2009. április 25., szombat

Nem kapálok, csak fotózok és mesélek

Rengeteg elintéznivaló volt ezen a héten, a munkákból csupán egy kis gyommentesítő kapálásra tellett, de azért gyorsan készítettem néhány fotót az aktuális növényeimről egy kis kommentárral.

Elsőnek a berki szellőrózsáról szeretnék írni. Andinak, A közös konyha(kert) egyik szerzőjének is küldtem, ez hasonlított a zellerre. Állítólag magyarul pápicsnak és kakukkvirágnak is nevezik. Tulajdonképpen ő is az imádott ősvilági csapatba, a boglárkafélék közé tartozik. Hazánkban is él, természetes hatású kertekbe illik dr D. G. Hessayon Hagymás növények c. könyve alapján. (Miért, van mesterséges hatású kert?) Nálunk a kert hátulsó oldalát határoló cserjesor tövében van a helye. Két tövet ültettünk két éve, most úgy fél m2-es foltot képez, és folyamatos irtással kell a helyén tartani. Napot, árnyékot, mindent elvisel, szerintem tetszik neki a talaj.

Magról neveltem fel öt éve egy zacskónyi téli violát, arra számítva, hogy mivel a zacskó szerint kétnyári növény, a következő évben vagy újra kell nevelnem, vagy megmarad még egy évig. Ahhoz képest csinos, 25 cm magas félcserje lett belőle. A ház déli oldalán, a rózsatövek előtt nő. Nekem a színe nem tetszik, vitaminhiányos tyúk tojásából készült rántottára emlékeztet. Mivel a kert azon részében ilyenkor a néhány évelő árvácskán kívül nincs más, a zöld levelek színét élénkítő folt, megtartom. Volt a szebb, barnás és lilás változatból is, de az valahogy kifagyott vagy eltűnt. Az illatáról a könyvek áradoznak, szerintem kedves, de jellegtelen. Ha valaki szeretne magról nevelni, kezdőknek is ajánlom. Biztosan kikel, gyorsan megerősödik. Ha júniusban cserépbe vetjük, szeptemberben kiültethető. Az első évben nekem csak pár virágot hozott, a második-harmadikban gyönyörű volt, most leszálló ágban van. Löszös talajban háromszor akkorára nő, mint nálunk, dúsabban is virágzik. A Sokoróalján tavasszal sok községben faluképet meghatározó elem a barnás-okkeres virágú színváltozat, ott annyira jól érzi magát.

Hipermarketben növényt venni minimum kockázatos, gondolhatnák a profi kertészkedők. Aki látott már kínjában kihajtott amarilliszhagymát, meztelen gyökerű, színtelen hajtású rózsatövet, gyökér nélküli, földbe nyomott fonalas agavé-hajtást, annak igaza is van. Nekünk egy alkalommal mégis szerencsénk volt, amikor egy viszonylag friss szállítmányból kivettünk egy jellegtelen, alig fogyó, felcímkézetlen zöld valamit, úgy blindre. Elültettük, kellemes sárga színű borsóvirág nőtt rajta. A virágzás után pedig úgy nézett ki, mint egy nagyobbfajta fűcsomó. Ősszel megsárgult, tavaszra kizöldült. Ennyi volt az összes életjelensége. Akkor sikerült meghatároznunk, hogy a szerzeményünk tulajdonképpen a zanót nevet viseli. Ahhoz képest, hogy savanyú talajt igénylőnek írják, egész szépen díszlik. Igaz, a virágföldből kerti földbe kerülést az első évben erősen sérelmezte. A talaj nem ideális a számára, de elég ellenálló növény. Sok szigetközi nyaralóház kertjében látni, mint kevés gondozást igénylő, virágjával és levéltelen zöld vesszőivel egyaránt mutatós díszt.

A kert végén nálunk lombhullató, virágos cserjék nőnek, négy-öt bokor orgona, ugyanannak a tőnek a leszármazottai, amiből Andi kapott, aztán labdarózsa, jezsámen, babarózsa. A legtöbb anyutól vagy mamától való, hétköznapi díszcserje. Most a legszebbek, és tényleg csak a hétköznapi örömök kedvéért illesztem be ezt a képet., az orgona és tamariska kettősét. Rózsaszín és lila kényes egyensúlya, az az összes, amiért.

9 megjegyzés:

  1. Tesó, megint szépek a képeid.
    Hogyne lenne mesterséges hatású kert! Gondolj az idétlen formájúra nyírt buxusokra, a kerti törpékre (pláne Burgenlandban), a gumikacsás, műszökőkutas kerti tavakra, a savval, festékkel meglocsolt, lehetetlen színű hortenziákra, erikákra, a meszes talajba ültetett, dögledező rododendronokra, vérbarackokra, egy fára oltott többféle gyümölcsre. Ez minden, csak nem természetes!

    VálaszTörlés
  2. Szerintem az ilyenekből összeállított kert undorító. Nem messze tőletek van egy ház, az előkert a következő: 1,5 m széles helyen fehérre festett betondarabokból kialakított sziklakert pár kövirózsával, benne hatalmas fajansz liba,kék masnival. Tarka széforgó, és a liba nagysága egyharmadának megfelelő méretű, csökött, évezredes,lepattogott festékű keri törpe. Körben pár szolárlámpa és fazonra nyírt fagyal. Vajon szép? Hány, de hány ilyet látni!

    VálaszTörlés
  3. Nekem a téli viola igen szimpatikus, tojás ide vagy oda. :-) Túlélte a telekre való kitelepítést, a kevés vizet - és láss csodát - kivirágzott. Pedig elkároltam, hogy kidöglött. Szerintem aranyos, kicsit vidékies, inkább ritka, mint gyakori, vázában tartós, érdekes húsvéti virág. Nekünk tavaly Eckhard bá elintézte a traktorral...

    VálaszTörlés
  4. A kerti dekoráció témájában kedvencem a cicis gipszvénuszt a kapuról leső gipszoroszlán, amit a sírkövestől hoztak, a családi kripta mellé adott bónusz-ajándék gyanánt, kedvezményes áron.

    VálaszTörlés
  5. Nekem a gumigólya a kedvencem, pláne a pitbull által felaprított gumicsirke-darabok körítésében. Mindehhez igazán illik a brekegő fajansz béka, amit a virágboltban megvehetsz. A gipszvénusz akkor különösen jó, ha beköti a pók, illetve a kagylós medencéjében megrakódó ötéves avarból már kinő a bodzabokor.

    VálaszTörlés
  6. Ja, és a virágágy följavítására betűzdelt művirágok, műfüvek és műbokrok se rosszak, dekorálva virágtartó műbiciklikkel, műtalicskákkal, műlepkékkel meg más hasonló iszonyokkal. Ausztriában a cicis gipszvénusznak van pasija is, ő gipszdávid, csórén, csullisan. Mindezt 2 l-es üvegekkel és kavicsokkal dekorált, meszelt mórból készült minikertben.

    VálaszTörlés
  7. Valamiért csak most vettem észre ezt a bejegyzést és ámulok, hogy ilyen szép lesz az én orgonám is? Fantasztikus. És a kis "zellerem" is nagyon tetszik!

    VálaszTörlés
  8. Az eredeti tövet 1982-ben kapta anyukám a hajdani főnökétől, aki nagy szakács meg kertész, bár már nem fiatal. A fehér az csak a szomszédból nőtt át...

    VálaszTörlés
  9. Jani elkezdett agyalni a művénuszon, és elképzelt egy sírkövet a pokol kapujának kertjében, elején a felirat: Isten hozott, hátulján Ördög vigyen. Az üvegkoporsó tetején csábos pózban gipsz Hófehérke, a sorban a hét tarka gipsztörpe... Egy órát röhögtünk.

    VálaszTörlés