2009. július 4., szombat

Szőlőhegyek, gyümölcsösök

Az utóbbi két hetem valahogyan úgy alakult, hogy többször is alkalmam nyílt dombokon-hegyeken, régi szőlőskertekben tekeregni, szépen művelt kordonok közt, vagy éppen elhagyott, dzsungelszerű gyümölcsösökben. Ilyen helyeken a természet mintha erősebben követelné vissza a tőle elhódított területeket; a kertek közt, gyümölcsfák alatt számtalan helyen lehet szebbnél-szebb, érdekesnél érdekesebb dolgokra bukkanni. Mindezt még fűszerezi a régi présházak, borospincék kellemesen ódon hangulata. Mindenhova még nem jutottak el a civilizáció "áldásai", az összkomfortot a villanyvilágítás és a PB-palackos gáz jelenti. Vezetékes víz sok helyen nincs, a WC esővízzel üzemel, napfény melegíti a kerti zuhanyzók vizét, az ivóvizet kannákban kell a hegyre fölcipelni. Autók csak hétvégetájt jelennek meg nagyobb számban, velük együtt a lakók is, így gyakrabban tűnnek fel vadak a szőlősorok közt.
A szőlőskertek alját általában buzgón művelik a gazdák, a kordonok alja patyolat.
Rendezett kordonsorok, Badacsony Alkonyatkor a présházak tetején rigók énekelnek, mint benn a városban. A szépen gondozott, virágos borospince-udvarokon nagy bogárélet zajlik.
Kis-Somlyó, estefeléLepketömegek a nyári orgonán, Gyarmat, Józanhegy
Boglárkalepke oregánón, BadacsonyAhogy felfelé haladunk, a rendezett szőlőskertek lassan elfogynak, helyüket elvadult gyümölcs-és szőlődzsungelek veszik át. A régi, gyakran elhagyott présházak udvarán még feltűnik a hajdani gondos kezek munkájának nyoma.
Kis-somlyó , sásliliom egy gazos sittkupacon
Kis-somlyó, kokárdavirág elhagyott, gazos telkenKis-somlyó, mályva az útszélen
Ha még feljebb bandukolunk, a vad természet színrelépését figyelhetjük meg. Gyíkocskák surrannak az itt-ott még meglévő, gyakran romos pincék oldalán. A madarak már korlátlan haszonélvezői a hajdani kultúrtájnak: itt nincs már madárijesztő, lövöldöző borosgazda. Nyugodtan falatozhatnak a félvad gyümölcsfák terméseiből.
Mediterrán idill: apró gyíkok kergetőznek a tűző naptól átforrósodott falakon Badacsonyban Gilisztauzsonna, Badacsony
A tűző napon csak úgy pezseg az élet.Szöcske elszáradt szőlőlevélen, BadacsonyKiültek a vénasszonyok a padra...akarom mondani, a seregélyek fák tetejére. Kissomlyó, Királykő oldala
Még feljebb már nincsenek megművelt parcellák, csak hajdani kőbányák elhagyott helyei, füves rétek, erdők, parlagok, szép, gyakran védett vadvirágokkal, tarka rovarokkal, pillangókkal. Varfüves száraz gyep a Kis-somlyónElhagyott, kultúrából kivadult gyümölcsökkel telinőtt hajdani bazaltbánya a Kis-somlyónBakonyi túraútvonal kinézetű bükkös a Badacsonyon
Csak 18 éven felülieknek: feketevégű lágybogarak egy ernyősön a Kissomlyón

Csüngőlepkék seprencén, Gyarmat, JózanhegyVastövű imola, KissomlyóÖkörfarkkóró, Gyarmat, Józanhegy
Réti szegfű, ritka, védett szegfűféle egy irtásban a Badacsonyon
A kilátás pedig pazar!
Szelíd pannon táj, nádfedeles, műemlék borospincék, kilátás Pápára és a Bakonyra: Gyarmat, Józanhegy Balatoni panoráma, Badacsony A Somló másik oldala a Kissomlyóról

22 megjegyzés:

  1. Jaj, azok a csúnya, gusztustalan feketevégűek! Hárman egy virágon!!

    Kedvenc vadvirágom a vastövű imola.

    A gyíkok is tetszenek, főleg amelyik nyomja be a gilisztát. A fali is helyes.

    VálaszTörlés
  2. Józanhegy jó név, abból van ott a legkevesebb.

    VálaszTörlés
  3. Pont ez a vicc, ilyen nevű szőlőhegy nincs még egy az országban. Úgy tartanak szüreti bált ott, hogy a bálozók végigvonulnak a szőlősoron, a szőlősgazdák meg a borospince elé kiraknak egy-egy demizsont; ez annak a jele, hogy a szüretelők jöhetnek ingyen piálni. Azt tudni kell, hogy a Józan majdnem négy kilométer hosszú... Mire lezajlik a bál, az ünneplő közönségnek még az antialkoholistái is satu részegek: közfinanszírozású bacchanália... Tavalyelőtt egy ilyen buli után tekert le biciklivel egy részeg pasi, egyenesen a Gecse felé vezető aszfaltútra. A domboldal meredek lejtőjén nem tudott megállni, sem a kanyart bevenni, hogy a kocsmához betérjen, és mint a béka a pocsolyába, úgy plattyant ki a műút közepére. A kocsma törzsközönsége kivonult, és kórusban röhögött szegény pacákon, akinek az ijedtségen kívül más baja nam lett, de azért felkelni nem tudott... :-)

    VálaszTörlés
  4. Szívtelenek ezek a gyarmati törzsvendégek. Biztos vagyok benne,hogy ezt a mutatványt bármelyikük csont nélkül megcsinálta volna. Az lehet még nagy show, amikor mennek a pógáremberek hazafelé. A Magyar utca árkai ha mesélni tudnának...

    VálaszTörlés
  5. Cica, Gyarmaton tombol a szolidaritás. Mindegyik borospincében, ahol eddig jártam, volt legalább három kimustrált "sezlony", amin agonizálhatak a másnapos lelkek a bulik után. Nem kell hazamenni, a családtagok általában tudják, melyik pincénél kell felkutatni az eltűnt személyeket. A Magyar utca árkait meg a tavalyi csatornázáskor részben feltöltötték...

    VálaszTörlés
  6. Csoda, hogy Gyarmaton megél a kocsmáros.

    VálaszTörlés
  7. Nagy rabszolga, akinek van szőlője.

    VálaszTörlés
  8. Ja, akkor sejtem, miért tartósak Gyarmaton a házasságok. Ezt az intézményt még valaki egyszer felfedezi és rendszeresíteni kívánja...

    VálaszTörlés
  9. A varfüvek, az ördögszemek és a vastövű olyan jó kerti virág lenne. Évelők? Ősz felé megérné magot vagy tövet szedni?

    VálaszTörlés
  10. O. K. Úgyis elkezdünk kiásni egy új virágágyást.

    VálaszTörlés
  11. Közben eszembe jutott, hogy más szőlőhegyeken, főleg ahol sok gyümölcs terem, a zugpálinkafőzés és a jövedéki szabályokkal való visszaélés a nemzeti sport. Egyiknek van "keszli", a másiknak üst, a harmadiknak hűtő, mindegyiknek rejtekhely. Kiszúrják, hogy a potenciális spiclik mikor húznak haza a hétvégi házból a városba és indul a vegyipar, fűszerezi ezt annak az öröme, hogyan lehet túljárni a "fináncok" eszén.
    Másrészt köztiszteletben álló polgárok, mikor nincs épp rajtuk a szokott mértékben a világ szeme, teljes szívből, önmagukból kivetkőzésig hódolnak Dionüszosznak. Szóval a szőlőhegy tényleg egy külön gőzleeresztő intézmény, egy életforma.

    VálaszTörlés
  12. A másik történet az az okosság, amit a fodrásznál szívtam magamba, Zsuzsa mesélte ezt a két sztorit: az első a kilencvenkét éves öreg, aki remegő kézzel oltja a suháng őszibarackot, mert biztos benne, hogy megkóstolhatja, vele szemben az az ötvenöt éves téesz-könyvelő, aki otthon csak tévéz, semmi más nincs az életében a munkáján kívül, és a nyugdíjazás után egy évvel simán elpatkol.

    VálaszTörlés
  13. Voltunk a Fertőn, ez nem nagy újság, de felmentünk Balf és Sopronkőhida között egy dombtetőn lévő ácsolt kilátóra. Az út mellett csodás növényeket láttam, fényképező is volt nálam, csak memóriakártya nem. Erről még beszélünk, de oda vissza KELL menni.

    VálaszTörlés
  14. A fodrásznál tanult okosság nagyon tetszett és nagyon igaz, szerintem is így van!

    Én pedig elmentem keresztlányom diplomaosztójára és az első képet kattintottam volna, amikor kiírta a gép: Tegyen be elemet! Puff és lemerült... Kezet foghatunk, Hédi!

    VálaszTörlés
  15. Ráadásul rászállt egy lepke a kezemre, sőt ott is maradt, és a fényképezőt Jani hozta, na azt a szekálást a vissza nem térő pillanatokkal, azt ne tudjátok meg!

    VálaszTörlés
  16. A szekálást én se bírtam volna kihagyni! :-)

    VálaszTörlés
  17. Amúgy egyszer én is elmentem egy buliba memóriakártya nélkül...

    VálaszTörlés
  18. Legalább senkinek nem kellett idegeskednie a kompromittáló képek miatt.

    VálaszTörlés
  19. Jó neked...engem pont akkor csípett hátba a darázs, falusiassan : csömény.... Így jár az, aki a körtefa alatt szédölög spagettipántos ruhában.

    VálaszTörlés
  20. Borogasd magad, nem vagy egyedül :-(-vel. Csak a szívfájdalom kedvéért, láttam többféle harangvirágot, kipukkadt pöfetegmaradványt, ágas homokliliomot, sokat, erdei galajt, valamilyen csormolyát, és piros gólyaorrt. Erről mindről nincs képem. Meg volt egy csomó minden, termések, amikről csak homályos sejtelmeim vannak.

    VálaszTörlés
  21. A pöfetegről Nyunyi is beszámolt!

    VálaszTörlés