2009. április 3., péntek

A Nagy Kipakolás

Ma az egész délutánt a növényeimmel töltöttem. Jani segítségével lehoztuk a telelőből a pozsgásokat, a leandereket és a muskátlikat. Ameddig a virágföld tartott, át is ültettem őket.

A pozsgások abszolút a kedvenceim közé tartoznak szívós kitartásuk miatt. Gyűjtőnek ugyan nem nevezném magam, de néhány tucatot sikerült tesómmal összeszednünk. Ők a padláson teleltek, és szinte kivétel nélkül átvészelték a fagyos napokat. Egy-két cserép pozsgást azért ki kellett dobnom, mert a cserepekkel feljutott néhány csiga, akik a megenyhülő időben felkeltek, és jókat lakmároztak az anyósnyelvből (jó fejek).

A sziklakertbe ajánlott növények közül néhány szabadban is áttelelő kövirózsát elültettem a mamától rám maradt csirkeitatóba, ők a bejárati ajtó téli-nyári díszei.

A leanderek Moháról, még távolabbra visszatekintve pedig Mándokról származnak. Jani nagymamája dugvány formájában vonaton költöztette át őket keresztül az országon. Háromféle színű van: telt rózsaszín, telt fehér és halványsárga. További színek beszerzése ágcsenésel tervben van...

A muskátlikat eléggé megviselte a tél, sok kipusztult. A tavalyi négy ládából csak kétládányi maradt, amiben még talán egy hajszálnyit érdemes reménykedni. Átültettem, jól belocsoltam őket, de nem bízok abban, hogy valaha is megerősödnek, vagy virágokat hoznak. Bár a remény hal meg utoljára... Sokan évente újakat vásárolnak, muskátliból, most már értem, miért.

A szerelemvirágot szétosztottuk 3 tőre, de a szétvágás közben azért megsérült a gyökere. Reméljük, nem sínylik meg nagyon; úgy tudom, eléggé ellenálló évelők. Tavaly magról neveltem golgotavirágot, néhány cseréppel, ők eléggé beteg külsejűek, felnyurgultak. Kaptak friss földet és szép hosszú nádkarókat, az olasznád tavalyi szárait. Hátha megjön a kúszókedvük.

5 megjegyzés:

  1. Tavaly vettem anyósomnak golgotavirágot, cserépben. Ő meg állítólag látta valahol, hogy ki van ültetve a kertbe. Most ő küldött nekem egy cseréppel( remélem nem az enyémet adta vissza), azzal az üzenettel, hogy ültessem a kertbe. Szerinted lehet?

    VálaszTörlés
  2. Héditől kaptunk egy cseréppel, amit magról nevelt. Nekünk a szabadban volt cserépben nyáron, aztán kint felejtettük ősszel, és szépen kifagyott. Elvileg részben télálló, fiatalkorban kifagyhat. Lehet, hogy ahol anyósod látta, cserepestől besüllyesztették a földbe, vagy úgy ültethették ki, hogy ősszel visszacserepezték, vagy valamilyen nagyon védett fekvésű kertben lehetett. A mínuszokat - legalábbis nálunk - nem bírja. A rozmaring is ugyanígy kifagy, pedig papíron bírnia kéne.

    VálaszTörlés
  3. http://www.mediterranpiac.hu/start.php?P_136.php
    Itt felsorolnak egy csomó fajtát, egyik se télálló. Inkább ne kockáztass, ne hagyd kinn... Mit szól anyósod, ha kipusztul a virág? :-) Én már szorultam ilyenért! Anyucitól is, anyóstól is! :-)

    VálaszTörlés
  4. A fagyosszentek után ki lehet ültetni, azt hiszem, én is megpróbálom, de a fagyok előtt ki kell ásni, becserepezni és bevinni. Letesztelem, működik-e.

    VálaszTörlés
  5. Na, én azon nyomban kiraktam az erkélyre, amikor megkaptam, remélem nem lesz baja. Azt mondta anyósom, hogy ahol látta, kerítésre volt futtatva, teljesen benőtte. Nem hiszem, hogy azt kiásnák ősszel. Nekem gyanús,hogy összekeveri valamivel, de ő állítja, hogy az volt.

    VálaszTörlés