2012. június 5., kedd

Hernyótámadás a lizinkán

Rovarügyben járatosak segítségét kell kérnem.
A közönséges lizinka a kerti csap mellett egyike volt eddig a legmegbízhatóbb évelőimnek. Idén azonban valamiféle hernyók teljesen tövig lerágták, sem a leveleket, sem a bimbókat nem kímélték. A növényből csak a puszta kóró maradt. Ezek a fenevadak támadták meg:


Amit megettek, el is potyogtatják:
 Néha felveszik a galaxisok karjainak konfigurációját, amúgy védekezésképp
 Esznek, esznek, nem beszélnek, esznek:
 Ennyi maradt a szép évelőből:

3 megjegyzés:

  1. Léteznek növényevő darazsak, annak lárvájára hasonlít a "hernyód". Az alábbi linken írnak róla, ott is a lizinkát emlegetik többek között, mint tápnövényt.

    http://homebuggarden.blogspot.hu/2010/06/sawfly-saturday-creepy-loosestrife.html

    Te jobban össze tudod hasonlítani a képeket. A darázs lárváinak van potroh lába, ami megkülönbözteti a lepkék hernyójától (többek között). Jó kutakodást. Azért, ha meglesz a tettes, tudasd, hogy mi is okuljunk:)

    VálaszTörlés
  2. Hátborzongató! Még a múlt héten gyönyörködtem, milyen szépen bimbóznak a lizinkáid! Hát bizony rátaláltak ezek a férgek. Szólhattál volna korábban, kaptak volna a krumplibogárirtóból múlt héten.

    VálaszTörlés
  3. Köszi, Meli! Valószínűleg megtaláltad a megoldást. Monostegia abdominalis, és a fő tápláléka a kankalinfélék, de azon belül is főleg a lizinkák. Az az érdekes, hogy rengeteg madár van a környékünkön, de ezeket a dögöket meg sem kóstolták.

    VálaszTörlés