2014. szeptember 2., kedd

Darázsfészek a redőnytokban

Nem csípem a germánokat, no ez inkább csak az ízeltlábúakra -svábbogár, német darázs -igaz. A darazsakkal kénytelenek voltunk sajnos közeli ismeretséget kötni, hiszen ez az év a második, hogy beköltöztek a redőnytokba. 
Bár Gazigazító sok jó dolgot is lajstromba vesz velük kapcsolatban, nekünk megmaradt a viszolygás, hiszen a legszebb gyümölcsökbe beleesznek és például a seb helyén romlásnak indult őszibarack már sokkal romlandóbb, mint az ép. 
A szőlőt is jól megfurkálják. 
Tavaly későn vettük észre a hívatlan vendégeket, augusztus elejére többszáz példány dézsmálgatta a szőlőt.  Ki-be jártak naphosszat a redőnytokba. Féltettük a gyerekeket a szúrásuktól is. A neten sok darázsirtó vállalkozás hirdeti magát, a honlapjaik tanulsága szerint minél korábban kell kezdeni a védekezést. A királynő egyfajta tojógép: petéz, amíg bír, a legfontosabb őfelsége megsemmisítése. Persze rejtett darázsfészket csak profira bízzunk, méreggel átitatják, elgázosítják a fészküket, garanciát is vállalnak több tízezerért. Sajnos, a redőnytokból ez a cucc pont a gyerekszobába szivárogna...

Saját kézbe vettük a dolgot, amint idén nyáron ismét megláttuk a ki-be szállongó darazsakat. Volt maradék csemperagacs és üvegszövet-háló, úgyhogy befalaztuk a királynőt udvartartásostul, mint Báthory Erzsébetet.  Hajnalban tettük mindezt, amikor a hadnép még alszik. Egy tucat túlélő szabadult ki, azok kaptak cseppet sem bio darázsirtó sprayt. 

A többi idetévedő darazsat a klasszikus buggyantsörös csapda várta. Sajnos ezt az egyéb rovarok, lepkék is szeretik öngyilkosság céljára használni. Továbbra is vannak darazsak a kertben, de ők már nem a mi házunkban alszanak.

2 megjegyzés:

  1. Ki fogom próbálni ezt a sörös csapdát. Nálunk a kiskapu kulcslyukában fészkelnek örökké. Hiába fújom le őket, fél nap és megint ott vannak. Az idén sikerült szereznem 3 csípést pár másodperc alatt:(

    VálaszTörlés
  2. Nálunk is mindenkit végigcsipkedtek. Vigyázni kell velük.

    VálaszTörlés