2011. november 30., szerda

Tarka lombok kertje 2. Fák

Egy kert függőleges dimenzióját a nagyobb cserjék és fák adják meg, más szóval ők a felelősek a távlatért, a háttérért. Az sem utolsó szemopnt, hogy önmagukban is díszesek, van amelyik virágjával, más a formájával, különleges karakterével vagy lombjával díszít. Ősszel ehhez csatlakozik a lombszíneződés is, különlegesen széppé téve a kerteket.
Bejegyzésem már aktualitását vesztette, hiszen az őszi szelek, fagyok múltán a lombhullás már régen befejeződött, de a tervezésben, fajtaválasztásban úgy gondolom, hasznos lehet.

Az őszi lombszín közt leggyakoribb a sárga, szépen színeződnek, de termetük miatt inkább a nagyobb kertekbe megfelelőek a hársfák. Halászi egyik kis dísze a Flórián-szobor körüli növénycsoport a hársakkal. szomorúfüzekkel. Ezek a fák adják a hátteret a színes lombú cserjéknek és talajtakaró rózsáknak.
A házikertek kis világában akár a gyümölcsfák lombjára is számíthatunk. Szépen színeződik a megyy, az alma-körte , az őszibarack is.
A nyírfa sárga őszi lombszíne, csüggő karaktere szintén nagy kedvenc kertekben és parkokban egyaránt.
Talán kicsit túlzó a vöröslombú fák, például a vérbükk, vérszilva színpompája, de mindenesetre hatásos.

A választékot gazdagíthatják még a sárga vagy piros lombú juharok, a sárgás-aranybarna bükkfélék, nyárfák, a sorfaként gyakran ültetett csörgőfák. Az őszi színek királynője a bíborvörösre színeződő ámbrafa. Kisebb kertekbe a szépen színeződő berkenyék is elképzelhetők. És még sok más is, érdemes októberben kézközelben tartani a fényképezőgépet-telefont, ha tetszetős fát látunk a parkokban, kertekben vagy arborétumokban. Mindkettőben ott a jegyzet funkció a latin nevek kedvéért, hogy a faiskolában vagy az árudában tényleg azt vegyük meg, amit elterveztünk. :-)

1 megjegyzés:

  1. Gyümölcsfából a cseresznye tud brutálisan szép, narancsos-égővörös színekben pompázni. Én is tettem ki pár őszi színes képet a napokban.

    A juharfák korán kezdik az őszi színeket sokáig ki is tartanak. Legtöbbször aranysárgák. Van olyan is ami hatalmas, tenyérnél is nagyobb leveleket ad, és vörös a levélnyél, de sok apróbb levelű fajtájuk is van. Aztán sokfelé van kertben is faméretű galagonya, berkenye, som, cserszömörce naygon szép színekkel. És ha a szilt fának nevelik, annak is szép színei vannak, főleg hogy az ágcsúcsokon levő levelek hamarabb színesednek, így átmenetes a lomb.

    A gyertyánok is szép aranysárgák, néha narancsosak. A tölgyek ált. fán száradnak barnára, de addig szép színesek, a csertölgyek sokáig bírják a legtovább.

    VálaszTörlés