2009. április 12., vasárnap

Április második vasárnapja van... (1. rész)

...és húsvét. Azért a Nagyhéten is zöldülésig kapáltam magam a veteményesben, s óránként mentem a mögöttünk lakó Hédihez siránkozni, hogy hogyan kipurcantam... Azonban az idő gyönyörű volt, a rozsdafarkú reszelős éneke betöltötte a kertet, s nagyszombat hajnalra a gólya is befutott. A gyümölcsfák virágoztak, a kapák kifenve, új nyélen. Minden készen állt!
Az első volt a veteményes, mert a nagy melegben sürgősen el kellett vetni a hidegkedvelőket. Sárgarépa, petrezselyem, hagyma, legényfogó, pasztinák (erről írtam, hogy kipróbálom), meg feketegyökér. A feketegyökér zacsijának a hátuljára rá volt írva, hogy mélyművelést kíván. Ezért a mélyszántás alá még adtam neki egy plusz ásást. Remélem, megfelel majd neki. Állítólag 40 cm hosszú gyökeret is ereszthet! A magjai is furik voltak. Azt hittem, olyanok, mint mondjuk a pitypangnak - mivel annak állítólag rokona - , de nagy, kb. 1 cm-es, vajszínű, pálcikaszerű magvak lapultak a tasakban. Kíváncsi vagyok, a földből miféle növény jön elő. A nagykönyv szerint így kell kinéznie (nem úgy, ahogy sikertelen próbálkozásaim során festett):



A pasztinákkal képben vagyok, azt a szomszéd bácsi nagyban termeli, bár nem bolti, hanem saját szedésű magból.

Palántáim az udvaron élvezik a napfényt, szinte a duplájára nőttek, amióta kint vannak. A paprikák már 6 leveles fejlettségűek. És ami nagy öröm: az évelő szarkalábak is kibújtak, az egyszálbél, dögleteg rozmaringom mellett meg kikelt a ládából egy másik. Úgyhogy már kétszálbél...Elvetettem a tujamagokat is. A tasakon az szerepelt, hogy tűlevelekkel kevert földbe kell ültetni. De honnan szedjek tűlevelet? Tépjem meg a 30 centis szerb lucomat? Aztán végül felfedeztem a tavalyi karácsonyfa maradványait, onnan lett tűlevél bőven. Csak a magok kibújását kell várnom.

Ládába vetettem el a brokkoli, bimbóskel, csúcsos karfiol magjait is, gondolva, csak nem lepik el a ládában a bolhák. A melegben a jól belocsolt magok pár óra múlva már csíráztak! Nem mertem egyenesen a kerti földbe vetni, mert tavaly százával ette meg a bolha a száraz tavaszban a gyenge csíranövényeket. Remélem, ha erős palántákat ültetek ki, én eszek a végén, nem a bolha.

4 megjegyzés:

  1. A panellakótelep kellős közepén én is kertészkedtem fiammal, amit holnap meg is írok a blogban. Sokat gondoltam rátok, hogy saját kerteteket művelitek és irigykedtem picit. Eszembe jutott a vakondos és a gilisztás fénykép, na gilisztánk nekünk is van! A vakondról is eszembe jutott valami... (meglepetés lesz a blogban! :-))))

    VálaszTörlés
  2. Ha van gilisztád, Andi, az jó, mert a jó termőtalaj jele! Kíváncsian várom a kertészkedési írásodat!

    VálaszTörlés
  3. Jó a giliszta, de nem az egyszálbélben.

    VálaszTörlés
  4. Hát ott tényleg nem! De nekem nem is ott van... azt hiszem! :-)

    VálaszTörlés