2009. július 25., szombat

Paprikás vagyok!

Pár hét óta boldogan szedjük a kertből a paprikát. Nagyon szeretjük, sok és sokféle van belőle, édes, erős, zöld, csípős, pritamin, fűszer.... és folytathatnám. Nem tudunk giganagyságú, centi vastag húsú paprikát termelni, de ami van, friss, változatos és vegyszermentes.
Kiskorunkban még volt fóliasátrunk, abban neveltünk egy-kétféle paprikát. A palántát úgy vettük kertészetből, méregdrágán. Ültettünk paprikapalántát szabad földbe is - szintén kertészetből valót - és az erős szél kitördelte a felnyurgult palántákat. Volt, hogy mindet elrágta a csiga a tövénél. Akkor azt hittem, hogy paprikát nevelni valami iszonyú bonyoult dolog.
Aztán amikor megvettük az építési telkünket, feltűnt a szomszéd Margit néni gyönyörű kertje. Még csak kora tavasz volt, épp akkor vagdalta vissza az átteleltetett muskátlik megbarnult szárait. A muskátliládákból valami zöld, kefesűrűségű izék álltak ki. Kérdésemre - hogy mi ez - mondta, hogy ő mindig a muskátliládában neveli a paprikapalántát, mert így jobban kihasználja a földet. A muskátlit levéltelenül, félholtan nem érdemes átültetnie még, a kertből meg nincs kedve szedegetni palántaneveléshez a földet, mert már fáj a dereka. A paprikamagot beleveti a virágládába A muskátli mire kihajt, addigra a palántát ő már rég kiszedi onnan. Vicces volt, de ez szöget ütött a fejembe: a paprikának ennyi is elég? Vérszemet kaptam, pár tasakkal vetettem ládába: és láss csodát: kikelt! Innentől nem volt megállás: mindenféle fajtát, ízt ki kellett próbálni!
Itt a két elülső ládában az idei palántáim egy része: a bal oldali a pritamin, a jobb a Fehérözön.
Azóta is házilag nevelek palántát. Érdemes, mert sokkal életképesebb, erősebb növényeket kapok az üvegháziaknál végeredményképpen. A február végén ládába szedett, pár napig a meleg lakásban tartott kerti földre csak rászórom a paprikamagokat, és egy üzemen kívüli villával belekeverem őket a földbe. Aztán vizet kapnak a magok, végül lekötöm őket nejlonnal, mint egy befőttet. Amíg ki nem bújnak a zöld levélkék, fólia alatt maradnak, mert így a kikelésük sokkal szebb, egyenletesebb. A paprika csírázása szerintem igen érdekes. Klassz látvány, amikor felreped a maghéj, és kijön a gyököcske. Nagyító nélkül is látni a milliónyi gyökérszőrt, amik mohón keresik a vizet és a tápanyagot. Öröm nézni az apránként előbújó kis zöld leveleket. A csírázás aránylag gyors, de a növekedés lassú. Kemény kerti földbe ültetem őket, hogy a gyökerek megszokják a későbbi, ládán kívüli életet. Meg szoktam azért tolni őket egy kis nyomelemes tápoldattal, mint ahogy a kicssajszimnak is tolom a vitamint.
Sokan kitűzdelik kis poharakba a palántákat. Egyszer én is megcsináltam, a palánták tényleg nagyobbra nőttek, de sokukkal végzett a palántadőlés. Amik azonban a ládákban maradtak - mert lusta voltam kipikírozni őket - nem nőttek sokat, de bajuk az nem lett. Sokkal kisebb, robusztusabb, kevésbé kényes palántáim lettek.
Ami fontos: amikor már nappal 15 °C körül van a hőmérséklet, elkezdem kiszoktatni őket a lakásból. Eleinte nappal vannak kint, éjjelre még visszajönnek a folyosóra, május elejétől azonban már kint alszanak. Május közepén meg kipalántázzuk őket a kertbe. Mivel ilyenkor tápkockás, kertészeti rokonaikhoz képest még igen kicsik, nyeszlettnek tűnnek, naponta szoktunk locsolni. Apró mivoltuknak az az előnye, hogy az erős szél - ami itt a Kisalföldön igen gyakori - nem dönti ki őket. A kerti föld agyagját már a ládájukból jól ismerik, nem sokkoló nekik az átültetés. Rövid száruk szívós a melegháziakéhoz képest. Ha megeredtek, nagyon gyorsan növekednek és hamar virágba borulnak termést hoznak. Utána meg csak szedjük a paprikákat. A melegházból vett palánták sokszor megbetegedtek, palántadőlés, tetvek, rothadás - és sorolhatnám. Ehhez képest a saját nevelésű palántákon betegséget nem tapasztaltam. Sokat kell pepecselni a neveléssel, de edzettek, kiültetés után semmi gond velük. Itt keszekuszán nőnek két virágágyás közti hézagban.
A fajták közül a magyar nemesítésűeket szoktam választani, mert ezek jól bírják az itteni klímát.
Fehérözön: sima fehér étkezési paprika.

Szegedi édes fűszerpaprika - még zölden:Ez a fajta hatalmasan bőtermő!

Almapaprika - van édes és csípős:

Zöld húsú étkezési paprika:Pritaminpaprika - még zölden:Van még sárga és piros kaliforniai paprika és cseresznyepaprika, de azokat nem fényképeztem le: még nem teremnek, nincs mit rajtuk nézni. Paprikáink az első fagyokig teremnek. Amikor hűlnek már az éjszakák, leszedjük az összes termést. Szerencsések vagyunk, mert van egy hideg, de fagymentes melléképületünk, ahol a paprikákat még el tudjuk tárazni egy darabig. A tavalyi termés utolsó darabjai idén januárig elálltak!

Méltatlan dolog lenne, ha nem szólnék a fűszerpaprikáról, mármint nem a növényről, hanem az őrleményről. Mivel háztól vesszük (Anyuci képtelen megenni a boltit), volt szerencsém látni, hogy néz ki egy őstermelői őröltpaprika - kisüzem. A termelő Jenő bá, apósom keresztapja, aki bár közelít a nyolcvanöthöz, maga készít fűszerpaprikát, amit részben saját kuncsaftjainak, részben meg a pápai piacon ad el. Jenő bá nagy darabon nevel édespaprikát a kertjében, saját szedésű magból. Szeptembererre megpirosodnak a paprikák, ekkor egy hétig egész nap csak mossa, lecsutkázza és zsinórra fűzi a termést. Amikor ezzel végez, jön a szárítás. Erre egy külön szobája van Jenő bának. Az összes bútorzat itt egy villanykályha, meg egy csomó vasrúd a plafonon. A vasrúdra kerülnek a paprikafüzérek, aztán a kisöreg cefetül bedurrant a villanykályhába, van a szárítószobában vagy negyven fok. Amikor már összeaszalódtak a piros füzérek - három-négy nap után - , egy régi, s.k. átszerelt, villanymotorral ellátott öntöttvas mákdarálóban őrli meg a paprikát először durvább, majd finomabb porrá, majd fél kilónként becsomagolja. A minősége a boltiét messze übereli, csak Jenő bától veszünk fűszerpaprikát!

29 megjegyzés:

  1. Olyan lelkesen írsz a veteményről, hogy én is nagy kedvet kaptam hozzá.Nálam idén csak koktélparadicsom terem, de jövőre én is próbálok így palántázni ahogy írod.
    A fűszerpaprikáról annyit,most voltam egy rokonomnál aki szintén készít őrölt paprikát, hoztam belőle, majd a bolti mellé tettem, háááát... A bolti kb. 5 árnyalattal volt sötétebb. Az ízéről nem is beszélve.... Hiába, a házi az házi...

    VálaszTörlés
  2. A zöld, éretlen pritamin az amivel nem tudok betelni, kesernyés, de nekem az a PAPRIKA. Ez az ok, ami miatt kora tavasszal két hónapig paprikákkal osztom meg a hálószobám.

    VálaszTörlés
  3. Örülök, hogy kedvet csináltam, én a kerti gaztömegek dacára se vesztek a lelkesedésből. Próbáld ki, szerintem a paprika növénynek is szép (nem olyan ronda, mint mondjuk pl. a cékla), és enni is finom.
    A bolti paprikkát szerintem valamivel színezik. ha pl. rántásba teszed, vagy pöribe, egyáltalán nem festi meg az ételt, hiába tűnik pirosabbnak. A házi, még ha porként halványabb is, tüzesebb színt ad az ennivalónak. Pont olyan, mint a bolti kontra házi tojás. A szinte narancsvörös bolti tojássárga a sütés-főzés hatására gyakran teljesen elszíntelenedik!

    VálaszTörlés
  4. Nyáron meg három hónapig a gyomrodat...

    VálaszTörlés
  5. Valóban nagyon szép a paprikatermésed :-)Gratulálok,és kicsit irigykedem is :-))
    Nekm csak 7 tő kaliforniai van,ami piros elméletileg,de még csak most virágzik!Ha lesz majd paprika,csinálok képet és mutatom!:)
    Jövőre én is csinálok több féle palántát,meg nem hagyom elszáradni őket :-)

    VálaszTörlés
  6. Igen, és ez majdnem fél év így együtt.

    VálaszTörlés
  7. Szia Hajnal!
    Hát, sok a pepecs vele, de megéri, nagyon hálás növény!Tavaly nekem a kaliforniai igen jól sikerült, biztos neked is szép lesz, szereti ezt a klímát. Várjuk a képet!

    VálaszTörlés
  8. Hajnal, gondolom, idén nem nagyon tehettél róla.

    VálaszTörlés
  9. Nyanya, nem paprikás vagy, hanem raplikás. Erre replikázz! Vagy főzz paprikást, de ne padlizsánt, ne is kardigánt, hanem kapirgálj. Kotkodács, minden napra egy tojás.

    VálaszTörlés
  10. Nálunk az utóbbi 2 napban kétszer volt zivatar + vihar és megint esett úgy 35 mm eső. A komposztálót púposra pakoltuk mindenféle biomasszákkal, de a legtöbb a fűnyesedék. (Raktunk közé néhány réteg kerti földet, egyszer kellett locsolni, a többit a természet megoldotta. A hőségrekord napján kellemes 33°C-ban hesszelhettünk volna a teraszon, de annyi volt a szúnyog, hogy nem lehet kint kibírni. (2-3 csípés/másodperc.) Hiába irtják. A két vihar szerencsére csak a cserepeimet döntötte fel és pár kis gallyacskát tördelt le, nagyobb bajt nem okozott.

    VálaszTörlés
  11. Na holnap, ha képes leszek írni, kapcsolódni fogok ehhez a bejegyzéshez - teljesen véletlenül! :-)

    Füstölőkkel se lehet elriasztani a szúnyogokat a teraszról?

    VálaszTörlés
  12. Semmi se használ! A megyei napilap nagyokosai szerint 81%-os eredményességű volt az irtás, de ez a kikelő kárvákra nem vonatkozik. Az irtás után két nappal ugyanannyi szúnyog volt, mint korábban. És ha tótéknál nem irtanak, akkor szúnyogfelhőket hoz át a szél a Duna felett. Szúnyogriasztóval befújva lehet csak kimenni a kertbe. Hédi meg azért nem ül a teraszon, mert oda belátni az utcáról. A szúnyogok mellett az idillt az is zavarja, hogy a szembe szomszédjuk + az összes arra járó odabámul és beszól mindig valami hülyeséget.

    VálaszTörlés
  13. MI is csináltunk komposztálót, de a komposzt mindig tele volt pajorral, így nem mertük rátenni a növényekre. A tiétekben nincs pajor?
    Aztán kígyók is fészkeltek bele, úgyhogy megszüntettük :(

    VálaszTörlés
  14. Hát ez őrület! Kígyók?!!!

    VálaszTörlés
  15. Amióta a ruhaszárító mögé pakoltam a két széket, azóta jobb a kukucs-helyzet. El tudok bújni két nagy törülköző mögött a kapucsínómmal.

    VálaszTörlés
  16. Egy-két pajort lehet találni az ágyások ásása közben, a komposztban nekünk nem volt eddig semmiféle kártevő. A kígyós sztori teljesen logikus, tudjátok mennyire meleg van, ahogy bomlik a sok gaz és nyesedék a komposztban? Olyan, mint egy keltető. Biztos láttatok krokodilos természetfilmeket, nekem totál beugrott, hogy a krokodil rohadékkupacot épít, annak a melegében kelnek ki a fiókái.

    VálaszTörlés
  17. Tesó, veszek majd a névnapodra a 4 emeletű, 2 méter magas ruhaszárítóból egyet. Ha mellérakod a másikat, prímán bujkálhatsz! Még az ebédet is megeheted mögötte!

    VálaszTörlés
  18. Idén már mindegy, jövőre ha elfogy a sóderkupac -alig várom - a helyére egy csinos kis madárberkenye kerül. Az lesz az optimális kukucsvédő.

    VálaszTörlés
  19. Mentem Ágihoz paprikát lopni. Csá.

    VálaszTörlés
  20. Igen, utólag már mi is rájöttünk, hogy kiváló fészkelőhelyet csináltunk nekik. Volt ott tojás, kis kígyó, nagy kígyó... A kert közvetlenül az erdő szélén van.

    VálaszTörlés
  21. Lehet élvezni a közvetlen kapcsolatot a természettel. Nagy jelenet lehetett, ahogy előtekergőzik vagy egy tucat kígyó.

    VálaszTörlés
  22. A kukucs ellen is a már megszokott hajnalkát javasolnám! Én is azért tartom az erkélyen.

    VálaszTörlés
  23. El bírom képzelni, milyen lehetett, amikor megbontottátok a komposzthalmot, és csak úgy tekeregtek elő! Én minimum szívrohamot kaptam volna. Nem mert annyira félnék az állatoktól, vagy irtóznék a kígyótól, inkább attól kapnék szívrohamot, hogy onnan mászik elő, ahonnan nem is gondolnám. Hédi szobacicukája is agyon bírt a télen többször ijeszeteni. A kárpitos széken szeret szenderegni, ami a kandalló melletti asztalnál van. Ott jó a meleg. Büdös, azt csinálja, hogy úgy fekszik el a széken, hogy bebújik a lelógó asztalterítő alá. Persze én is mindig a kandalló közelébe pályázok (télen ott a legjobb!), s sokszor volt, hogy kihúztam a széket, amin a terítővel békésen betakarózva szendergett Dórika. Szegény úgy megijedt mindig, hogy tigrisbukfenccel skerázott át a kanapéra, Én meg majdnem szívbajt kaptam a terítő alól váratlanul kiszökkenő dagadt macskától.

    VálaszTörlés
  24. Ez semmi a kígyókhoz képest! Mi lenne, ha otthon nemcsak tenkősbékát meg macskát, hanem kígyókat is tartanánk?

    VálaszTörlés
  25. Ha rajtad múlna, szerintem te még görényt vagy varánuszt is tartanál, ha a fejedbe vennéd, hogy neked az kell.

    VálaszTörlés
  26. Nincs kizárva. Azért a törpekecske, nyuszi meg a törpetyúk, gyöngytyúk előrébb van a sorban. A rágcsálók meg hátrébb. Félvad növények oké, félvad állatok nem annyira, elég vad a kutyánk meg a macskánk is. Nemdebár?

    VálaszTörlés
  27. Mikor írod meg az egérkalandjaidat a blogban? Megígérted!

    VálaszTörlés
  28. Ihlet kell, majd ha bejönnek és elhaláloznak az őszi egerek.

    VálaszTörlés
  29. Legalább szegény macska hízik egy kicsit.

    VálaszTörlés