2009. július 26., vasárnap

Csírák, dugványok


A nyári szaporítás elég jól alakul. Elsőnek a dugványok:
Az elduggatott virágszárak közül a lizinka szépen fejlődik, a szarkaláb küzd az életéért. A krizantémokat felzabálták a csigák, úgyhogy az a vödör csigacsapdaként funkcionál a továbbiakban.

A cserjék elég jól bírják a kiképzést, pardon iskolázást. A lila és fehér nyáriorgonák levele jórészt leszáradt, a szár még zöld, eleven. Remélem, hogy az alvó rügyek hamarosan kihajtanak. A tavalyi dugványozás -tesó, a tiéd- szépen bokrosodik, csak kissé csigarágott, Dorka pedig kukucskálja.

Rózsaloncaim kis hajtásain a bimbók is kifejlődtek, virágoznak a cserépban, eddig minden jól halad, csak a teleltetést kel szerencsésen átvészelniük.

A magvetések sokkal energikusabb képet mutatnak.
A díszkáposztát azon ravasz fondorlat miatt ültetem, hogy télen a gyümölcsfákat hátha megvédi a nyúl-és őzrágástól, hiszen az erdő szélétől úgy fél kilométerre lakunk, a vadak kerítés híján akadály nélkül meglátogatnak bennünket és sajnos ha nincs jobb, a gyümölcsfák kérgét rágcsálják. A díszkáposzta általában jobban ízlik nekik, mint a fakéreg. (Igaz tavaly a kelbimbót otthagyták, a diófát pedig totál körberágták, pedig annak a kérge állítólag keserű) Fiatal díszkáposztacsíra, készülődő valódi levélkével, ami lila!



Harangvirágok:Évek óta görcsölök azon, hogy harangvirágot neveljek magamnak, de eddig soha nem óhajtott kikelni. Idén megtette, sőt a tavaly hozatott kavicsbányai ócska agyagos töltőföld fantasztikus gyomflórája között harangvirág is akadt! Dupla siker! Hihetetlenül picikék a csíranövények, a sziklevelek közt náluk is mutatkozik a valódi levél.
Kikelt és izmos a bíbor kasvirág, a bal oldali sziklevelén ott az üres maghéj:
Nem túl sok, de kelt a vastövű imolából is:

Hajnalkák:


Andi, te írtad, hogy még most is lehet hajnalkát ültetni, találtam is magot. A ki nem kelt szarkalábak ládájába vetettem el őket. Ezek a turbócsírák úgy ötnaposak. Fantasztikusan energikus növény.

15 megjegyzés:

  1. Ugye megmondtam? Aztán vigyázz vele, mert ha jól érzi magát, tenyérnyinél is nagyobb leveleket növeszét és mindent, de mindent elnyom maga körül! :-)

    VálaszTörlés
  2. Normális, hogy ilyen metszett a levele? Nagyon egzotikusan néz ki! Nektek is ilyen szokott kinőni a magjából?

    VálaszTörlés
  3. Egyébként meg köszi az ötletet.

    VálaszTörlés
  4. Gratula! Ügyes vagy!
    Én idén nagyon béna, nem tudom mi van velem. Bármiről szedek dugványt, nem ered meg.... Máskor meg minden megered. Pedig a gazlapra ígértem cserenövénykéket, de úgy látom keservesen tudok bármit is összehozni.:-(

    VálaszTörlés
  5. Pedig milyen jó ötlet ez a cserebere, nem köll ide ajró.

    VálaszTörlés
  6. Nem ajró, hanem ójró vagy juró!

    VálaszTörlés
  7. Entschuldigung, ich spreche nicht burgenlandisch.

    VálaszTörlés
  8. Du muss burgenlandisch üben.

    VálaszTörlés
  9. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  10. Du hast Sprachswierigkeiten. Ich finde nicht in deinem Satz das Hauptwerb!

    VálaszTörlés
  11. Okostóni, kárájjá tótú, ugyis abbú ísz!!

    VálaszTörlés
  12. Napok óta olyan vérmes kedvedben vagy! Mi lőtt téged, nem szoktál te ilyen dúvad lenni!

    VálaszTörlés
  13. Csak játszom, nem vagyok raplis.

    VálaszTörlés