2010. január 2., szombat

Vetésforgó tervezése

Kertünk csak nagyon lassan kezdi megközelíteni a fejünkben már nagyjából létező állapotot, de tavasszal szeretnék egy újabb lépést tenni az ideális állapot felé a zöldségeskert többé-kevésbé végleges kialakításával.Ennek első lépéseit már novemberben megtettük. Előkészítésképpen felástuk a most már kb. 200 m2-es területet. A talajunk a Duna hordaléka, homokos-vályogos, tulajdonképpen nem lehet panasz rá, zöldség- és virágneveléshez tökéletesen megfelel, az elhelyezés legfontosabb szempontja a tápanyagigény.

A zöldségek igényeiről, a vetésforgóról és a társításokról már írtunk, most ezt megpróbálom az egészen konkrét adottságokhoz szabni. Jó kis világrendet okoskodtam ám ki papíron, majd meglátjátok!

Napfény szempontjából elég jól ellátott a kert területe, egy kisebb részt takarjnak a gyümölcsfák. Problémát jelent a gyakran fújó, hideg szél. A zöldségeskertet nem védi meg a ház a huzattól, ezért ribizlibkrokat és dugványról, magról szaporított díszcserjéket és évelőket ültettünk a kijelölt rész határára, ezek láthatók alul. A bal oldali nagyobb barna területet már tavaly műveltük, a jobb oldalit idén ástuk fel. A Garden Planner online változatával megpróbáltam valahogy láthatóvá tenni a viszonyokat, amatőr megoldás, de sajnos, szegényembernek nem telik jobbra.
A kisebb rész friss gyeptörés, öt évet pihent a talaj, külön tápanyagpótlást nem kap. Ez lesz a kerti középosztály konszolidált növényeinek helye. A komposztkupac közelének extra helyeire pedig a tökféléket, a kerti nagypolgárokat tervezem. A másik felét már tavaly műveltük, ennek egyik része akkor kapott bőséges adag komposztot, idén viszont semmit. Ez lesz a kerti szegénynegyed. A másik tavalyi parcella földje viszont elég lehasznált volt. Ez a rész komposztos, fahamus feljavításban részesült az ősszel, tehát ide jönnek a kívánságos eliték. Vannak be nem tagozódók is, a fák alatt az eperágyás foglalta el a helyét , ott van egy kis szabad terület a szabadföldi dugványozáshoz és a palántaneveléshez is.


A gyengébb talajú, tavaly trágyázott részbe az alamizsnával megelégedő alázatos kerti páriák jönnek:
Borsó márciusban, majd másodveteménynek június végén a bab.
Salátafélék, amit csak kapni, retekkel és dughagymával társítva, friss fogyasztásra, másodvetemény szintén bab.
Maximum egy sor cékla
Talán, ha nagyon ráérek, teszek egy kísérletet a csombor-lóbab párocskával is.
Az egynyári fűszernövények palántáinak egy részét -bazsalikom, koriander, majoranna - szintén ide ültetem.


A feljavított részbe jönnek a nagyobb igényű növények, zabagépek gyúrnak, vazze, úgymint:
Brokkoli, kelbimbó levélzellerrel társítva. Közelükbe ültetve kerül majd a szárzeller, annak közelébe pedig az őszi karfiol.
Paradicsom karalábéval társítva (őszi fajta, nem nyári karalábé, hidegágyban nevelt palántáról, áprilisban vetve). Védőnövénynek dughagymák is.
Uborka, ebből egy kevés is elég lesz, szélfogó-párásító növénye a csemegekukorica
Paprikafajták
Póréhagyma
A kabakosok, tökfélék többi képviselője (cukkinik, patisszon, egy-két tő sárgadinnye, sütőtök) szereti a frissen tört gyepet, ők a komposztkupac közelébe kerülnek, ott szabadon kúszhatnak a kúszós természetűek, senkit-semmit nem zavarnak.

Közepes viszonyokkal megelégedő kerti középkaszt kerül a gyeptörésbe.
Ők elég nagy területet igényelnek, sárgarépából meg petrezselyemből sok kell. Közéjük n9vényvédelmi dughagyma.
Ide jönnek még a többi hagymafélék, önálló ágyásban - vörös- és lilahagyma, fokhagyma, sonkahagyma, a kényesebbek palántáról indítva (a növényvédelmi hagymák friss fogyasztásra valók, vagy pont a levesek, főzelékek rántásának megfelelő méretűek, a főnövény beárnyékolja őket, úgyhogy aprók maradnak.)
A komposztkupac elé a kabakosok, a kimaradt üres helyekre meg mák, rohadt drága lett, én vagyok a családi mákoskalács-felelős, csak nem visznek el a rendőrök...

Az eperé a fák alatti, utolsó rész, ez a vetésforgó idejére helyben marad, az ágyások helyzetét pedig a következő három évben elegendő a komposztozás, trágyázás után felcserélni. Ha végigértünk a vetésforgón, akkor lesz érdemes az elrendezést újragondolni, variálni. Most már nincs más hátra, megvárni a márciust és usgyi neki! Előtte, februárban pedig a zeller-, paprika-, paradicsompalántázás, virágok és fűszernövények vetése ládákba, cserepekbe. A virágládákat már megtöltöttük, behoztuk melegedni a palántaföldet a garázsba. A leltár után, január közepén megrohanom a vetőmagboltokat, semmi sem tarthat vissza!

8 megjegyzés:

  1. Már január közepén kezdődik???

    VálaszTörlés
  2. Bizony!
    Tesó, ez tökre nem hasonlít a kertedre! Abban sokkal több növény van! Nincs előkert, bodega, épület, oldalsó cserjesor....

    VálaszTörlés
  3. Ági, ez csak az utolsó 12 m, tehát csak a zölsdéges! A Gardenplannerben nem lehet menteni, mert gagyi, holnap ilyenkorig rajzolgathattam volna a részleteket.

    VálaszTörlés
  4. Akkor megnyugodtam. Én is akartam a telekre tervezni kertet, de a 110 fokos tompaszögű háromszög alakot elég kevés tervezőprogram tudja követni

    VálaszTörlés
  5. A kicsit extrémebb adottságokat ez a program tényleg nehezen kezeli.

    VálaszTörlés
  6. Te is készíthetnél azért valamiféle vetési, ültetési tervet.

    VálaszTörlés
  7. Két blogbejegyzést már megírtam belőle, de nem volt lehetőségem felrakni. Ezekben a hetekben a heti naplóbejegyzéseket kéthetesre fogom, és azt hiszem, februártól állok át a normál heti eseménylista leírásához. Még van pár kertes témám a vetésszezon kezdetéig... Vadzöldségekről akkor írok újra, ha lesz friss fotóanyagom úgy márciustól.

    VálaszTörlés
  8. Elég is. Február közepétől meg úgyis kezdődik a palántanevelés.

    VálaszTörlés