekben az évi egyszeri permetezés ehhez képest jelentéktelen, bár nem boldogít, ha ezt kell csinálnom. Én a félreeső, gazos szögleteket permetezem, a kerttől ötven méterre. Nagyban meg a teljes gabonatáblát nyomják teli vegyszerrel, nem csak a gazos részeken! Ez az igazán gáz. És nem hiszem, hogy olcsóbb lenne, mint mondjuk a sarabolás, csak hát valószínűleg kényelmesebb. (Mondjuk én is azért gyomirtózok, mert nincs időm, ambícióm, kedvem nagy darabokon kézzel irtani a csalánt meg a tüskés komlószárat.)

    VálaszTörlés
  17. A gyomirtók hatása abban hasonlít az antibiotikumokhoz, hogy egy idő után rezisztenssé válnak az irtandó növények. Veszélyesek azért is, mert gyomirtóval akár populációkat is ki lehet irtani, a genetikai sokféleségre nincsenek jó hatással.

    VálaszTörlés
  18. permagyomszabályozás:
    http://lmv.hu/a_gyomszabalyozas_muveszete

    VálaszTörlés