2009. április 17., péntek

Nemkívánatos zöld személyek

Bemutatnám a kert persona non gratáit.
Ezek a legnemkívánatosabbak egy kiskertben. Talán még a magról kelt meggy az, ami féken tartható a fa alatti kapálással, fűnyírással, totális gyümölcsszedéssel. de a többi, Szűz Anyám! Az orgonahajtásokat hiába próbájuk motorfűrésszel jobb belátásra bírni, makacsul előtörnek az anyabokor közelében a leglehetetlenebb helyeken.




A másik igen szörnyű brigád a vastag gyökerű, tarackoló gazoké. Ez a kép egy húsvéti képeslapnak csodás lenne, de nem a veteményes útjának... A perje tarackjai mélyen benyúlnak a zöldségek közé, s ahol ki tudnak bújni a fényre, máris éles, zöld leveleket hoznak. Ha kapával esel neki, és akár egy centis elvágott gyökérdarab a földben marad, máris még újabb hajtások törnek elő. Megoldás: a fűnyíró, a kapa ...és a totális gyomirtó.



A pitypang - falusiasan kákics - legalább ilyen alattomos: ha húsz centis gyökeréből 19-et vágsz ki kapával, az egy centiből heteken belül teljesen új gyöktörzset növeszt. Ráadásul a bűbájos bóbiták rengeteg kis pitypangot szülnek. Ha feltéped, ragacsos tejnedve levakarhatatlanul fogja össze a kezed...

...de a következő komával még így se bírsz el. Ő mindenki kedvence: a csalán.


Biokertészek szerint teája iszonyú egészséges, a levelei spenótszerűek, ehetők. Rovartudósok szerint a csodás nappali pávaszem tápnövénye.



De: kesztyű és kapa nélkül meg se szabad közelíteni. Nem bírok ma a nappali pávaszemre gondolni sem, amikor úgy összecsipkedte gazirtás közben a kezemet, hogy estére rászorult a gyűrű.


A legmegátalkodottabb azonban ő:





Ő a felfutó vadkomló. A szomszédból kezdett átnőni, már vagy öt éve; borzalmas! Hajtásai tüskések, bökősek, kézzel nem tépkedhetőek. Átével, a tő évről évre erősödik, több méteres indákat hoz, amik felcsavarodnak falra, fára, tetőre, kerítésre. Súlyosak, nagy levelekkel, amire felfutnak, azt elhúzzák, a fa ágait kitekerik, a kerítést ledöntik, a cserepeknek aláfurakodnak a hajtások. Ősszel millió magot hoz. Ha valaki a gyökereinél kezdené a kiirtását, rájön: a föld alatt fás, két centi átmérőjű, több méter hosszú oldalgyökerei vannak, amiket feltépni lehetetlenség. A lerángatott hajtások helyén pedig egy - két hét múlva újabb sarjak nőnek. A tavalyi, leszáradt indák meg szárazon, ramatyul csüngenek a bokrokról, kerítésről. Ezért irtjuk már öt éve... Ha nyugodtan hátradőltem, hogy kiirtottam, a leglehetetlenebb, leghozzáférhetetlenebb helyen találtam új hajtásokat.
Így most a felkapáláson, feltépkedésen kívül a gyökértörzseket kezelni fogom egy kis gyomirtóval is. Az akciót összehangoltam a szomszéd bácsival: majd ő is permetez. Remélem, így házon kívül helyezhetjük a nemkívánatos társaságot.

Megjegyzés: tavaly az egyik kertészeti áruda katalógusában szép, a csúnya falakat eltakaró kúszó dísznövényként darabonként több ezer forintért árultak komlótöveket. Kíváncsi vagyok, hogy szitkozódhat az a "boldog tulajdonos", aki megvette, és egy-két év múlva meg kell bontania a tetőt, hogy a tüskés indákat kirángathassa alóla, és csákánnyal kell feltúrnia az udvart, hogy a gyökereket feltépje. Ennyit dísznövény mivoltáról.

11 megjegyzés:

  1. A csalánból no meg esővízből tavaly egy biokertes könyv leírása szerint megpróbáltunk erjesztett szupertrágyát készíteni. Valami förtelmes, bűzös, elmondhatatlan ganyélé lett belőle, viszont használt, tápoldat helyett prímán megfelelt a balkonnövényeknek. Az erdélyiek spenótot is tudnak főzni belőle, és állítólag amellett, hogy finom, az embernek is szupertáplálék.

    VálaszTörlés
  2. A pitypang kiirtása a fűből az annyira reményteli harc, mint eltüntetni a narancsbőrt a teltkarcsú popómról...

    VálaszTörlés
  3. Zene:
    http://www.youtube.com/watch?v=I0LW_q2Lx7k&feature=related
    Első pillanattól kedvencem, neked tetszik?

    VálaszTörlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  5. Khm, az orgonát, ha véletlenül ásóval próbáljátok kiirtani a földből, köszönettel elfogadnám... khm-khm :-)
    A város másik végén, anyu szomszédja már ajánlgatta, hogy tőle áshatok ki orgonát magamnak, de erre még nem tudtam rábeszélni a fiamat. Szerinted én is képes lennék rá?

    VálaszTörlés
  6. Az orgona szerencsére nem gyökerezik mélyen. Még ásni se kell, felrántom gyökerestől. Szerencséd van, pont tegnap akartam legyomirtózni, de túlóráztam, közben meg elkezdett esni, úhyhogy nem került sor az irtásra. 30 centi körüli orgonakölköket tudok küldent tesómmal, lilát meg fehéret. Virágmagot elfogadsz?

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm szépen! Mindent elfogadok! MINDEEENT! :-)
    Köszönöm az orgonakölköket is, hédinek nem gond cipelni?

    VálaszTörlés
  8. Hát ezt ő tudja megmondani, de ma fél ötkor indulunk a medvehagymaszedő kirándulásra, biztos nagy benne a buzgalom. Meg úgy utazik Bp.-re, hogy nem kell 47-szer áttszállnia, meg kilométereket gyalogolnia. Szerintem ezért mert belevágni. Meg virágot adni, felásni, aztán látni, hogy fejlődik, akkora öröm! Szeretném majd képen is látni, hogy boldogulnak ezek a kis falusi növénykék a városban! Raksz majd fel képeket?

    VálaszTörlés
  9. Mindenképpen! És nagyon köszönöm mindkettőtöknek!

    VálaszTörlés