Ugrás a fő tartalomra

Ünnepi pillanat

Számomra a csillagos megnólia virágzása a tavasz legünnepibb pillanata.
A vöröses levelű vérborbolyák lassan sövényszerűséggé nőnek össze. Jó tüskések! Még februárban kaptak egy alapos fodrászolást, vagyis alakító-ritkító metszést, úgyhogy már egészen formásak, ahogy őrzik a bejáratot. Bimbójuk bprdó-sárga csíkos, és ami a borbolyafajták különlegessége, porzóik a rovarok által ingerelhetőek, így biztosabb a beporzásuk.
Az őszibarackfánk viszont már elvirágzóban van, sajnos nagyon gyér a virágzása. Annál több virág volt látható a kajszin. Úgy tűnik, lekvárfőzős év lesz.

Megjegyzések

 1. Csak azért megyek felétek minden nap, hogy a magnólia illatát érezhessem. Valami egészen csodálatos, olyan finom, mint a körtefavirág illata.
  Nekünk a nektarin is gyönyörűen nyílt, és idén már Nyunyi se szedte le a tetszetős, rózsaszín virágokat. Hamarosan esedékes lesz egy új permetezés levélfodrosodás ellen.

  VálaszTörlés
 2. Gyönyörű a magnóliátok! Nálam sajnos nem marad meg és nem értem miért:-( Évről évre kevesebb virágot hozott, aztán vége lett. De másoknál mindig megcsodálom!

  VálaszTörlés
 3. Nálunk sem ideális a talaj a magnóliának, mert az előkert földje elég agyagos. Nem tudom ez-e a valódi ok, de nagy gödröt ástunk neki, amibe 2X50 liter virágföldet borítottunk. A Bakony az ideális környezet nekik, azt hiszem. Bakonybélen és Tésen sok háznál 10-15 m magas csodálatos fává nőtt magnóliákat látni.

  VálaszTörlés
 4. Én is csináltam a környezetében jó részen teljes földcserét, de így sem mentem vele semmire. Nagyon sajnálom, mert különlegesen szép. Van a környékünkön több helyen is és kétlem hogy mindenhol talajt cseréltek volna alatta:-) Úgyhogy ahol akar, ott meg tud élni.

  VálaszTörlés
 5. Igazad van, Pepi, a földcsere nem embernek való, csak ha nagyon muszáj, akkor csinálnám. Lehet, hogy a rózsaszínre nemesített fajta érzékenyebb? Több ismerősömnél is volt és sorra kidöglöttek. A fehér azonban sok helyen pompázik a környéken, a legagyagosabb talajon, kipufogógázban. Tényleg néha érthetetlen, hogy a legmostohább körülmények közt egy-egy növény milyen szépen virul, máshol meg a legdédelgetettebb sem marad meg.

  VálaszTörlés
 6. Lehet hogy igazad van Ági,hogy a rózsaszín érzékenyebb, az enyém is rózsaszín volt.Mivel ezt írod, lehet hogy egy fehérrel én is bepróbálkozom még egyszer, csak már a helyem igen kevés. De majd egy újabb kertben :-)

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Soproni-hegység

Mentegetőznék, de... Tudjátok, három a legény nálunk, a legkisebb két hete lett egy éves. Mostanra vagyunk ott, hogy egy napra velük is bárhová, bármikor mehetünk. Még étterembe is:-). Jó kis dinamikus csapat ez a három fiúcska, nem semmi tartani velük a ritmust. Azért most már, ha a két nagy épp nem beteg, szeretnék blogolgatni, most éppen túrázós poszt jön. Később kertesek is. Felpakoltuk tehát szombaton  a mi kis mozgó állatkertünket, mint a cirkuszosok, és körülnéztünk kedvenc városunk környékén.  Fertő Bizonyára olvastátok a térségre vonatkozó két fontos hírt, az egyik a cölöpházak leégése , a másik pedig a térség kiemelt turisztikai fejlesztési célponttá válása. Elvileg nemsokára dől a lé, jönnek a markolók és jön a balatonosítás. Ennek egyelőre nincs sok jele, a hajók már pihennek, a romokat lassan eltakarítják a leégett klubházak helyén, lassan eltűnnek a szenes gerendák. Biztos, hogy más arculata lesz ennek a csodás kis szegletnek. Diszkók, bisztrók, nagyhaj

Rozmaringnevelés magról

Már régóta álmodozom egy hatalmas dézsa rozmaringról, amely nyáron a tűző napfényben istenien illatozik, és méretes szálakat csíphetek róla a legfinomabb pecsenyéhez. Már 2011 óta kísérletezem a rozmaring magról való nevelésével, teljes sikerrel. A köztudatban a rozmaring magja nehezen, rosszul és vontatottan kel, és a kis növények is igen kényesek. Én pont az ellenkezőjét tapasztaltam. Bár nem csírázik gyorsan, szófogadóan kikelnek a magok. A rozmaringpalánta – földbe mindig bőven kevertem homokot. A magvakat – pici makkocskák- csak a föld tetejére szórtam, de nem takartam földdel, hanem csak szívószállal belekevertem a talajmorzsák közé, megspricceltem vízzel, és lefedtem fóliával. Gyengéden locsoltam, amikor szárazkának tűnt. Két hét múlva kezdett el csírázni, és négy hét eltelt, mire két-három levelesek lettek a növények.   Csak egész keveset locsoltam, kitettem edényestől a kertbe, és a kis növények hamarosan elágaztak, gyors növekedésnek indultak. Ezt az elmúlt három évben

Feketeribizli szaporítása

Már lefaltuk a teljes termést a bokrokról, néhány fürtöcske jutott csak el a konyháig, ott is csak a pultig, nem ám a lekvárosüvegig! Idén a fagy tarolt, alig van gyümölcs, ezért is van ilyen nagy keletje. Meg finom is. Magyarországon egyedül a Szigetközben és a Hanságban fordul elő vadon ez a növény, védettek a populációi. Ami nekünk a kertben terem, az sem nemes oltvány, anyukám munkatársa adta vagy huszonöt éve Cikolaszigetről . Sok pici fürt van rajta, de édes, nem az a rém savanyú, mint a nemesített. Már korábban töprengtem azon, hogy lehetne felszaporítani ezt a növényt. Ez a tő valami helyi fajta, nyilván nem hozzáférhető minden kanyarban, jó lenne fajtját fogni. Egyetlen van csak belőle, öreg, vannak száraz részei, amiket már belepett a zuzmó, lehet, hogy egy-két év múlva kiveszik a kertből. Pár éve csak két kis hajtása volt már, abból újult meg.Tényleg nem halogathatom tovább a szaporítást. Ráadásul idén tavasszal ez az öreg tő bizonyított: amikor kétszer egymás után meg