Ugrás a fő tartalomra

Tarka lombok kertje 1. Cserjék

Kerttervezéskor sok mindent figyelembe vehetünk, de amatőr szinten nálunk például kimaradt az, hogy kimondottan az őszi pompára komponáljunk kertrészleteket.  A sok szempont között, amit a kertünk kialakításakor figyelembe vettünk, sehol nem volt az ősz különlegességeinek kihasználása, s ez hiba volt. Az őszben az a különleges, hogy hosszú hónapokon át, finom átmenetekkel mutatkoznak és váltakoznak  a pazar lombszínek, ez nagyon kedves a szívemnek. Egy másik fontos dolog  az örökzöldek szerepének ebben az évszakban kezdődő  hangsúlyosabbá válása, majd télen teljesedik ki igazán

Ha az ősz szépségének kihasználását a fontosságának megfelelően használtam volna fel, biztosan jobban odafigyelek a mogyoróbokrok őszi szépségére: lombjuk szép aranybarnán búcsúzik, s közben már startra készek a porzós barkák.

A boglárkacserjék duplán sárgák: lombjuk és utolsó, elnyíló virágaik egyszerre pompázik.
Szép sárgán búcsúznak el a gyöngyvirágcserjék levelei is. Magnóliánk okkersárgán búcsúzott, de az enyhe időt hozó, nálunk ritka délkeleti szél hamar megtépázta csinosságát.
Érdekes a labdarózsa, őszi lombszíne valami miatt egymáshoz viszonylag közel ültetve is más-más: anyuéknál árnyékos fekvésben inkább sárga, nálunk ugyanennek a cserjének leválasztott tősarjából nevelt bokor napos helyen mindig csodás lángvörös. A Kertészeti lexikon ír ugyan a lombszíneződésről, miszerint "az őszi lombszíneződést lombhullató fáinkon és cserjéinken a levelekben levő zöld színtestecskék tartalmának elbomlása és a sejtnedv antocián-tartalmának növekedése idézi elő.", de ez nem tudom hogy alkalmazható a klónozás ezen esetére.

A madárbirsek egyes színváltozatainak levele és termése is csudavörös. A kép Halászi főutcájának egyik háza előtt készült.
A vérborbolyák az év többi részében is díszesek, de az ősz az ő nagy időszakuk, a leveleik a sárga, zöld, vörös, bordó és barna szivárványában pompázik.
 
Idén rengeteg termést is érleltek, kíváncsi vagyok, vonzóak lesznek-e a madarak számára.
 Közterületen, a falu Szent Flórián-szobra körül is szépen mutatnak a hársak, füzek előtt, a talajtakaró rózsák hátterében.


A tűztöviseken érőfélben vannak már a mikroalmácskák, a miénk termése bizony eléggé szegényes.

A fehér somok narancsos-vöröses lombdísze már foszladozóban. Vesszői vörös színe télen válik igazán különlegessé.


A szőlőfélék lombszíne fantasztikus változatosságával gyönyörködtet. A kép Halászi főutcájának egyik háza előtt készült.

A lombszín nem minden: vannak ősszel virágzó cserjék, például a csarabok, hangafélék, egyes fuksziák és cserjés pimpó-fajták, amelyek enyhe őszön sokáig kitartanak.

Megjegyzések

  1. Én is sokat gyönyörködöm az ősz színeiben, de nem tudom feledni, hogy ez az elmúlást jelenti. És hiába színpompásak, most már napról napra egyre több a barna. Éppen ezért sosem tudnak ezek a színek nálam olyan szépek lenni, mint a tavasz és a nyár zöldje.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Soproni-hegység

Mentegetőznék, de... Tudjátok, három a legény nálunk, a legkisebb két hete lett egy éves. Mostanra vagyunk ott, hogy egy napra velük is bárhová, bármikor mehetünk. Még étterembe is:-). Jó kis dinamikus csapat ez a három fiúcska, nem semmi tartani velük a ritmust. Azért most már, ha a két nagy épp nem beteg, szeretnék blogolgatni, most éppen túrázós poszt jön. Később kertesek is. Felpakoltuk tehát szombaton  a mi kis mozgó állatkertünket, mint a cirkuszosok, és körülnéztünk kedvenc városunk környékén.  Fertő Bizonyára olvastátok a térségre vonatkozó két fontos hírt, az egyik a cölöpházak leégése , a másik pedig a térség kiemelt turisztikai fejlesztési célponttá válása. Elvileg nemsokára dől a lé, jönnek a markolók és jön a balatonosítás. Ennek egyelőre nincs sok jele, a hajók már pihennek, a romokat lassan eltakarítják a leégett klubházak helyén, lassan eltűnnek a szenes gerendák. Biztos, hogy más arculata lesz ennek a csodás kis szegletnek. Diszkók, bisztrók, nagyhaj

Rozmaringnevelés magról

Már régóta álmodozom egy hatalmas dézsa rozmaringról, amely nyáron a tűző napfényben istenien illatozik, és méretes szálakat csíphetek róla a legfinomabb pecsenyéhez. Már 2011 óta kísérletezem a rozmaring magról való nevelésével, teljes sikerrel. A köztudatban a rozmaring magja nehezen, rosszul és vontatottan kel, és a kis növények is igen kényesek. Én pont az ellenkezőjét tapasztaltam. Bár nem csírázik gyorsan, szófogadóan kikelnek a magok. A rozmaringpalánta – földbe mindig bőven kevertem homokot. A magvakat – pici makkocskák- csak a föld tetejére szórtam, de nem takartam földdel, hanem csak szívószállal belekevertem a talajmorzsák közé, megspricceltem vízzel, és lefedtem fóliával. Gyengéden locsoltam, amikor szárazkának tűnt. Két hét múlva kezdett el csírázni, és négy hét eltelt, mire két-három levelesek lettek a növények.   Csak egész keveset locsoltam, kitettem edényestől a kertbe, és a kis növények hamarosan elágaztak, gyors növekedésnek indultak. Ezt az elmúlt három évben

Feketeribizli szaporítása

Már lefaltuk a teljes termést a bokrokról, néhány fürtöcske jutott csak el a konyháig, ott is csak a pultig, nem ám a lekvárosüvegig! Idén a fagy tarolt, alig van gyümölcs, ezért is van ilyen nagy keletje. Meg finom is. Magyarországon egyedül a Szigetközben és a Hanságban fordul elő vadon ez a növény, védettek a populációi. Ami nekünk a kertben terem, az sem nemes oltvány, anyukám munkatársa adta vagy huszonöt éve Cikolaszigetről . Sok pici fürt van rajta, de édes, nem az a rém savanyú, mint a nemesített. Már korábban töprengtem azon, hogy lehetne felszaporítani ezt a növényt. Ez a tő valami helyi fajta, nyilván nem hozzáférhető minden kanyarban, jó lenne fajtját fogni. Egyetlen van csak belőle, öreg, vannak száraz részei, amiket már belepett a zuzmó, lehet, hogy egy-két év múlva kiveszik a kertből. Pár éve csak két kis hajtása volt már, abból újult meg.Tényleg nem halogathatom tovább a szaporítást. Ráadásul idén tavasszal ez az öreg tő bizonyított: amikor kétszer egymás után meg