2009. július 17., péntek

Szégyen a kunyerálás, de hasznos

Ez a terasz vonatkozásában főleg igaz, hiszen nem kell sok pénz ahhoz, hogy dugványokból otthon neveljük ki az ide szükséges növényeket. Sok szaporítható vegetatív úton és magról, s erre most van a legalkalmasabb idő. Aki nem restell kérni, annak a normálisabb kertészkedők általában szívesen adnak néhány hajtást, mintha ezzel növényeik örök életét biztosítanák. Aki nem ad, ennek fényében az az ő baja.
Aki fellapozott már egy kertkatalógust,az látta már, hogy a dézsások világában általában a jó drága, de egy év alatt tuti, hogy kirohad, de a szomszédasszonynak úgysincs ilyen - típusú "tehénfejő" növényeket árusítják a leggyakrabban. Aki akarja, rendelje, vegye... Hogyha kicsit másképp állunk hozzá, elég ha beruházunk pár cserépbe, meg virágföldbe, esetleg magokba, a többit a természetre bízhatjuk.
A mi teraszunk nyugati fekvésű, délben úgy két órán keresztül kap teljes napfényt. Délelőtt és délután a ház, illetve a szomszéd dzsumbuj beárnyékolja, valamint elég erősen átfúj az utca házai között az uralkodó északnyugati szél. Ez az a két adottság, amihez egy picit alkalmazkodni kell. A teraszon az időjárástól függően 2-3 naponta szoktam locsolni, a 35°C-os kánikulában pedig mindennap. (Az elmúlt hetekben a sok eső miatt nem is annyira a locsolásra, hanem a pangó vizek kiöntögetésére kellett figyelni, így is volt olyan növény, ami gyökérrothadásban kiszenvedett.)
A növények közül a sorban első természetesen a leander, formák és színek sokaságából lehet kiválasztani az igazit. Ha megvan a dugvány, egyszerűen vízbe kell tenni - állítólag legjobb a sörösüveg-, megvárni, amíg 5 cm hosszú gyökereket növeszt, aztán elültetni virágföldbe. Három év kell, mire valóban cserje méretűre növekszik, de gyakran már a szaporítás évében hoz virágot, főleg, ha olyan hajtást szereztünk, amely bimbós. A leandert 5-10 °C-os helyen kell teleltetni, pl. lépcsőházban vagy fűtetlen melléképületben, verandán. Nálunk ez a hely az ajtóval leválasztott padlásfeljáró.
Jól gyökeresedik az enciánfa néven árusított növény félfás dugványa is, de nem árt ehhez annyi segítséget nyújtani, hogy nemcsak egy, hanem 3-4 vesszőcskét kérünk, gyökereztetőport is használunk, és letakarjuk egy levágott aljú műanyag palackkal. (A kupakot vegyük le róla, különben szellőzés híján gyakorlatilag megfőhet a dugvány!) Két év alatt fejlődik ki a bokor. Aki akarja, és van türelme ilyesmihez, kis fácska formájúra is metszheti. Nekem jó a cserjeforma is, többet takar. Teleltetést igényel, a tél során a leveleit lehullatja. Úgy néz ki, mintha teljesen elszáradt volna. Alapos visszametszés után azonban május körül magához tér, egy hónap múlva pedig már virágzik is. Aki kiülteti napos helyre, szabad földbe, eléri, hogy sokszorosan gazdagabban virágozzék, csak ősszel el ne feledkezzen a felszedéséről még a fagyok előtt.
A golgotavirág a kedvencem, magról neveltem. Jól kikel, de ehhez úgy 3 hétre van szüksége. Gránát formájú kemény, 2-3 mm-es fekete magból nő, mire ezt feltöri a kis csíranövény, ahhoz idő kell. A magoncokat úgy hármasával érdemes szétültetni, majd valami támasztékot melléhelyezni, aztán hamarosan futásnak indulnak. Először sima, egyszerű levélkéket növeszt, aztán háromujjas tenyereket, a legnagyobb levelek között van hétujjú is. Ez a növény a tavalyi vetésből származik, tehát elég gyorsan nő. 5-10°C-os, hűvös teleltetést igényel, a szobaklíma megviseli. A többi növény viszont kifejezetten benti teleltetéssel vészeli csak át a hideg hónapokat.


Sok helyen egynyáriként parkokba kiültetve látni a virágcsalán, kóleusz színes fajtáit, azonban ez a növény valójában évelő. Élénk színfoltjaival kellemes változatosságot teremt a sok zöld között. A bordón kívül láttam már zöld, zöldesfehér, zöldessárga, rézszínű és ki tudja még hányféle színváltozatot. A leanderhez hasonlóan jól gyökeresedik vízben. A zsályára emlékeztető virágzatokat is nevel. Teleltetni bent a meleg szobában érdemes, de nem árt minden évben egy-egy cserépnyi friss szaporítványt kinevelni, mert idővel csúnyán felnyurgul.


Télen szobadísz, nyáron a teraszon lakik az elnyűhetetlen bíbor pletyka, aki a félárnyékos helyen a téli megviseltség után gyorsan magához tér, aztán lilul és virágzik. A levágott hajtásokat cserépbe, virágföldbe kell beleszurkálni, gyorsan, két-három hét múlva, gyökeresedés után fejlődésnek indul.

Ez pedig a teltvirágú porcsin. A szimpla fajta is helyes, tűző napra az ideális cserepes növény. Nem zavarja, ha elfelejtjük öntözni.

A sok szép után valami csúnya: itt a paradicsomvész, rohad kifele a paradicsomom, akit annyit ápolgattam, hetekig vele fürödtem, ugyanis a fürdőablakban volt a palántásláda. (Márciusban általában paprikákkal együtt alszunk, zellerekkel együtt főzünk, tátikákkal együtt eszünk. Csak két évig hordtam érte a "hülye" feiratú címkét, aztán megszokták.) Ebből köszi, de inkább nem eszünk.

12 megjegyzés:

  1. Jaj neeee! Szegény paradicsom, szegény gazdája!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon undorító. Két tő ép paradicsom maradt.

    VálaszTörlés
  3. A leandereket Jani mamájától meg egy kocsma kerthelységéből kunyeráltam, az enciánbokrot egyik barátunktól, a kóleuszt anyutól, a bíbor pletykát a munkahelyemről.

    VálaszTörlés
  4. A fehér nyári orgonát a szomszéd osztrák bácsitól kunyiztam, a sötétlilát a nyelviskola kertjéből csentem. Kaktuszsarjakért is pitiztem már vadidegennél. Aki igazán kertbarátságos, gyakran nagyon szívesen ad! Így jutottam én is a kúszó szamócához meg a kökörcsinhez, és a sziklakerti növényeim nagy részéhez.

    VálaszTörlés
  5. Csinálhatnánk egy cserebere rovatot, mit szóltok hozzá?

    VálaszTörlés
  6. Oké, a fuvart kell jól kitalálni.

    VálaszTörlés
  7. Szegény Évának jól kitaláltad! :-) Cipelhette a tonnás földlabdákat, bár nem hiába, az a jó!

    VálaszTörlés
  8. Lehet, hogy valami találkozószervezés lesz a vége.

    VálaszTörlés
  9. Olyan mókás, ahogy elképzelek egy ilyen talit: valamilyen trendi, közismert helyen feltűnik néhány egzaltált kertész, aki a zsebéből vetőmagokat potyogat, földlabdás növényeket cipel, hajtásokat csereberél kapucsínózás közben! Nagyon tetszik! :-)

    VálaszTörlés
  10. Egzotikus növények:
    http://www.orchideak.hu/index2.html

    VálaszTörlés
  11. Éva egy picit ideges lenne, valóban, de szerintem meg lehet győzni a földlabdacipelés fontosságáról!
    Ági elképzelése az őrültek találkozójáról nekem is tetszik! :-)

    VálaszTörlés