Rengeteg szedrünk termett és mellette hull a nyári alma. Mit lehet kihozni ebből?
Idén nálunk kissé hűvösebb és csapadékosabb a nyár, mint a korábbi években és ez nagyon kedvez a bogyósoknak: málna-josta-szedernek. A kertünkben a tüskétlen fekete szeder egy tömör kerítésfal mellett nő, délelőtt a ház, délután pedig a fal árnyékolja és csak délben kap pár óra direkt napot, s ez pont jó neki. Mostanában két-három naponta szedjük, alkalmanként olyan 3 kilókat. Savanykás ízű, parfümös-poloskás illatú, kiváló élettani értékű gyümölcs, de tele van apró, zavaró magokkal. Mégis nagyon megéri a vesződséget, a falucsoportban 3500 Ft/kg áron kínálták a héten.
A szeder erőteljes, jellegzetes erdeigyümölcs-zamattal rendelkezik, ezt kellemesen szelídíti az alma. Már érnek a nyári almák. A mi kerünkben a később érő, permetezés nélkül is szépen termő Húsvéti rozmaring van, ilyenkor már hull róla a kukacoktól picit megfúrt, de nagyrészt egészséges gyülölcs. A szép nagy pédányokat sajnálnám a komposztra dobálni, ezért gyülölcslevesbe, kompótnak, ebbe-abba használok belőle, még ha friss fogyasztásra kicsit savanyú is, és persze remekül párosítható lazító-sűrítő anyagként a nagyon aromás szederrel.
Lekvár
Sárgabarack idén nem termett, viszont lekvárra szükségünk van. Az első 7 kiló szederből és hozzá 3 kiló almából lekvárt főztem. Ehhez az alma ép részeit meghámoztam és lereszeltem, aztán kevés citromlével elkezdtem főzni. A szedret szétturmixoltam és fémszűrőn átpasszíroztam, és a levét hozzáadtam a párolt almához. Így 5 kiló gyümölcsvelőt kaptam. Fele súlyú cukorral és 4 csomag lekvársűrítővel a leírás szerint besűrítettem és szárazdunsztba tettem. Olyan 7 liter lekvárt adott ki ez a mennyiségű gyümölcs.
A második szedésből 3 kg szeder került ki és 1 kg alma. Ebből készült egy menetben a hideg krémleves és a kissé gusztustalan nevű, de annál finomabb gyülölcsbőr, ami tulajdonképp sütőben aszalt gyümölcsvelő.
Krémleves
A hideg szederkrémleveshez 1 kiló almából a szokásos módon almakompótot főztem, közben a szedret nyersen átpasszíroztam gyümölcsvelőnek, ami kicsit több lett másfél liternél. A kész kompótból az almadarabok kétharmadát félretettem egy lábasba, ez majd a gyülölcsbőrhöz kell. A kompótlés alapba beleöntöttem a szedervelő felét és alaposan összeturmixoltam, mézzel édesítettem, egyet forraltam, majd vízfürdőben kihűtve ment a hűtőbe. Nem tettem bele tejfölt vagy tejszínt, mert fogyasztáskor szoktam egy kevés enyhén édes tejszínhabbal ízesíteni-díszíteni.
Szederbőr (aszalt szedervelő)
Nemrég olvastam egy cikket a szuper vagány szakács és permakultúrás kertész Nényei Lujzáról, aki említette ezt a gyümölcsbőr dolgot. Utánanéztem, mi fán terem, és ez nem más, mint bármilyen random gyümölcsvelő, amit aszalni lehet. Az almás-szedres változathoz itt találtam kiindulásnak egy leírást, ez egy túrázós hölgy blogja, aki a túra közben energiapótlásra használja azilyen gyümölcsös csodákat.
Kicsit másképp álltam azonban neki a saját adagnak. A kiszedett kb. 60 deka kompótből kiszedett almát egy kis lábasba tettem, beleöntöttem a kb. 8 dl szedervelőt, 3 evőkanál virágmézet és egy kicsit összeforraltam, amíg eltűnt a nyers íze, majd alaposan még egyszer átturmixoltam, hogy egészen sima püré legyen. Közben a nagyméretű gáztepsibe (40x50 cm) sütőpapírt tettem és a forró gyümölcsvelőt elsimítottam benne.
A sütőt 70 fokra, légkeverésre tettem és 6 órát aszaltam, a sütőajtót a gőz eltávozása miatt egy fakanál nyelével kitámasztottam. Ekkorra már nem "izzadt ki" több nedvességet magából. A felülete beszáradt, az állaga hajlíthatóan rugalmas lett, mint egy keményebb fajta gumicukor, de érezni lehetett benne a magasabb rosttartalmat. Amikor kihűlt, óvatos mozdulatokkal lefejtettem a papírról, ollóval 2x20 cm-es csíkokra vágtam és feltekertem. Az eredeti receptnek megfelelően hűtőbe tettem, mert a szabad levegőn bepenészesedhet, Nem az örökkévalóságnak készül: kb. egy hónapig áll el elvikeg, de talán érdemes lenne próbálkozni a továbbaszalással, hogy tovább tárolható legyen.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése