2009. július 11., szombat

Kiskerti meglepetések - újra...

Tavasszal már írtam a meglepő helyeken előtört meglepő növényekről. Azt hittem, hogy a nyár eleje már nem tartogat meglepetéseket ebből a szempontból, és tessék!
A legszerényebb: a szőlőiskola (erről majd még írok) közepén magról kelt cseresznyepaprika. Tavaly a szőlőiskola helyén egy ponyván szárogattuk a napon a fűszerpaprika-féléket. Egy cseripapri elpottyant, abból nőtt ki ez a növényke. Atavalyi anyatermés héja ott van még a földön. Idén nem ültettünk cseresznyepaprikát, ezért reméljük, teremni is fog. A legfurcsább: a komposzthalom tetején kinőtt vadgesztenye-csemete. Mivel mindenféle ramaty kerül ömlesztve a komposztra, néha érdekes csoportokban jelennek meg a növények. Sok éretlen ,vagy annak vélt termés, felmagzott szár meg hasonló randaságok odakerülnek, és nemritkán kihajtanak. Momentán van benne krumpli, citromfű, kenyérbél-cickafark, meg valamiféle elvadult paradicsom, de a vadgesztenye meglepett. Biztos a leányzó valamelyik őszi begyűjtőturnéja során került oda a mag. A legterjedelmesebb: a palántázóasztal alatt kinőtt dísztök. Ősszel kiccsajszim szépen játszott a dísztökökkel, a palántázóasztal alá is behordott párat, ami ottmaradt. A dísztök kemény héja és luffaszerű belseje úgy látszik, megvédte a magokat a fagytól, tavszra viszont - elrohadva, szétmállva - szabad utat adott a fejlődésüknek. A jópár esős nap alatt ki se dugtuk az orrunkat, és a dísztök - levelek hatalmasra nőttek, teli vannak virággal. Ez azonban örvendetes, mert a palántázóasztal környéke általában ordenáré módon néz ki, legalább a nagy lapuk eltakarják a virágföld - meg virágcserép-hegyeket, a félig lerobbant, de palántázásra még jó virágládákat, fagyistégelyeket, virágkarókat! A legcikibb. Ég a pofám... Tavasszal írtam, hogy kontyvirág is kinőtt az udvaron, Isten tudja, honnan. A kontyvirág mérgező, erdei növény, nagy levelekkel. Elvirágzás után piros bogyós terméseket érlel, levelei apránként leszáradnak. De a mi kis udvari kontyvirágunknak nemigen akarództak a levelei leszáradni, egyre nagyobbak lettek. Gondoltam, biztos azért fejlődik így, mert nem a szokott helyén, az erdőben él. Aztán kis, zöld bogyókat hozott. Ekkor már kezdtem gyanút fogni, és - ki máshoz - tesómhoz fordultam segítségért: így kell a kontyvirágnak kinéznie? Tesóm: "Te ütődött! nem látod, hogy ez egy mályva?" A zöld bogyók - bimbók voltak... Mint kiderült, anyu még tavasszal kivagdalta a kontyvirág idomtalan lapuit, de semmit sem ültetett a helyére. Hogy ez a hatalmas mályvatő magja hogy került ide, felfoghatatlan! Széllel? Madár hozta? Cipőtalpra ragadt sárral érkezett? Csodás, hatalmas virág lett, pont a konyhaablak alatt, ahol csak a szomszéd ház tűzfala látszik, ráadásul kétféle színben! Hogy lehettem ilyen mamlasz, hogy kontyvirágnak néztem a mályvát? És milyen jó, hogy ilyen tesóm van, aki kiokosított, mert lehet, hogy kivágtam volta a tövet! Éljen! (Röpködő kalap, taps...) :-)

20 megjegyzés:

  1. Én a cipőtalpra szavazok, vagy a zsebpiszok kifordítására, nálunk vannak a legközelebb ugyanilyen mályvarózsák. Egyébként friss vetés, azért ilyen szépek!

    VálaszTörlés
  2. Hát én is valami zsebpiszokhoz hasonlóra tippelek... Meg a háziszedésű vetőmagok papírdobozait az udvaron hasogattuk be a kukába. Volt olyan, amit te adtál még pár éve...onnan is származhatott.

    VálaszTörlés
  3. Pedig szerintem a mályvarózsa nem valami szoros kelő.

    VálaszTörlés
  4. Nálam kelt mezei zsálya, amit meghagytam, meg mezei szarkaláb is.

    VálaszTörlés
  5. Ja, és a cickafarkból is van egy tő, amit kapálgatok, és nem hagyom lenyírni, volt már, hogy meggyógyított háromezer forintos antibiotikum helyett, van nagy útifüvem is. Kéne készíteni jövőre egy gyógynövény-ágyást, valahogy úgy, mint a majki remetelakok udvarán.

    VálaszTörlés
  6. Micsoda mázlista vagy a mályváddal, az én tudatosan vetett mályvamagjaim bezzeg nem keltek ki.

    VálaszTörlés
  7. Hanga, neked biztos sok gyógynövényed van... Írnál róluk?

    VálaszTörlés
  8. Én is volt, hogy vetettem, abból a csodás, sötétbordó mályvarózsából, hát az sem kelt ki, illetve egy kikelt, egyszer virágzott és többé soha, nyomtalanul eltűnt.

    VálaszTörlés
  9. Hát akkor nem csak az uborkával kapcsolatban vagyok mázlista ezek szerint!

    VálaszTörlés
  10. Nálam a bányából hozott töltőföldből nőnek ki a ház előtt hihetetlen külsejű gyomok, de nőtt belőle kamilla is.

    VálaszTörlés
  11. A sok az túlzás, de ígérem lassan összeszedem magam és írok. /Amint végeztünk a lakás felújítással:(((/

    VálaszTörlés
  12. Az nagy és idegesítő munka, főleg, ha non-stop takarítás követi. Kitartást.

    VálaszTörlés
  13. Nálam még nem bújt elő semmi meglepetés a küldeményeitek körül, de várok türelmesen! Egy kis ubi jól jönne... :-)

    VálaszTörlés
  14. Hát abból dísztök előbb lesz, mint ubi.

    VálaszTörlés
  15. Szia Hédi!
    Köszönöm a látogatásodat én is bekukkantottam hozzád, de látom, többször is jövök majd! :-)
    Nálunk egyik évben a komposzthalomba valahogy bekerülhetett a dinnyehéj magostul, mert nyár közepén vettem észre, hogy a kert végében hatalmas dinnyék értek. Volt csíkos és zöld színű is. :-) Állítom, ha direkt ültettem volna, nem lett volna belőle semmi...

    VálaszTörlés
  16. Szia, Pepi! Örülök, hogy benéztél, annyira szép a blogod és a fotóid! A kertészkedésben ezek a meglepik a legizgalmasabbak. Nálunk a szétgyúrt rohadt dísztökből nőtt ki a dzsungel tavaly, ezek a kabakosok otthon érzik magukat a komposztban.

    VálaszTörlés
  17. Kedves Hédi!
    Azt nem is írtam, hogy annyi madár jár nálunk, hogy minden évben pottyantanak valami új magot a kertbe, amiből hamar valami meglepi növény növekszik majd. Így került a kertembe egy fagyal bokor is pár éve. Mára már nyírható nagy bokrot neveltem belőle.

    VálaszTörlés
  18. Ma ért egy nagyon nagy meglepi és óriási öröm: a télen eltüzeltük az egész farakást, aminek a helyén régen virágágyás volt. A farakás felpakolása előtt a virágaimat amennyire tudtam, kiszedtem, de nem találtam meg akkor, három éve a pont behúzódott Lilium martagon hagymámat (katalógusos volt és igen drága). Ma délután arra jártam esővízért, ott van a vizeshordónk, és észrevettem a szépen kihajtott 15 cm-es növénykét. Gyorsan kiástam és átültettem egy biztosabb helyre, mert a hónap során meg akarjuk venni a téli tüzelőt, úgyhogy megint betelik a farakás. Remélem, nem sínyli meg nagyon az átültetést. A hagymája sértetlen maradt, de a föld lehullott ültetéskor a gyökeréről. Nagyon boldog vagyok, amiért megkerült az elveszett kincsem.

    VálaszTörlés
  19. Bizonyára megmarad, a liliom túlélőbajnok, gondolj csak az építési telek liliomjaira. Én is meglepődtem, de ez kevésbé romantikus... Nekem a lestyán kezdett el ott hajtani, ahova tavaly ősszel egy gyökérdarabkáját "hátha kihajt" alapon a ganékupac mellé elsüllyesztettem. Ebben még nincs semmi érdekes, csak az, hogy novemberben Laci véletlenül pont oda ásott el egy kimúlt tikot. A gyökérdarabot kiforgatta, majd visszaásta, anélkül, hogy észrevette volna. Pont múlt héten lamentáltam, hogy még lestyánt is kéne vetni, erre látom: három nagy, piros hajtás tört elő a földből. Alatta pedig megfelelő szervestrágya a mélyben... :-)

    VálaszTörlés