2012. február 5., vasárnap

Befagyott a Mosoni-Duna

Nálunk fátyolfelhős napsütés hívogat sétára, míg mások a havat lapátolják szorgosan. Itt egy milliméter hó sem esett, viszont beállt a folyó. Vékonyan, hézagosan ugyan, de már majdnem összefüggő jég borítja a vizet. A kacsák is átköltöztek a Kálnoki-érhez, annak sebesebb vize még csordogál.
Az értorkolatnál látni szabad vízfelületet.
 Nappal -7°C van. ami még tűrhető. Éjjel úgy -12 és -15°C közötti a hideg, ez már nehezebben bírható.
1992-ben, húsz éve annyira befagyott a Duna, hogy átsétáltunk a túlsó partra gyékényt szedni. Tizenhat voltam, és eszembe sem jutott, hogy bajom lehet.
Most már tisztában vagyok a korlátaimmal és a törékenységemmel. Azt a  réges-régi gyékényt jól befújtam nagyflakonos hajlakkal, így csak tavasszal pergett szét.
Amikor a gyékénymagok már földbe, vízbe, szélbe kívánkoztak, csúnyán szétfoszlott a buga. Én a kukába dobtam a pormacskaszerű izét.
Ezek pedig a pajzsoscserje (dipelta floribunda) termései a focipálya kerítésében.

10 megjegyzés:

 1. Ez annyira hihetetlen! Azt gondolnám, ha nem tudnám az ellenkezőjét, hogy egy ilyen kicsi országban, ahol nincsenek nagy szintkülönbségek egyes területek között, nem lehetnek ennyire különböző időjárású részek sem. Vágytatok a hóra?

  VálaszTörlés
 2. Milyen szep minden, de csodalkozom,hogy nincs ho!

  VálaszTörlés
 3. Nálunk semmi de semmi hó nincs! Meli, vágytunk rá, karácsonyra szánkót kapott az Andris, szerettük volna kipróbálni. Talán legközelebb, de ide a helyi egyhetes időjárás-előrejelzés továbbra sem ígér havat.

  VálaszTörlés
 4. Mi is nagyon várjuk a havat :(

  Szép képek, lehet, hogy lemegyünk a partra mi is a családdal!!

  VálaszTörlés
 5. Na most már megjött a hó, hordja rendesen.

  VálaszTörlés
 6. Örülök! Remélem üzembe tudjátok állítani a szánkót. Mi holnap próbálunk felhajtani egyet valahol.

  VálaszTörlés
 7. Nyunyiék jól jártak, két órájuk elmaradt, helyette korizni mentek a bányatóra sportnap címén!

  Egy osztrák ismerősöm mondta, hogy Bécsben(!) a nagy hidegre tekintettel a sógorok több iskolában szénszünetet(!) rendeltek el!

  VálaszTörlés
 8. Már én is lehoztam a szánkót, nyolc felé meg megyek havat lapátolni... :-(

  VálaszTörlés
 9. Megúsztam a lapátolást, a szél elviszi a havat a ház elől és az udvaron szétterítve rakja le, egyedül a hátsó lépcsőre fújt össze egy kis kupacot.

  VálaszTörlés
 10. Kedves Blogíró!

  Remélem elolvassa ezt a hozzászólást.
  Internetes keresés útján bukkantam erre az oldalra, a keresésem tárgya pedig a pajzsoscserje - Dipelta Floribunda. Nagyon sok jót olvastam erről a cserjéről, de érthetetlen okok miatt sehol sem kapható, látni még sehol nem láttam Magyarországon.
  Ha a blogban szereplő focipályánál van, akkor azt lehet ritkaságszámba menő különlegességnek tekinteni! :-))
  Az lenne kérdésem/kérésem, hogy le tudná írni, hogy pontosan hol található a pajzsoscserje? Vagy esetleg egy olyan - talán még jobb - megoldás szóba jöhet, hogy küldök egy felcímzett válaszborítékot és megtenné, hogy szed bele a termésekből? Nagyon örülnék neki! :-))
  Megbeszélhetnénk az e-mail címemen a részleteket:
  mecseri81 kukac gmail pont com (Azért írtam így, nehogy kiszedje a rendszer)

  Üdvözlettel: Marci81

  VálaszTörlés