2009. július 11., szombat

Magas kúpvirág


A magas kúpvirág (Rudbeckia laciniata) nevéről sokáig fogalmam sem volt, azért jó, hogy valaki kitalálta a netes keresőket, most már tudom. Pár kattintásra a fontoskodástól. Teltvirágú rokona a sokfelé ültetett, barna közepű borzas kúpvirágnak, de valójában egy másik, eléggé formagazdag faj. A nyári hangulat első számú felelőse, a nagy, élénksárga pomponokat 1 m-nél is magasabb szárakon hozza. Kitartóan virágzik, júliustól egészen őszig, s egyre magasabbra nő. Tehát az ágyások hátsó részébe való, jó hátteret ad mindennek, ami illik a sárgához. (Nálam pont rózsaszínes virágok között van, amelyekkel nem igazán harmonizál, de mindegy.)
A levele kihajtáskor meglepő: hasogatott formájával a boglárkafélék olyan képviselőire hasonlít, mint a szarkaláb vagy pünkösdirózsa. Színe élénk, nem túl sötét zöld.
A virág általában nem termékeny, nem nagyon hoz magot, tőosztással viszont jól szaporítható.



Egyéb-hobbi-magról nevelés
Ha már egyszer Amerikából származó prérinövények. Találtam valami kedvemre valót, magkatalógust a neten. Újvilági növények magjai rendelhetők, különlegességek is, mondjuk ez a része nem nagyon izgat.

Itt is ajánlanak hasonlókat, kaphatók évelők, cserjék, főleg ritkaságok, de szerintem a döntés előtt a lehetőségek ismeretében alaposan szelektálni kell. Annak érdemes belevágni, aki komplett fűthető, párásítható, nagyméretű trópusi üvegházzal rendelkezik. Különben mit csinál a +10°C-tól kidöglő trópusi csodákkal?
Viszont a golgotavirágmagokat ajánlom mindenkinek, aki olcsón szeretne a teraszára alkalmas látványos futónövényhez jutni. Szinte hiánytalanul kikel, ha van támasza, növekszik, mint az őrült. Télen elviseli a szobaklímát is, de hűvös lépcsőházban, a leanderekkel-muskátlikkal együtt, velük azonos módon teleltethető, ez inkább megfelel a természetének. A kék golgotavirág magja sok helyen kapható, 29-59 Ft-os áron. Fillérekből lehet egzotikus teraszt varázsolni, egy csomag magból hat nagy cseréppel neveltem ki három év alatt. Igaz, hogy még nem virágoztak.

3 megjegyzés:

  1. Hol van neked ilyen virágod?

    VálaszTörlés
  2. Hátul a ház mögött, azért nem láttad, mert most nyílt ki először.

    VálaszTörlés
  3. Volt barna közepű kúpvirágom is egyszer, egy évig gyönyörű volt, de sajnos valamiért az őszi átültetést nem élte túl. Ha kapok magot, nevelek, de kerti földben, nem tőzegben.

    VálaszTörlés