2009. július 4., szombat

Babfélék

Nem csak túrázás van a világon, a kerttel is foglalkozni kell! Mégpedig a héten a babfélékkel. A téma aktualitását az adja, hogy a héten ültettük el a másodvetésként megtermelendő zöld-és vajbab-magokat.
Babot elég nagy mennyiségben termelünk és eszünk, vaj-, zöld-, kifejtő-, szárazbabként egyaránt, sok is terem belőle, de csak olyan "mellékveteményként" termeljük. A bab - strapabíró és rövid tenyészidejű lévén - vígan megél kerítésre futtatva, köztesként, másodveteményként.
Így nem bámul át a szomszéd... A kert nyomasztóan randa sarkait úgy takarja el a futóbab, hogy még terem is.
A tavaszi veteményezéskor csak egy-egy szerényke sort szoktunk vetni, hogy azért nyáron legyen egy kis friss zöldbab. Úgyis van olyankor sok más zöldségféle.
Kis hüvelyek a tavaszi vetésű zöldbabon
Babból a vetőmagboltokban nagy a fajtaválaszték. Mi zöld-és vajbabmagokat szoktunk vetni, a futóbabot meg nem bolti, hanem házilag szedett magból "állítjuk elő". Első vetésként - nyári friss zöldségnek - április végén szoktunk egy-egy sort vetni, de úgy, hogy lehetőleg május első napjaira keljen ki, amikorra a fagyosszentek elmúlnak. A bab ugyanis nem szereti a fagyokat, a hideget, már 0 fokon is tönkremegy. A csírázó magok annál jobban szeretik a vizet, így ha nincs eső, a bevetett sorokat a kis növények megerősödéséig locsoljuk. Vetés előtt a babszemeket pedig célszerű egy kicsit beáztatni! Ekkor általában olyan babfélét választunk, ami vajbabként is fogyasztható, és később a megnövő szemek kifejtőbabnak is jók. A száraz babnak szánt porciót hasonló időszakban vetjük a földbe, de ez a csemege-és takarmánykukorica-sorok közé kerül. A kukorica képezi a futó babhajtások eleven támrendszerét... A futóbab idén kétféle: Juliskabab és az úgynevezett török bab vagy tűzbab.
Juliskabab csemegekukorica köztEzeket kifejtő-és szárazbabként hasznosítjuk. Idén nem sikerült valami jól a futóbabvetés, a magok a földben megpenészedtek. Még jó, hogy a pótvetés szépen sikerült!
Tűzbab piros virágai
Megtévedt lélek: a kaporra futott a kukorica helyett...A vetés nagy kérdése: bokorba vagy sorba vessük? Régen mindig bokorba vetettük, tíz-tíz szemet egy-egy gödröcskébe. A borsónál ez egy bevált módszer: kacsai összekapaszkodnak, a masszív bokrocskát nem fekteti el a szél. A babnak azonban nincsenek kacsai, így abbahagytuk a bokorbabosdit, mert egyszerűbb sorba vetni, utána meg művelni: a sorközök tolikapával is rendben tarthatóak, míg a bokros parcellát csak a hagyományos kapálással lehet karban tartani. Persze ez a futóbabra nem vonatkozik. A futóbabnak sokan szédületes támrendszereket, kordonokat, lugasokat csinálnak lecekből, drótból, acél síkhálóból. A lustábbak - mint mi - kukoricára, kerítésre futtatják... A tavasszal vetett bab júliusra hoz zöld-és vajbabot, augusztusra kifejtőbabot, és ha marad, szeptemberre csekélyke szárazbabot. Általában nem szokott maradni a tavaszi vetésből szárazbabnak, mert megesszük. Ha a nyár nagyon meleg, a babot rendszeresen kell locsolni, hogy teremjen, különösen virágzáskor. Aszályban a tő ledobja a pici hüvelyeket, ami megmarad, az meg beszemesedik, elvénül...
Az igazi nagy babvetések július első két hetében zajlanak. Ekkorra már leterem a saláta, a korai hagyma, a zöldborsó.
Itt volt a zöldborsó...

A helyüket letakarítjuk, és odavetjük a téli evészetre szánt vaj-és zöldbabot, szép, görbe sorokba... Július 15-ig lehet ezt megtenni. A nyár derekán vetett bab szeptember közepére jut el a termésérlelésig, amihez az augusztus végén megérkező nagyobb esők asszisztálnak. Ha július közepénél később ültetünk zöldbabnak valót, az már nem tud az őszi fagyokig termést hozni. Így azonban sokkal szebben fejlődnek a babok. Gyermekkorukban még igénylik a nagy meleget, amit a júliusi naptól meg is kapnak. A virágzás idején azonban a nagy meleg kifejezetten ártalmas, visszaveti a termést, kicsi, nyamvadt babhüvelyek fejlődnek csak ki. Az ősz eleje az enyhébb hőmérséklettel sokkal jobb a babnak a termésérleléshez. Ráadásul ilyenkor már nincs annyiféle friss, üde zöldség, és ekkor kapva kapunk a friss zöldbabon.
Ekkor leszedjük, megtisztítjuk, feldaraboljuk, előfőzzük, és megy a fagyasztóba. A futóbabot csak egyszer szedjük: ősszel, amikor a kukoricakórókat letakarítjuk, a rájuk tekeredő babindákat letépkedjük, a rajta levő hüvelyeket leszedjük, szétválogatjuk: a zöldeket kifejtőbabként hasznosítjuk: előfőzve megy a fagyasztóba. A száraz hüvelyeket ponyván az őszi napon addig szárítjuk, amíg a hüvelyek fel ben nyílnak, ekkor kifejtjük, vagy ha nagyn sok, kicsépeljük. Ekkor zsákba kell gyömöszölni a száraz hüvelyeket, és söprűnyéllel, prakkerral vagy hasonló szerszámmal püfölni, közben halálos ellenségünkre gondolni... A száraz hüvelyek összetörnek, és kipereg a bab. ezt kiválogatjuk. A kitisztított babból kifogjuk a jövő évi vetnivalót, a többit egy vászonzacsiban eltározzuk főzésig.
Kertünkben a babnak két nagy kártevője van: a fekete levéltetű és a zsizsik. A levéltetű akkor jelenik meg, amikor a bab ár szépen kizöldült, de még nem virázik. Gusztustalan látvány a babszáron tömörülő sok fekete tetű. A tömegoszlatáshoz könnygázként pirimolos szert szoktunk bevetni. A zsizsik a megtermett száraz babban szokott rágcsálni. Kártétele ellen a száraz babot újabban a fagyasztóban tartjuk. Zsizsik legyen az ízeltlábán, aki a -18 fokkal boldogul!
Kérdésem van kedves olvasóinkhoz! Valamelyikőtök próbálkozott már szójababbal, csicseriborsóval, lóbabbal és hasonló veteményekkel? Aki már ültetett ilyet, kérjük jelentkezzen, és ossza meg velünk a tapasztalatait!

24 megjegyzés:

  1. Most vetettem zöldhüvelyű bokorbabot minden kimaradt üres helyre.

    Elraboljuk a gyermekedet. Váltságdíj: valami málnás cucc.

    VálaszTörlés
  2. Nálunk volt már zsizsikinvázió, egybeesett azzal, amikor 12 mezei egérrel osztoztunk a kamrán. Azóta már nem szeretek minden állatot.

    VálaszTörlés
  3. Málnatorta? Vagy Andi tanácsát kikérve - málnás kiadásban is ki akrom próbálni az epres túrógombócot. Az jó lesz, T. Gyermekrablók?

    VálaszTörlés
  4. Elmondhatatlanul utálom a zsizsikeket, lárvákat, hernyókat meg más hasonló ilyen dögöket!
    Csodálom, hogy nem írtál még az egereidről! Írd meg, pitipiti! Biztos jót nevetünk rajta!

    VálaszTörlés
  5. Láttad, hogy Minyontól díjat kaptunk?

    VálaszTörlés
  6. Holnap mi is továbbadjuk? Este megbeszéljük.

    VálaszTörlés
  7. Jaj, azt kihagytad, hogy a bab-és borsószalma príma mulcsanyag, nitrogéntartalmánál fogva erőtáp a komposztban, és úgy általában okos dolog télire a talajon hagyni, vagy beásni, mert első osztályú talajjavító.

    VálaszTörlés
  8. A díjról: Mi lenne, ha díj helyett körkérést nyomnánk körbe, növény top 10 kiírással? (Csak hogy ne kelljen jpg-t másolni-beilleszteni)

    VálaszTörlés
  9. Így igaz, be akartam írni megjegyzés formájában, csak elfelejtettem. A többit majd. d.u. A kisded nálatok lesz még akkor?

    VálaszTörlés
  10. Inkább estefelé, kivisszük Szigetbe. Majd gyere érte.

    VálaszTörlés
  11. Az egerest mindenképpen megírom, de ahhoz fel kell készülni fotókkal meg linkekkel.

    VálaszTörlés
  12. A málnás túrógombóc is jó ötlet szerintem, főleg, ha a sok mag nem zavar!

    Köszi a részletes babtermelési leírást! Még jól fog jönni valamikor. Érzem! :-)

    VálaszTörlés
  13. Engem aztán nem zavarnak a málnamagok, Hédi meg teljesen málnamániás. Drukkolok, hogy minél előbb fenhesd a kapádat a saját babjaid felett!

    VálaszTörlés
  14. Jövőre tuti, hogy telepítek málnát, sokat. Már tervezem, hogy hová.

    VálaszTörlés
  15. Hozok majd töveket, vagy vesszőt neked.

    VálaszTörlés
  16. Vettem "méteresbab" magot is, azt is elvetettem a kutyakennel mellé, meglátjuk, mire megy.

    VálaszTörlés
  17. Már tíz centisek, 2-4 levéllel.

    VálaszTörlés
  18. Írj róluk blogbejegyzést majd, légyszi!

    VálaszTörlés