2009. november 15., vasárnap

Lombjavesztett erdőben

Most, hogy a fagyok és a viharos szelek megfosztották lombjaiktól a fák és cserjék jó részét, más lett a környezet. Minden távlatot kapott és a hétvégi napsütést akadálytalanul élvezte az aljnövényzet no meg mi és a kutyánk is.
A termések száraz kórói lassan elenyésznek, néhány maradt csak mutatóba. A talajon előtűnnek az évelő vadnövények formás levélrózsái, az ürmök, a galajok első látásra felismerhetők. A levelek színeire sokan rácsodálkoznak, de érdemes az olyan növények lombjára is vetni egy-egy pillantást, mint a kutyatej.

Virágból már csak cickafarkot és mezei csorbókát láttunk, gombából viszont többfélét is, de ezeket nem nagyon ismerem, a határozásban segítséget kérek.
Ez a gomba egy tölgyfatuskó mellett nőtt,
ez a második egy korhadt faágdarabon,
Ez a kicsi pedig az erdő avarjában.
Az iszalag termései olyanok, mint a vattapamacs, vagy valami nagyon öreg boszorkány haja. Életerős fák koronája tetejéig is felkapaszkodnak ezek a boszikoloncok.
Egy helyen, az erdő aljában megvan még a sóskaborbolya, pár szem termése hamarosan a madarak bendőjében végzi. Fogynak a termések, hamvas szedret már egyáltalán nem tudtunk csipegetni. A somok levelei bronzos-bordós színt vesznek fel, ágaik pedig a tél beállta előtt megpirosodnak. Azt vettem észre, de nem tudom, hogy ez helytálló-e, hogy az erdők délies- napos részén a cserjék levelei majdnem mind pirosodnak ősszel, az erdő belsejében, árnyékosabb helyen növők pedig még mindig zöldek, alighanem a levélszíneződés valamelyest fekvésfüggő. Jártunk az avarban, az is egy véghetetlen jelentőségű felfedezés, hogy az avar minden fafajtánál másképp ropog, legkeményebben a nyárfáké, már puhábban a tölgyeké, aztán jönnek az apróbb levelűek, a mezei juhar meg a kőris, a legpuhább pedig az akácfák avarja. Ez a kedvenc fám, a mezei juhar tenyeres levele.
Még nem Dendrománia-méretű, de szép termetű hagyásfát találtunk egy kisebb, tarra vágott, de frissen újraültetett erdőrész szélén. Így fest ellenfényben,
így pedig mikor beragyogja a délutáni nap. Szóval jól telt a mai délután, jobban, mint a péntek este, ugyanis már nem lehetett tovább halogatni a vasalást. Két és fél órába telt eltakarítani a horrorfilmbe illő kupacot. Úgy bírtam ki, hogy megnéztem ezt a filmet, tabudöntögető beszélgetés Feldmár András pszichiáterrel. Van- e élet a halál előtt? Érdekes, ajánlom minden türelmesnek.

9 megjegyzés:

  1. De jó kis séta! Nagyo irigykedem!

    VálaszTörlés
  2. Hédi, sajnos ezeket a gombákat én sem ismerem. Viszont ajánlok Neked két blogot és egy fórumot is, talán tudsz kapni némi
    segítséget:
    http://habolondneszeddle.blogspot.com
    http://kozosgomba.blogspot.com
    http://forum.index.hu/Article/showArticle?na_start=0&na_step=100&t=9019811&na_order=

    Ezek a blogomon mind fenn vannak a "gombászós sarok" alatt.

    VálaszTörlés
  3. Annyira imádom, amikor ropog a talpam alatt az avar. Nagyon szépek a képek!

    VálaszTörlés
  4. Andi, olyan jó volt végre ez a kis jó idő, feltöltődtem oxigéénel meg béke-nyugalommal előre ere a zavaros hétre.
    Annamarie, amint lehet, megnézem a gombát. Az első olyan tányérba kívánkozónak látszik...
    Metikus, én is imádom, és az illatát is.

    VálaszTörlés
  5. szia. ez szerintem gyurus tuskogomba, de nagyon oreg mar. ha fiatalabb lenne akkor azt mondanam szedd le es vizsgaltassad be (eleg a kalapja, de egy kettot egeszben mutass meg), es ha oke akkor 20-30 percig fozi, es leonti levet es lehet felhasznalni. ugyanis ho hatasara lebomlo merge van, ellenben nagyon kiados gomba es egyszerre sok van belole, en nagyon szeretem. fontos hatarozobelyeg hogy tonkrol no, gyuruje van sok van belole egyszerre, lemezek barnak (ha sargas akkor kenviraggomba ami nem jo) es a kalap szemcses, ha sima akkor nem gyurus tuskogomba, hanem lehet deli tokegomba az is fini, vagy csoportos tuskogomba az is jo. de lehet halalosan mergezo is. ugyhogy nem minden fini.

    tobbi gomba passz, 2. az vmilyen taplo, 3. meg annyira beegett h nem tudom de amugy is egy kicsi valami, talan fuloke.

    (majd irok jol egy posztot mostani gombakrol, csak kurva sok a melo mostansag)

    VálaszTörlés
  6. Köszi az infókat, az a baj, hogy elég messze, kint a határban volt az a gomba, legfeljebb csak hétvégén tudnánk kimenni, addigra meg még öregebb lesz szegényke. Jó játék ez a gombászás, megvan a kulcs, hogy lehet bárkit eltenni láb alól.
    Nem sürgetlek, te időd, addig jó, míg van sok meló. (Azért hátha lenne egy kis időcske egy kis koncertbeszámolóra, légyszi)

    VálaszTörlés
  7. Nem sürgetlek, vagyis de! :-)

    VálaszTörlés
  8. milyen beszamolo?

    amugy most kedden lesz kezi chopin, agi es a fiuk, sziami, flash, balaton a godorben annak apropojan hogy kiadnak egy rakat ilyen zenet cdn. arrol irok majd egy szepet.

    VálaszTörlés
  9. Okt. 30-ra gondoltam, készültünk, csak aztán betegség miatt nem jött össze. Várjuk az írást. Kézi chopin, atyaég, el kell menni anyuékhoz a kazijaimért.

    VálaszTörlés