2015. április 18., szombat

Áprilisi szorgoskodás

Átvonult ez a front, megsültünk, aztán megáztunk, végül megfagytunk. Amit ez a hónap művelt, arra már inkább az őrült jelző illik, nem a bolondos. De azért tavaszodik szépen, sorolnak elő az eddig rejtőzködő virágok. 

Az első jó hír, hogy az a fránya díszcsorba legalább kikelt. Idén első ízben virágzik a kökörcsin, ahányszor ránézek, annyiszor örömködök a mélybordó szirmok látványán.


A szellőrózsák is beindultak, szokatlanul szép színekben üdvözölnek a terasz környékén. A hideg szélben épp zárva tartják a szirmaikat, de ahogy melegszik az idő, indul a méhecskék csábítgatása. 


Érkeznek a tulipánok is, egyelőre a halványabb színű koraiak, meg az apró botanikai tulipánok.

A veteményesben szinte minden nap dolgoztunk egy keveset, a tökfélék meg az uborka pihennek már csak a magtasakban. A gyomok miatt már kapálni is kellett egyszer. A hagyma, borsó, spenót elég szép, a répafélék még épphogy csak bújnak. A krumpli, csemegekukorica, kelkáposzta, brokkoli nem kelt még ki. Lassan lomblevelet nevelnek a paradicsompalánták, még elég csüntik, de nem is akarok sietni a kiültetéssel, A leendő helyükön szépen kel a tavaly elvadult körömvirág sok kis ivadéka a gyomokkal együtt. Virágoznak a ribiszkefélék, közülük a legérdekesebb a bordósbarna szirmú josta. Bent hagytuk véletlenül a földben egy rég elpusztult magastörzsű ribiszke tövét, amiben volt még élet, ebből nőhetett ki talán a mutatós virágú aranyribiszke. Díszbokornak azt hiszem, meghagyom. 
Van egy új körtefánk is, Nashi, Ágitól kaptam névnapomra. 
Megkezdődött a fűnyírási szezon, már nem üres a komposztáló. Napi szinten munkát ad a tűzifa aprítása, sőt Jani elkezdte építeni a fatárolót, a gerendák már fent vannak a helyükön. 

Kihoztunk mindent a telelőből, jól belocsoltam, megtápoldatoztam a már kis híján pusztuló dézsásokat. Órák alatt jobban lettek. A muskátlikat idén is  szabadföldbe ültettem, hadd erősödjenek. Vettem új ablakládákat, még be kell ültetni őket. A régiekbe a piacon vettem illatos ternyéket, közéjük meg szagosbükkönyt vetettem. Kíváncsi leszek, működnek-e együtt. 
Ez a selyemfenyő, hat évvel ezelőtti karácsonyfánk, közben szép nagy angóramacskává növekedett. 


4 megjegyzés:

 1. Nagyon szépek a virágaid! Irigylem a szép szellőrózsáidat, nekem soha nem marad meg.
  Ó, az a szépséges selyemfenyő! Mi az unokánk születésekor (8 évvel ezelőtt) vettünk egy kicsikét, és elneveztük Fédrafának. Úgy szeretem simogatni a nagy bojtos, finom puha leveleit.

  VálaszTörlés
 2. Szépen tavaszodtok! Most, hogy végre esett az eső nálunk is gyönyörű a kert, és ma végre lehet majd kapálni is, mert a gazok nem kegyelmeznek.
  A bogyósok, úgy néz ki idén Feri nagy szerelmei. Órákig képes gyönyörködni a virágaikban, apró terméseikben.
  Én már kacérkodtam a gondolattal, hogy 20-a környékén kiültetek néhány tő paradicsomot, de most még éppen fagy, fehér a madáretető teteje és a fű, úgyhogy még várnom kell.
  Szépek a tulipánjaid és különösen irigy vagyok a szellőrózsádra, nekem sosem sikerült még. A fenyőtök pedig már most csodás! Imádom a fenyőket,, örökzöldeket. Még jó hogy vannak köztük törpék és oszloposak, így amennyit csak lehetett betuszkoltam a kertbe.
  További jó munkát és szép időt!

  VálaszTörlés
 3. Nagyon szép minden! A kökörcsin nagyon helyes. Én is szemeztem vele a múltkoriban, de visszafogtam magam, mert épp akkor volt feldúlva az udvar:) Olyan jó végre, hogy minden zöldül, virágzik, színesedik. Imádom:)
  Virágokban gazdag, szép hetet:)

  VálaszTörlés
 4. Csodaszép színű az a leánykökörcsin!

  A japánkörtének nézz utána, mert úgy emlékszem, kell neki porzó, bár lehet, hogy a rendes körte is elég.

  Gyönyörű a selyemfenyőd, kicsit fáj a szívem, mert az enyémmel valami történt, talán a fagyok nem tetszettek neki.

  VálaszTörlés