2009. április 14., kedd

Csavargós hétvége

Húsvétkor hazalátogattunk Székesfehérvárra, Jani édesanyjához és nagymamájához, de nem a jól megszokott 81-es úton kerülgetve a tízéves kátyúkat, hanem ha már úgyis lassan kell menni (40-es tábla sok kilométeren át!), úgy döntöttünk, felderítjük a Bakony keleti részét. Így jártuk végig Cseszneket, majd Bakonynánát és a tési szélmalmokat. Jól éreztük magunkat, én pedig lecsaptam a fényképezőgépre, és virágmániás szemmel néztem végig a teljes tavaszi pompával ékeskedő dombokat és zugokat.

Cseszneken az egész várban a kőfalakat azért vizsgálgattam, hogy meglássam kedvenc páfrányomat, a kövi fodorkát. Egyébként van egy ugyanilyen nevet viselő hal is, de azt a kőfalakon nem láttam. Aztán a vából kifelé egyszer csak előkerült egy kőrepedésből.
Gyógynövény a pettyegetett tüdőfű. Öröm nézni a pöttyös leveleit, összetéveszthetetlen! Egyszerre kék és rózsaszín a virága.

Bakonynána mellett megálltunk egy földúton, és csak úgy toronyiránt, turistajel nélkül, kedvünk után indultunk sétára, és nem csalódtunk.
Tavalyi héjakút - mácsonya a virágzó kökénybokrok előtt:

Keltikék - ők a Szigetközben is nagy tömegben élnek.

Csillagos téltemető - eső után köpönyeg.

Medvefülkankalin a napsütésben.

Végül a tilosban járás azzal végződött, hogy egy kivágott tölgyerdőbe tévedtünk, ahol az út közepe úgy nézett ki, mintha az előbb ásták volna. fel. Egy ideig ez nem is tűnt fel, aztán bevillant, hogy "minden ágon egy mérő makk a Bakonyban". Akkor esett le, hogy friss vaddisznótúráson taposunk. Hirtelen megzörrent mellettünk a bozót, de nem ugrott ki semmi, csak futottunk majdnem a kocsiig. Utána pedig nevettünk magunkon, hogy milyen lököttek vagyunk.

Tés.
Napközben azon töprengtünk, hogy szélmalmunk van, de Don Quijotéhoz ma nincs szerencsénk, de még Sanchóhoz sem, sőt szamárnak is legfeljebb egymást nevezhetjük. Este pedig a Duna Tv pont a búsképű lovag kalandjait vetítette. Hát ezek után,miközben a négy kedvenc blogom olvastam és Rátok gondoltam, egyszerűen muszáj volt elindítani a Don Quijote ébredését a Quimbytől.


Cseresznyefa, amit egy szeméthalom szélén állva fotóztam, amikor pont eltévedtünk.

18 megjegyzés:

  1. Csak ámulok továbbra is, hogy mennyi növényt ismersz névről! :-)

    VálaszTörlés
  2. Ez az igazi hobbim, nézni-fotózni-kitalálni, mi lehet. Egy biológiához jobban értőnek biztos szánalmas, de én nagyon élvezem.

    VálaszTörlés
  3. Könnyen dumál ám a Hédi, Andi! Megsúgom, kiskorunkban ki volt tiltva a kertből, mert csak a veteményt kapálta, a gazt nem. (Mindig nekem kellett helyette, szegény kicsikének...) Öt éve pedig hátracipelt engem a kertbe, és azt mondta: "Mutasd, meg, Tesó, mi a különbség a vörös-és fokhagyma közt! De el ne áruld ám anyunak, hogy én ezt nem tudom! Még kinevet!" Ehhez képest rohamosan felfejlődött. Nem gondoltam volna, ragadt rá valami...

    VálaszTörlés
  4. De hát látod, hogy ragadt! Fantasztikus tudást halmozott fel - gondolom tőled! ;-)))

    VálaszTörlés
  5. Hát, azért elég komoly szakirodalmat is felhalmozott...ezzel az energiával kapálhatna velem a nagykertben...

    VálaszTörlés
  6. Hát jó, de az annyira fárasztó! Én már csak tudom, a két négyzetméter kapálása után nem tudtam mozogni két napig! :-)

    VálaszTörlés
  7. Hát, két hete, amikor megkezdődött a kertszezon, úgy húztam eleinte én is a derekamat, mint a 80 éves. Tegnapelőtt meg gyökereket irtottam. Na, másnap busszal kellett mennem dolgozni, mert nem bírtam a biciklire felülni sem! A kiskertedben meg gondolom, szűzföldet törtetek fel, ahogy leírtad, nem olyat, amit tavaly ősz óta háromszor szántottak le. Kukoricát kell vernünk...az egyedül igen fárasztó, meg főleg unalmas. Abba akarja tesóm - köztesként - a sütőtökeit beültetni. Így meg kell jelennie a kukoricavetésnél.

    VálaszTörlés
  8. Drága házi természettudósunk, aki profi a szubatomi részecskékban, meg a csillagrobbanásokban, meg a lemeztektonikában, ezt a kukoricavetést most igazából nem értem. Anyu kevesellte, te meg sokallod. Az én tökeim meg nem azok a szolid kis kukoricaszárra futó családi ebéd-méretű tökök, hanem extra méretű sütőtökök, kb. 25 m2 helyigénnyel, bokronként. Meglehetősen öntörvényű figurák, nem férnek össze a kukoricával. A vetést még beszéljük meg, elég kevés az időm.

    VálaszTörlés
  9. Nem sokallom, így is kevés. Azért akarom a jelenlétedet, mert én meg takarmánytököt akarok vetni, amellett a te tökeid labdába se rúgnak. Szóval: ki kell jelölnünk a tökök revírjét.

    VálaszTörlés
  10. :-)
    Mekkora kertetek van mégis?
    Nem volt teljesen szűzföld, mert tavaly már felástuk és beültettük, majd teszek fel képeket a tavalyi hajnalkákról, büdöskéről, a többiről nem tudok, mert a hajnalka mindent elnyomott... És azért sem volt nagyon nehéz ásni meg kapálni, mert itt nem agyagos a föld, de persze naggggyon nehéz volt!!! :-)

    VálaszTörlés
  11. Anyu kertje, amiben Ági dolgozik, nagyon nagy, kb 600 m2+ rengeteg virágágyás, az enyém csak 100m2 + 2 virágágyás. Ásni, kapálni az első évben tényleg nagyon nehéz, a második évben már feleannyira, javul a föld szerkezete, aztán meg a talajtípustól függően komposzttal lehet javítani a szerkezetén, nálunk ugyanis foltonként változó, de inkább agyagos, kötött a talaj, helyenként meg homokos, annyira, hogy a házba be is tudtuk építeni az alapgödörből kiszedett föld, homok egy részét. Mi egy szigeten élünk, a kertünk Duna-hordalék, ehhez kell igazodnunk.

    VálaszTörlés
  12. Szerintem az nem 600 négyzetméter, hanem legalább ezer. maga a telek kb. 2500 négyzetméter. Hédiék kertje a mienktől kb. 100 méterre van, de a szíme, állaga egész más, mint a nagykertben. Egy másik hordalékcsík. Mi is elhasználtuk az építési telken a kitermelt homokot malterozáshoz. 5 négyzetméteren belül van egy részen kerti föld, betonszerű, de ragacsos dagadó agyag és sívó homok. Amikor meg anyunál alapoztunk egyszer régen melléképületet, az alapjából kiemelt sódert prímán bele lehetett dolgozni a betonba. Ilyen földből próbálunk kicsiholni valamit.

    VálaszTörlés
  13. Tesó, nem gondolod, hogy túlzás az a 100 négyzetméter? Ha ötven négyzetméter van, akkor sokat mondtam! Igaz, hogy a földje kétszer olyan kemény, mint nekünk a nagykertben.

    VálaszTörlés
  14. Fantasztikusak vagytok!
    Pont ilyen nagy kertre vágyom én is, bár biztos sokat sírnék, mert nem értek hozzá, csak hát a Sas-hegyen egy hold telken töltöttem a gyerekkoromat, nulla szomszéddal, mert nagymamám még a szomszédos telkeket ki is bérelte. Isteni volt. Ez a sziget dolog is nagyon jól hangzik!

    VálaszTörlés
  15. A szigeten kb. 15.000 emberrel osztozom, ennyien lakunk a Szigetközben.

    VálaszTörlés
  16. Tesónyanya, nem tudsz számolni. Leléptem a kertet, tíz lépés szorozva tíz lépéssel az száz négyzetlépés, plusz még eperágy. Ha kiszámolod, mennyi az, csókot kapsz az orrodra.

    VálaszTörlés
  17. Igaz, hogy nagy a lábad, de délután viszek centit és megmérjük a kertedet!

    VálaszTörlés
  18. Igen, az jó lesz, hajszál pontos adatokat szeretnék!!! :-)

    VálaszTörlés