2009. július 5., vasárnap

Július első hetében...

...megint nem sok munkát végeztünk el, egyrészt az állandóan visszatérő eső miatt, másrészt meg megint elcsavarogtunk.
Múlt héten hétfőn lepermeteztem mészkénlével a beteg gyümölcsfákat, a tetves zöldségeket. Hát, mit mondjak, monília ellen nem sokat ért, de a tetvek megritkultak. Letermett a leghosszabb tenyészidejű zöldborsó is, a helyére lollo rossót, sárgadinnye-palántákat és késői csemegekukoricát tervezek. Az egyik hajdani borsóparcella helyén a másodvetéskénti bab már csírázik a földben.
Mivel elmúlt Sarlósboldogasszony-nap, vagyis július 2.-a, amikor a kalendárium szerint fel kell szedni a fokhagymát, anyukám felásta a csenevész fejeket. Nem lett egy világszám termés, de decemberig kitart. Ha fejre állnék, se tudnék sajnos olyan minőségű fokhagymát előállítani, mint a profi fokhagymatermelők: hófehéret, ami a következő év májusáig sem megy tönkre. Ezért egy termesztő ismerőstől meg is rendeltük a téli adagot. A hagyma rá se hederít a dátumra, elegánsan zöldell, ebből csak augusztusra lesz vöröshagyma, igaz, szép nagyok. A lilahagyma beadta a kulcsot: fel kellett szedni,hogy az esős időben el ne rohadjon.
A kalendárium szerint László napján, vagyis június 27-én kell visszatördelni a krizantémot, hogy jól elbokrosodjon, és sok virágot hozzon. Anyukám ezt is megtette, és a letört hajtásokat leszállította tesómnak, aki szaporító kezelés alá vetette. Az eredményről kérjük, majd számoljon be!
A krumpli szép nagy, folyamatosan szedjük, de újra megjelentek a csíkos bogarak. Permetezést azonban nem tervezek, mert a kifejlődött leveleket a krumplibogár nem kedveli nagyon. Augusztusban meg már sárgulnak le a krumplilevelek, gyakran fel lehet szedni az egész termést. Ezt az egy hónapot már csak kibírja... (Vagy nagyon lusta vagyok?)
Felbukkantak az első brokkolirózsák, amiket azonmód le is legeltem.
Csütörtökön a gyarmati szőlőhegyen szüreteltük a málna édes, piros szemeit. Húsz évvel ezelőtt a fél Magyarországot a Sokoróalja pár községe látta el málnával. Akinek nagyobb földje volt, és sokat szorgoskodott, autót is tudott venni a málnatermés árából! A kiskertes termelők meg csuklóból vették meg a málna árából a téli tüzelőt... Aztán jöttek a multik az importgyümölcsökkel, a málna ára lement. A málna-és ribizliültetvényeket kivágták, csak itt-ott maradt néhány. Anyósomék is megtartották a magukét, ami kb. 1000 négyzetméter, de már afféle családi "szedd magad" málnásként üzemel. Aki szörpöt vagy lekvárt akar a családból, kimegy oda és szed magának, magánszorgalomból. Tavaly úgy döntöttek, hogy az egyik feldolgozó cégnek még eladják a málnatermésüket. Az összes bevételük annyi volt az ezer négyzetméterből, hogy a keresztlányomnak, aki akkor kezdte épp az első osztályt, egy Budmil hátizsákot tudtak venni! Fogalmam sincs, hogy a boltban mennyi a mirelit vagy a friss málna, de azt hiszem, az ilyen gyümölcsfélékkel a multik és a feldolgozók arcátlanul nagy haszonra tesznek szert! Szóval: málnát szedtünk, de én nem csináltam szörpöt, sem lekvárt, az egész ment a fagyasztóba. Gyümölcstortába lesz a legjobb!
A jövő héten már rá lehet lépni a földre, nincs ragacsos sár, ezért meg kell kezdeni a becserepesedett föld fellazítását, az esőtől gigászira nőtt gazok kihúzását. A két héttel ezelőtti gyomirtózás a keri utakon és a szegélyeken megkímélt minket az isiásztermelő kapálástól.
Most lesz aktuális a ribizlilekvár-befőzés. A sziklakert szánalmasan néz ki, ki kell tisztogatnom. És a másodvetéseket be kell fejezni. Ja, és szüretelni a termést, és enni, enni, enni!
A heti főzőcske saját termésből (csak úgy ömlesztve): rántott cukkini (imádom!), cukkinifőzelék, almakompót nyári almából, málnahab, gyümölcssaláta, salik jégsalátából, az első uborkákból, vegyes zöldségleves, héjában sült ropogós újkrumpli, rántott brokkoli. Úgyhogy volt mivel elcsapni a hasunkat...

5 megjegyzés:

  1. Nálunk most zajlik ama elhájasodott csirkék fogyasztható étellé alakítása.

    VálaszTörlés
  2. Az én hagymáim is még teljesen zöldek, esszük rendületlenül. Sonkahagyma meghaladta a cérna vastagságát. Kis gömbölyű világoszöld cukkinim van, kezd teremni, a paradicsom is alakul. Paprikáim, pritaminok, virágoznak. Répát esszük tonnaszám, a petrezselyem idén kivételesen normális. A többi zöldség vagy palánta, vagy nyamvadék. Van pár kissé visszamaradott sárgadinnyepalánta, légyszi vidd el, telepítsd át, nekem már nem fér el, akadályozza a növésben a többit. Hátha te még csodát tudsz vele művelni. Pussz: anyád.

    VálaszTörlés
  3. Köszi a heti menüt, nagyon tetszik nekem is. Irigykedem nagyon a málnaföldért, itt egy pici doboz málnát a piacon kb. 300 Ft-ért adnak. A héten ketten is kérdezték tőlem, hogy tudok-e szedd magad málnát. Sajnos nem tudok, pedig szednék én is a mélyhűtőbe. Miért nem tartanak málnát az emberek, semmi gond nincs vele!

    VálaszTörlés
  4. Ennyire drága a málna? Nem gondoltam volna.

    VálaszTörlés
  5. Igen, gondolom azért, mert nehéz szállítani meg tárolni, leszedés után sok meg veszendőbe. Hogy málnát eltegyünk itt Pesten, az teljesen reménytelen. Ha kijutok a piacra szombaton, egy annyukától és a kislányától szoktam venni minden évben egy-két nagy dobozzal (félkilós), ebből tudok esetleg valamennyit megmenteni a mélyhűtőbe.

    VálaszTörlés