2009. április 25., szombat

Hajnal kérte, hogy...

tegyek fel képet az új "műveimről".
A kétheti "termésem" sajnálatos módon csak ennyi. Még ennyi se lenne, ha tudtam volna szerda éjjel aludni. Viszont nem tudtam, az ágyban unatkoztam, és a konyhában nekiálltam fűzögetni. Megcsináltam Hajnal szultánját: ezt még korábban, az egyik vasárnap este. Persze teklagyögyöm nem volt, ezt nagyméretű kásagyönggyel helyettesítettem. A kép jobb szélén az újabb hajpántom látható. Ebből megállapítható, hogy milyen szépen fűzök két szálon. Mint egy nagycsoportos óvodás. A harmadik darab, ami a gyöngyszövő kereten van még, az már általam is elfogadhatóbb, ez is egy hajpánt dísze lesz majd...valamikor. Most tartok kb. az egynegyedénél.
Kárpótlásul segítőm, János képe, aki rendületlenül gurigázna a nagyobb gyöngyökkel, cérnaorsókkal, ha engedném. Ha kinn fűzök a szabadban, mindig mellém szegődik.

35 megjegyzés:

  1. Köszi,hogy megmutattad őket!!Igazán csinosak!!:-)Csak így tovább!!

    VálaszTörlés
  2. Nekem nagyon tetszenek, szeretném majd én is megtanulni. Hogy mikor fűznék, azt nem tudom, mert aludni nagyon szeretek!!! :-)
    János is szépséges!

    VálaszTörlés
  3. Andi, Hajnalhoz kell beíratkoznod :-), ő leírást is tud küldeni neked. Ráadásul olyan kedvesen is biztat, mint a tanító néni az ügyetlenkedő nebulót - és joggal! Aludni én is nagyon szeretek, de nem mindig sikerül jól. Jánosom a képen igen morózus képet vág, látszik, hogy ő is egy nehéz gyermekkorú macska!

    VálaszTörlés
  4. Talán ősszel beiratkozom Hajnalhoz, mert már így is sokszor csúfol a fiam, hogy blogfüggő vagyok, amiért olyan sokat ülök a gép előtt. Mert mire megírom a bejegyzéseimet, és elolvaslak titeket, esetleg még kommentelgetünk, rengeteg időm elmegy. Ősszel és télen talán több idő marad fűzésre, nincs kert, nincs befőzés, de addig is figyellek benneteket! :-) Hajnalt is! :-)

    VálaszTörlés
  5. Egy másik fórumban nemrég megállapítottuk, hogy nem minden függőség rossz, a mai világ hülyesége ez a fene nagy függetlenkedés.

    VálaszTörlés
  6. Andi, sorold fel, kérlek, hányféle befőttet, lekvárt, savanyúságot készítettél! Összesen hány üveg lett?

    VálaszTörlés
  7. És mirelitbe mit készítettél el? Talán aszaltál, vagy valami hasonló különlegeset is csináltál (pl. gyümölcssajt)?

    VálaszTörlés
  8. Jaj Ági, ez a kedvenc témám! És szerencsére van befőzős füzetem, minden fel van írva! :-) (pirul)
    Szóval tavaly tettem el 44 liter bodzaszörpöt, 42 üveg eperlekvárt, 22 üveg cseresznyebefőttet, 30 üveg sárgabari-lekvárt, 4 kicsi üveg bodzalekvárt, 7 üveg sült szilvalekvárt (nagyon finom!), 13 üveg körtebefőttet, 35 kiló paradicsomból paradicsomlét különböző méretű üvegekbe, 12 üveg (2 literes) uborkát, 9 üveg (3 literes) almapaprikát, és csináltam még birsalmalekvárt. Mindet beírtam a blogba Befőzés címszó alatt megtalálod. Ja és karácsonykor narancslekvárt többfélét is!
    Pár éve csináltunk Csincsillával aszalt paradicsomot sütőben, baromi finom volt, de nem érte meg a ráfordított energiát.
    Nagyon sok mindent szeretnék még csinálni, de sosincs rá elég időm. A hétvége az alapdolgokra is kevés nekem.

    VálaszTörlés
  9. Ja, mirelitbe csak az epret tettem, mert nem nagyon szeretem a felengedett zöldségeket, bár ha megteremne nekem is és kéne vele valamit kezdeni, akkor biztosan tennék el úgy is! Csincsillától kaptam tavaly rengeteg cukkinit, és úgy volt, hogy teszek el a mélyhűtőbe, de mindeg megettük tesómékkal, egyszerűen nem tudott annyit hozni, hogy jusson a mélyhűtőbe is :-)!

    VálaszTörlés
  10. Nagyon szeretném, ha lenne egyszer energiám és időm házi ketchupot készíteni, de a sok paradicsombefőzés egybeesik az uborka és almapaprika-szezonnal és hát egy hét szabit szánok erre, nem többet! És hát ekkor kéne a lecsót is eltenni, amire legutóbb 3 éve volt csak időm. A többi finomságot hétvégén vagy munka után csinálom.

    VálaszTörlés
  11. Eszméletlen vagy! Hány családot látsz el ilyen finomságokkal?
    Engem a birsbefőzés érdekel a legjobban, azzal tudok a legkevésbé kezdeni valamit, pedig nálam a birs terem a legtöbbrt.

    VálaszTörlés
  12. Háát tesómékat (4), magunkat (2) Éváékat (2) és a barátaimat (szerencsére sok!).
    Birsből azt hiszem csak birsalmasajtot csináltam, de az annyira jól sikerült tavalyelőtt, hogy olyanok is megették és rászoktak, akik azelőtt utálták. Kevés cukorral kell csinálni, de sokáig szárítani (hogy ne penészedjen meg).

    VálaszTörlés
  13. Gratulálok, nekem ez kínszenvedés lenne, nem öröm. De tulajdonképp hozzáállás kérdése, lehet, hogy meghozod az ihletemet. Majd, ha odaérünk, kérdezek.

    VálaszTörlés
  14. Jaj, Andi, fantasztikus vagy! Én eddig csak kajszi- és ribiszkelekvárt készítettem, de nem örömből, hanem csak hogy tönkre ne menjen. Viszont ha majd nemsokára termőre fordulnak a fáink, nekem is meg kell tanulni minden csínját-bínját. Ugye, fordulhatok hozzád tanácsért?

    VálaszTörlés
  15. Mindenképpen!!!
    Emlékszem, huszonéves koromban Fóton laktam egy nagy kertes házban, rengeteg paradicsom, meggy és barack termett, és annyira, de annyira utáltam befőzni, hogy sírtam a lábos fölött...
    Most mindent megadnék, ha lenne egy kertem és mindenem megteremne, nekem csak befőzőcskézni kéne és nem a piacon keringeni és válogatni az ocsmányabbnál ocsmányabb áruk között, hogy vajon melyiket főzzem be.
    A ribizlit mélyhűtőbe is teheted, mert Csincsilla feketeerdő-tekercse annyira finom vele, hogy eszméletlen!
    Egyébként lehet a boltban zselésítőt venni a lekvárokhoz, gyakran használom (bár most már kezdem kikerülni azt is), de azzal csak 5-6 percig kell főzni a gyümölcsöt, akkor is lekvár lesz belőle. Csak az üvegmosást nem lehet megspórolni... habár ha van mosogatógéped esetleg, akkor már az se lenne gond!
    Hidd el, ha bekapcsolod magadnak a rádiót, odakészítesz egy üveg bort, a befőzés is baromi jó szórakozás tud lenni :-) Majd én biztatlak!

    VálaszTörlés
  16. Köszi a biztatást, lehet, hogy megjön a kedvem. Kézzel mosogatok, de szeretek mosogatni, nem is azzal van a baj, hanem a penészfrásszal, odakozmálási pánikkal, belepazaroltam-öt-kiló-cukrot-csak-sikerüljönnel, tehát valahogy görcs az egész. Tudom, hogy az alkoholizmus kezdete, ha a bort stresszoldásra használjuk, de most meginogtam. Kéne az a rutin...

    VálaszTörlés
  17. Irgalom Atyja, ne hagyj el, most olvasom csak ezt a kapitális befőzési mennyiséget! Én is aránylag sokat elteszek, de ez a 44 üveg bodzaszörp, a 80 üveg lekvár... Hogy tudod ezt a panelkonyhában lebonyolítani? Hihetetlen ügyes vagy!!!!!

    VálaszTörlés
  18. Ocsmány dolog sokszor a befőzés, emlékszem, tesóm esküvője előtt főztem be barackot. Hámozás, passzírozás, minden volt. Persze a barack jól megfogta a kezemet, és két napig az összes kézmosót és vegyszert szünet nélkül kentem a kezemre, hogy ne barna tenyérrel és gyászkeretes körmökkel menjek az esküvőre. De amikor befőzés után bekukucskálsz a spejzba. és ott sorolnak az üvegek, bennük a sokszínű lekvárokkal, savanyúságokkal, aszalt gyümikkel, az iszonyú jó érzés! Ugye, Andi?
    Én meg aszalómániában szenvedek, többkilónyi tételekben aszalunk. Eleinte csak azért csináltuk, hogy ne vesszen kárba a sok gyümölcs, aztán annyira rákaptunk, hogy 3-4 kiló aszalt gyümölcs, fűszer összejön. (Az eredeti tömeg 20%-a a 3-4 kiló)

    VálaszTörlés
  19. aszalt vagy aszott vagy te is nyanyabogár :-D

    VálaszTörlés
  20. :-) 44 liter és nem 44 üveg! A bodzaszörpöt speciel ötliteres üvegekben csinálom (egyszerre 6-tal) és aztán másfél-kétliteres műanyag flakonokba osztom és szétosztom a családban. Gyorsan elfogy az első adag. Aztán csak pár üveggel csinálok télire.
    Nagyon izgi ez az aszalás, van aszalógéped is? vagy napon aszalod? mostanában olyat is olvastam az egyik blogon...

    VálaszTörlés
  21. És igen, tényleg nagyon jó érzés, mikor a gyönyörű teli üvegek ott sorakoznak. Ősz végén nem tudok betelni velük, nyitogatom a szekrényajtókat, nézegetem a csillogó, színes üvegeket, és boldog vagyok :-)! De komolyan!
    És mindig azt érzem, amit a régi öregek érezhetnek, hogy na, most már jöhet a tél! Mintha manapság nem lehetne bármit megvenni télen is...
    Én egyébként magát a befőzést sem tartom undorítónak, imádom azokat az erős illatokat, az eperlekvárét, a baracklekvárét, a sült szilvalekvárét, az ecetét... Én szeretem csinálni, csak ahogy "öregszem" egyre jobban elfáradok tőle.

    VálaszTörlés
  22. Van aszalógépem a nagyobbik fajtából, de az is kicsi... Tavaly jó módszert találtam ki: a 35 fokban kiálltam az udvarra a sötétkék Volkswagennel, a motorháztetőt lemostam fertőtlenítóvel, leterítettem papírral, arra jött a tiszta sütőpapírral letakart aszalódeszka a kb 10 kg meggyel. A motorháztető kb 60 fokos lett, istenien száradtak a gyümölcsök. Nyirkos időben a légkeveréses sütőt, régi gáztűzhelyet is bevetjük, csak ne vesszen kárba a sok gyümölcs. Meg így jobban is fogy, mint a befőtt.

    VálaszTörlés
  23. Tesó, tudod, hogy nem éppen aszott vagyok...

    VálaszTörlés
  24. Hát elég életre való vagy, az biztos! :-)
    És milyen drágák az aszalt gyümölcsök! Pedig csak egy Volkswagen kell hozzá, meg némi nap! :-)))

    VálaszTörlés
  25. Így van, de megjárja a régi fajta fekete vastepsi, vagy sütőlap, ami szintén piszokul át bír tüzesedni. Szerkesztettem is egy ilyen "napos aszalót" régi sütőlapokból, meg Ytong darabokból. Azonban le kell takarni mindig az egész naponszárító szerkentyűt, mert a darazsak rögtön belepnék. Erre meg van készenlétben kifőzött régi függönydarab. (Ennek a napos aszalószerkezetnek a prototípusát Kisbabóton láttam párom egyik cimbijénél, aki egyébként növényvédelmi mérnök, de maga is gazdálkodik. Ott szilvát aszaltak benne hatalmas mennyiségben. Pont akkor voltam terhes a leánnyal, megettem egy fél tepsi aszalt szilvát, mellé sült kacsavért, amivel a srác anyukája vendégül látott... Azóta se ettem túl sokszor olyan jót! Egy évre rá hatalmas meggytermésünk volt, került kompótnak, fagyasztóba, de a fa még teli volt gyümölcssel. Nem akartuk, hogy tönkremenjen, ezért kezdtünk aszalásba.

    VálaszTörlés
  26. Utána mániákus aszaló lettem. Anyu mindig kacagott rajtam. Aztán télen arra figyeltem fel, hogy zümmög az aszalógép. Anyukám a Héditől kapott többkilónyi, és el nem fogyott gombát aszalta. Ezért úgy látom, az aszalóőrület ragályos.

    VálaszTörlés
  27. Ági aszalt meggye egyszerűen fantasztikus, főleg,ha jó érett volt az alapanyag.

    VálaszTörlés
  28. És Stahlnak van egy perzsa rizses csirke receptje, amibe aszalt meggy kell... :-)
    Sült kacsavér aszalt szilvával? Ajjaj! :-)

    VálaszTörlés
  29. Lehet, hogy egyszer érdemes lenne - csak egy-két kilóval -kipróbálnod az aszalást. Légkeverős sütőben is szupigyorsan megy. A meggy nem esik úgy össze, mint a paradicsom, mert kevesebb a víztartalma.
    A terhes anyukák lehetetlen ételkívánságairól bizos neked is vannak tapasztalataid...

    VálaszTörlés
  30. Nem légkeveréses a sütőm, de lehet, hogy idén megpróbálom! Már csak a perzsa rizses csirke miatt is!!!!
    Nem nagyon emlékszem terheskori ételkívánságaimról, mert az én házasságomban annak idején senkit nem érdekelt, hogy mit kívánok. Hamar vége is lett, fiam 1 éves szülinapjára már el is váltunk. Egyébként meg annyira régen volt, 21 éve... :-) ki emlékszik már rá? :-)

    VálaszTörlés
  31. Amikor a leány jelentkezett, nekem az összes női rokon elmondta - nagyszülőkig visszamenőleg - hogy ők mennyit és hova hánytak, és mennyire odavoltak stb...

    VálaszTörlés
  32. Ezek szerint csak az én memóriám rossz! :-) vagy pedig nagyon szeretnék felejteni...

    VálaszTörlés
  33. Szerintem engem traktált túlzottan mindenki a terhesség rémséges mivoltával...aminek a kétharmada nem volt igaz.

    VálaszTörlés
  34. De azért az nagy show volt, amikor a kutyatáp szaga miatt telihánytad a kukánkat.

    VálaszTörlés
  35. Érdekes jelenet lehetett...

    VálaszTörlés