2011. november 8., kedd

Tarka lombok kertje 1. Cserjék

Kerttervezéskor sok mindent figyelembe vehetünk, de amatőr szinten nálunk például kimaradt az, hogy kimondottan az őszi pompára komponáljunk kertrészleteket.  A sok szempont között, amit a kertünk kialakításakor figyelembe vettünk, sehol nem volt az ősz különlegességeinek kihasználása, s ez hiba volt. Az őszben az a különleges, hogy hosszú hónapokon át, finom átmenetekkel mutatkoznak és váltakoznak  a pazar lombszínek, ez nagyon kedves a szívemnek. Egy másik fontos dolog  az örökzöldek szerepének ebben az évszakban kezdődő  hangsúlyosabbá válása, majd télen teljesedik ki igazán

Ha az ősz szépségének kihasználását a fontosságának megfelelően használtam volna fel, biztosan jobban odafigyelek a mogyoróbokrok őszi szépségére: lombjuk szép aranybarnán búcsúzik, s közben már startra készek a porzós barkák.

A boglárkacserjék duplán sárgák: lombjuk és utolsó, elnyíló virágaik egyszerre pompázik.
Szép sárgán búcsúznak el a gyöngyvirágcserjék levelei is. Magnóliánk okkersárgán búcsúzott, de az enyhe időt hozó, nálunk ritka délkeleti szél hamar megtépázta csinosságát.
Érdekes a labdarózsa, őszi lombszíne valami miatt egymáshoz viszonylag közel ültetve is más-más: anyuéknál árnyékos fekvésben inkább sárga, nálunk ugyanennek a cserjének leválasztott tősarjából nevelt bokor napos helyen mindig csodás lángvörös. A Kertészeti lexikon ír ugyan a lombszíneződésről, miszerint "az őszi lombszíneződést lombhullató fáinkon és cserjéinken a levelekben levő zöld színtestecskék tartalmának elbomlása és a sejtnedv antocián-tartalmának növekedése idézi elő.", de ez nem tudom hogy alkalmazható a klónozás ezen esetére.

A madárbirsek egyes színváltozatainak levele és termése is csudavörös. A kép Halászi főutcájának egyik háza előtt készült.
A vérborbolyák az év többi részében is díszesek, de az ősz az ő nagy időszakuk, a leveleik a sárga, zöld, vörös, bordó és barna szivárványában pompázik.
 
Idén rengeteg termést is érleltek, kíváncsi vagyok, vonzóak lesznek-e a madarak számára.
 Közterületen, a falu Szent Flórián-szobra körül is szépen mutatnak a hársak, füzek előtt, a talajtakaró rózsák hátterében.


A tűztöviseken érőfélben vannak már a mikroalmácskák, a miénk termése bizony eléggé szegényes.

A fehér somok narancsos-vöröses lombdísze már foszladozóban. Vesszői vörös színe télen válik igazán különlegessé.


A szőlőfélék lombszíne fantasztikus változatosságával gyönyörködtet. A kép Halászi főutcájának egyik háza előtt készült.

A lombszín nem minden: vannak ősszel virágzó cserjék, például a csarabok, hangafélék, egyes fuksziák és cserjés pimpó-fajták, amelyek enyhe őszön sokáig kitartanak.

1 megjegyzés:

  1. Én is sokat gyönyörködöm az ősz színeiben, de nem tudom feledni, hogy ez az elmúlást jelenti. És hiába színpompásak, most már napról napra egyre több a barna. Éppen ezért sosem tudnak ezek a színek nálam olyan szépek lenni, mint a tavasz és a nyár zöldje.

    VálaszTörlés