2023. szeptember 10., vasárnap

Marionettbábok

 Tegnap részt vettünk a falu leginkább gyerekbarát szokásos, éves programján, az Értéknapon. A rendezvény egyik legkellemesenn színfoltja évek óta az a bábelőadás, amit az óvó néniknek köszönhetünk. Egy évben egyszer ilyenkor előkerülnek Méry Vince tanító úr most már több, mint hetven éves bábjai. Ezek marionettbábuk, tehát egy fa fogantyúval ell tartani őket és zsinórok, drótok segítségével mozgathatók. Ami nem könnyű feladat, ügyességet és gyakorlatot ogényel. 

Érdekes arcuk van, a fáma szerint helyi lakosokról mintázta őket a tantó úr. Valószínűleg már örök álmukat pihenik a következő bábok eredetijei:





Idén A csillagszemű juhász c. mesét adták elő az óvó nénik. Sajnos elmondásuk szerint a bábok is sérülékenyebbé válnak, ahogy telik az idő, nagy óvatosságot igényelt a bábjáték. Néhány jelenet a meséből:







Süli Józsefné Anikó néni tanítónő, egykori kedves tanárom is részese volt a báboshagyományok ápolásának, az ő nagyméretű kesztyűbábjait is meg tudtuk tekinteni az eseményen. 





Reméljük, a jövőben is lesznek folytatói ennek az értékes tradíciónak, hiszen ezeknek az egyedi, kézművesmunkával készült báboknak az arca szinte megszólal, dédapáinkat, dédanyáinkat, hajdani családtagjainkat sejthetjük bennük. Én is találgattam, kik is lehettek az emlékeimben őrzött "régi öregek" közül. Ki tudja, mi járhatott készítőik fejében, mikor mintázták, varrták, életre keltették  őket...





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése