2013. augusztus 31., szombat

Mit tegyek ezzel?

"Egynyári áfonya, iszonyú finom, próbáld ki! Nagyon jó a lekvárja!" - ezzel a tippel kaptam egy pici magcsomagot az egyik ismerősömtől január elején. Picit álmélkodtam rajta, de nemigen volt akkortájt időm elmélkedni, pláne utánanézni annak, mi ez az "egynyári áfonya". Azt azért sejtettem, hogy ez nem egészen áfonya lehet, mert ilyen lágyszárú növényről sose hallottam. Azért amikor palántázásra került a sor, gondolkodás nélkül elültettem ezt a hét-nyolc szem magot a kis papírstanicliból. A magok a melegben hamarosan csírázni kezdtek, és eléggé semmitmondó külsejű növények bújtak elő. Öntözgettem, majd amikor már elmúlt az áprilisi havazás, kiültettem a kert egy napos, de eléggé félreeső sarkába. A nyáron át nemigen volt időm foglalkozni vele, néha loccsantottam rá júliusban vizet. Egyszercsak feltűnt, hogy virágzik. Ekkor már gyanakodtam, mert a virágok olyan paprikaszerűek voltak. Miféle áfonya az ilyen?
 
Gyorsan megjelentek és augusztus közepére feketére értek a bogyók. Először egy metálfényezett szürke BMW-re hasonlított a színük, majd matt koromfeketék lettek.

 
 Ekkor ijedtem meg komolyan. Az egész növény szinte teljesen úgy nézett ki, mint a fekete csucsor, csak jóval nagyobb. Aki építkezett valaha már, az jól ismeri ezt a növényt, ami pár hét alatt képes teremni a nem azonnal elteregetett töltőföld kupacain. Most már megvolt az ok az aggodalomra: a fekete csucsor veszélyes, mérgező növény! Ez meg úgy néz ki, mintha annak a nagybácsikája lenne! Mivel két kisgyerek jön-megy nap mint nap a kertben, ez komolyan veszélyes lehet. Azért picit utánanéztem. Hát nem is tudom... Van, ahol égig magasztalják, hogy milyen finom, gond nélkül ehető. Olvastam olyat is, hogy kissé mérgező, csak a fagyok után, hosszas főzéssel lehet élvezhetővé tenni, mert a hideg-és meleghatás miatt lebomlik benne a mérgező solanin alkaloid.Vannak azonban fórumok, ahol halálosan mérgezőnek vagy súlyosan hánytatónak tüntetik fel ezt a termést. Most akkor mi az igazság?
Bevallom, mielőtt utánanéztem volna mindennek, egy bogyót megízleltem. Igazából nem is megkóstoltam (mert nem ettem meg), hanem a félbetört termést, amelynek a belseje feketésen vérpiros volt, a nyelvem hegyéhez értettem. Az íze olyan volt, mint a büdös panna által megmászott éretlen málnáé, nem valami megnyerő. Ettől még azonban nem írtam le ezt a növényt, mert a földi cseresznye is hasonló: éretlenül fertelmes ízű és mérgező, éretten meg zamatos és hosszú ideig tárolható gyümölcs.
Most azonban teljesen tanácstalan vagyok. Ha mérgező, akkor azonnal el kell tüntetnem a kertből, hogy a gyerekek nehogy megkóstolják. Ha viszont ehető, szívesen meghagynám fagyokig. Van valamilyen tapasztalatotok? Minden jó tanácsot nagyon szívesen fogadok, és előre köszönöm!

11 megjegyzés:

 1. Ezt a növény Solanum melanocerasum, jópár éve termesztem, én Amerikai kerti áfonyának hívom. Éretlenül valóban enyhén mérgező, de a teljesen beérett, feketéskék bogyók már nem azok. Szerintem nyersen borzalmas, a tomatillo-hoz hasonló íze van (Physalis ixocarpa), de mondjuk én azt sem szeretem, egy egész ország (Mexikó) meg bolondul érte, mint salsa alapanyagért. Szóval ízlések és pofonyok :). Mi lekvárt szoktunk főzni belőle, elég magasnak tűnik a pektintartalma, így arra jó, ha eltaláljuk az ízesítést, és mivel meglehetősen nagy mennyiséget terem, lehet bőven főzni belőle. Én kerti csemegének jobban szeretem a Solanum x burbankii-t, azaz wonderberry-t, az nyersen is nagyon finom.

  VálaszTörlés
 2. Tesóm, ez áfonyacsucsor vagy kerti ebszőlő, anyósom nagyban neveli, eladja a kofáknak a fehérvári piacon. Jó áron megy, tízezer forint felett keresett vele.
  Bálint gazdánál ez van róla:
  http://www.balintgazda.hu/balint-gazda/novenydoktor/afonya-ebszolo-mergezo-vagy-eheto.html
  Ő sem vesz mérget arra, higy nem mérgező...

  VálaszTörlés
 3. Továbbiak:
  http://solanumscabrum.blog.hu/2010/01/02/a_kerti_ebszolo_solanum_scabrum_bemutatasa
  Lekvárt főzni akkor ajánlott, ha a dér megcsípte:
  http://www.szabadfold.hu/szfo_cikk_7852
  Az ÁNTSZ viszont nem javasolja a fogyasztását:
  http://www.weborvos.hu/cikk.php?id=95&cid=34907

  VálaszTörlés
 4. Azért ez az utolsó, ÁNTSZ-es/szakértős sztori Balázs hozzászólása fényében több, mint érdekes...

  VálaszTörlés
 5. Hédi, sajnos itt a Dr. Némethy Zsuzsa által jegyzett cikk sem valami pontos :). Egy csomó, teljesen eltérő, bár rokon növényt egy fajként tárgyal, mégha meg is jegyzi, hogy nagy formagazdagság jellemzi őket. A kerti ebszőlő, a wonderberry, és a kertiáfonya egészen más növények, más tulajdonságokkal. Ő meg valószínűleg csak egyet ismer, és ez alapján tárgyalja a többit.
  A többi vélemény meg legalább ennyire szagszerű :).

  A fehérvári piacon árulnak ilyesmit? ez meglep, de tök jó, ezek szerint van rá kereslet.

  VálaszTörlés
 6. Köszi a pontosítást. Nekünk nagyon újdonság ez a növénycsoport.
  Tavaly nagy sikere volt a lekvárnak és magának a bogyónak is a piacon, novemberben ment a biznisz. Lekvárt mi is kaptunk, érdekes, de a málnával meg a sárgabarackkal azért nem nagyon versenyez.
  Még egyszer köszi a pontosításokat és a tanácsokat. :-)

  VálaszTörlés
 7. Szerintem a wonderberryvel jobban járnátok, már ha olyat szeretnétek, ami finom is :). Meg van még egy csomó olyan fajta, amivel érdemes kezdeni, és alig ismeri valaki. :)

  VálaszTörlés
 8. Köszönöm a sok hasznos infót!

  VálaszTörlés
 9. Kedves Balázs! Én éppen most nézegetem, hogy mit csináljak ezzel a fekete csucsorral, most szedtem le kb l kg lett, de kaptunk gyümölcsöt attól az embertől akitől a palántát kaptuk és azt odaadtam egy ismerősöm nek lekvárt főzött belöle, iszonyu sok minden tett hozzá mire ehet lett, Tiszta ideg vagyok most, akkor nem mérgezett valamit adtam oda a barátaimnak??Minden rosszat irnak itt a neten erről az ebszöllöről, akkor most mi az igaz, öntsük ki a kész lekvárt, vagy én is fözzem be ezt az egy kilót.Várom válaszodat Vas Erzsébet

  VálaszTörlés
 10. én is ettem a piacon adták el kihánytam hajnalban már nem vagyok annyira ideges de hogy merik árulni ezt a piacon akkor most nyeresn mérgező vagy nem?

  VálaszTörlés
 11. Hát fajtafüggő, hogy mérgező-e, a piacos meg ritkán van képben a fajtáról. Én csak főzve enném, de akkor is óvatosan.

  VálaszTörlés