2011. november 6., vasárnap

Ősz virágai

Az ősz elsősorban a lehullás előtt tobzódó lombszínek időszaka, valamint ilyenkor merészkednek elő az eddig betöltött szerény háttérszerepükből az örökzöldek. Azért virág is van ilyenkor, ha nem is olyan tömegben, mint a nyár elején. Mindenszenteket elhagyva még mindenütt pompáznak a szerencsés, fagyokat megúszó krizantémok, a temetődísznek való naffejű zordonbordonok is, de élnek és virulnak, a szimplább, karcsúbb, ellenállóbb "paraszt" krizantémok a virágbolondok udvaraiban. Elképesztő a színek változatossága, van köztük fehér, a leggyakoribb a piszkosrózsaszín, aztán jön a krémszín és a sárga, barackrózsaszín és mélybordó. No meg az utóbbi évtizedben divatba jött bokros, apró teltvirágú változatok is.


Mi kell az őszi virágoskerthez? Leginkább egy fagyvédett, napos, meleg zug a kertben, ahol menedéket lelnek a fagyokig nyíló, kitartó virágok. 
Az egynyáriak közül sok virág akár december elejéig is elhúzza virágzását, nálunk például az amarántok, sarkantyúkák, tátikák. A nyári violák is ilyenek. A dézsások közül a leanderek,muskátlik enyhe, -1-2 °C-os fagyokat is elviselnek - ez egyfajta bio tetűirtás a tél beállta előtt. Sok kertben láttam még vígan viruló dáliákat is.


A margarétáink sok bimbót hoztak, most akarnak másodvirágozni! A szamárkenyerek nagyon szorgosak az idén, másodvirágzásuk gazdagabb, mint a főszezon - ebben segítségükre volt egy túl alaposra sikerült visszametszés. 
A védett fekvésbe ültetett rózsákat, közülük is főleg a parkrózsákat szintén bátran besorolhatjuk a legkitartóbbak csoportjába, virágzásuk utolsó hullámai gyakran túlnyúlnak az első havon.
Az ősz virágoskertjének fontos tagjai a lombjukkal díszítő növények, ilyenkor válnak fontossá a széplombú télizöld növények, például a meténgek egyszerű és tarkalevelű változatai. A pálmaliliomok is egészen hihetetlen látványt mutatnak behavazva, zúzmarásan. A zsályák is soká megőrzik szépségüket, s zamatukat-illatukat is.
Vöröstarka színű a ligetszépe hervadó lombja, lilásan búcsúznak a zöldségeskertben a céklalevelek. Nagyon szépen színeződik a varjúhájak, terézkék lombja is.

Sárgán hervadnak a sásliliomok, árnyliliomok levelei. Az ezüstös szín akkor válik jelentőssé, amikor  a lehullottak a lombok, ekkor tűnnek szemünkbe a szerényen megbúvó nyuszifülek, deres csenkeszek és hamvacskák, felidézve a tél színvilágát.

3 megjegyzés:

  1. Érdekes, akit ma olvasok, nagyon sokan őszi képeket tesznek fel. Klassz!
    Tán nekem is kéne?

    VálaszTörlés
  2. Annyira szépek, az első fotó rákerült a képernyőmre is :))

    VálaszTörlés
  3. Sok szépség van a kertedben még. A szamárkenyereidért oda vagyok. Én is kaptam Jobbraszomszéd nénitől, remélem egyszer ilyen gyönyörűségesen szépek és sokan lesznek.

    VálaszTörlés