2012. február 13., hétfő

Séta a befagyott, behavzott folyó jegén

 A hetek óta tartó fagy vastag jégpáncéllal borította be a Mosoni-Dunát. Nagyon ritka, talán húszévente adódó alkalom, hogy télen száraz lábbal sétálhattunk át a folyó túlpartjára. Nem volt ez  veszélytelen ötlet, de ezt az utat előttünk többen quaddal is megtették és szemlátomást épen át- és visszaértek, így mi is követtük őket. A vastag jégen oda gyalogolhattunk be, ahova csónakkal, kenuval is bajos nyáron bejutni a bozót és az uszadék miatt. 

Kezdjük a szelíd, lakott résszel, a strand környékével meg a játszótérrel:

 Gázló:
 Nem út van a kerítés mögött, hanem folyó
 Híd a hó fölött.
 Kemence, mögötte a láthatatlanná vált Duna.
Ez a Kálnoki-ér  torkolata a Duna közepéről:

Quadnyomok: 
(Nem tudom hogy van ez, most már minden második hátsó udvarban  van quad? Tizenéves hülyegyerekek repesztenek át a recsegő jégen oda-vissza, tízéves kiskölykök meg futnak utánuk gyalog. Csoda, hogy nem történt tragédia. Akinek quadot ad a Jóisten, észt nem biztos, hogy ad mellé eleget.)
A vadvizes rész behavazva, befagyva. Sokat jártunk a Dunák ladikkal meg kenuval, egészen elbűvöl a vadvízi világ a bujaságával nyáron, de a fagyos-havas verziót még életemben nem láttam.
Az időjárás-jelentéseket nézve lassan felenged az idő, úgyhogy a hótaposó helyett lassan a gumicsizmák előszedésével kell foglalatoskodnunk, meg a palántázóládák előkészítésével.

5 megjegyzés:

 1. Szépeket fotóztál, azért ebben a nagy hidegben csak akadtak szépségek is, csak ezeket nehezebben vettük-vesszük észre.

  VálaszTörlés
 2. Csodaszép élmény lehetett!
  Azért a palántázóládák felemlegetése is nagyon kellemes :)

  VálaszTörlés
 3. egy hőtaposót én is elfogadnék már.


  ki ne javítsd!:)

  VálaszTörlés
 4. A Te képeid is mind szépek! Gondoltam is Rád, amikor föltettem az enyémeket :))

  VálaszTörlés
 5. Örülök, hogy tetszettek a fotók.
  Sheila kösz, rögtön javítom. Jó szemed van :)
  Minyon, nem semmi a jégen mászkálni, ugye?

  VálaszTörlés