2025. augusztus 2., szombat

Szeder és alma hasznosítása: lekvár, krémleves és gyülölcsbőr (aszalt gyümölcsvelő)

Rengeteg szedrünk termett és mellette hull a nyári alma. Mit lehet kihozni ebből?

 Idén nálunk kissé hűvösebb és csapadékosabb a nyár, mint a korábbi években és ez nagyon kedvez a bogyósoknak: málna-josta-szedernek. A kertünkben a tüskétlen fekete szeder egy tömör kerítésfal mellett nő, délelőtt a ház, délután pedig a fal árnyékolja és csak délben kap pár óra direkt napot, s ez pont jó neki. Mostanában két-három naponta szedjük, alkalmanként olyan 3 kilókat. Savanykás ízű, parfümös-poloskás illatú, kiváló élettani értékű gyümölcs, de tele van apró, zavaró magokkal. Mégis nagyon megéri a vesződséget, a falucsoportban 3500 Ft/kg áron kínálták a héten. 

A szeder erőteljes, jellegzetes erdeigyümölcs-zamattal rendelkezik, ezt kellemesen szelídíti az alma. Már érnek a nyári almák. A mi kerünkben a később érő, permetezés nélkül is szépen termő Húsvéti rozmaring van,  ilyenkor már hull róla a kukacoktól picit megfúrt, de nagyrészt egészséges gyülölcs. A szép nagy pédányokat sajnálnám a komposztra dobálni, ezért gyülölcslevesbe, kompótnak, ebbe-abba használok belőle, még ha friss fogyasztásra kicsit savanyú is, és persze remekül párosítható lazító-sűrítő anyagként a nagyon aromás szederrel. 



Lekvár

Sárgabarack idén nem termett, viszont lekvárra szükségünk van. Az első 7 kiló szederből és hozzá 3 kiló almából lekvárt főztem. Ehhez az alma ép részeit meghámoztam és lereszeltem, aztán kevés citromlével elkezdtem főzni. A szedret szétturmixoltam és fémszűrőn átpasszíroztam, és a levét hozzáadtam a párolt almához. Így 5 kiló gyümölcsvelőt kaptam. Fele súlyú cukorral és 4 csomag lekvársűrítővel a leírás szerint besűrítettem és szárazdunsztba tettem. Olyan 7 liter lekvárt adott ki ez a mennyiségű gyümölcs. 


A második szedésből 3 kg szeder került ki és 1 kg alma. Ebből készült egy menetben a hideg krémleves és a kissé gusztustalan nevű, de annál finomabb gyülölcsbőr, ami tulajdonképp sütőben aszalt gyümölcsvelő. 

Krémleves



A hideg szederkrémleveshez 1 kiló almából a szokásos módon almakompótot főztem, közben a szedret nyersen átpasszíroztam gyümölcsvelőnek, ami kicsit több lett másfél liternél. A kész kompótból az almadarabok kétharmadát félretettem egy lábasba, ez majd a gyülölcsbőrhöz kell. A kompótlés alapba beleöntöttem a szedervelő felét és alaposan összeturmixoltam, mézzel édesítettem, egyet forraltam, majd vízfürdőben kihűtve ment a hűtőbe.  Nem tettem bele tejfölt vagy tejszínt, mert fogyasztáskor szoktam egy kevés enyhén édes tejszínhabbal ízesíteni-díszíteni. 

Szederbőr (aszalt szedervelő)

Nemrég olvastam egy cikket a szuper vagány szakács és permakultúrás kertész Nényei Lujzáról, aki említette ezt a gyümölcsbőr dolgot. Utánanéztem, mi fán terem, és ez nem más, mint bármilyen random gyümölcsvelő, amit aszalni lehet. Az almás-szedres változathoz itt találtam kiindulásnak egy leírást, ez egy túrázós hölgy blogja, aki a túra közben energiapótlásra használja azilyen gyümölcsös csodákat. 

Kicsit másképp álltam azonban neki a saját adagnak. A kiszedett kb. 60 deka kompótből kiszedett almát egy kis lábasba tettem, beleöntöttem a kb. 8 dl szedervelőt, 3 evőkanál virágmézet és egy kicsit összeforraltam, amíg eltűnt a nyers íze, majd alaposan még egyszer átturmixoltam, hogy egészen sima püré legyen. Közben a nagyméretű gáztepsibe (40x50 cm) sütőpapírt tettem és a forró gyümölcsvelőt elsimítottam benne. 

A sütőt 70 fokra, légkeverésre tettem és 6 órát aszaltam, a sütőajtót a gőz eltávozása miatt egy fakanál nyelével kitámasztottam. Ekkorra már nem "izzadt ki" több nedvességet magából. A felülete beszáradt, az állaga hajlíthatóan rugalmas lett, mint egy keményebb fajta gumicukor, de érezni lehetett benne a magasabb rosttartalmat. Amikor kihűlt, óvatos mozdulatokkal lefejtettem a papírról, ollóval 2x20 cm-es csíkokra vágtam és feltekertem. Az eredeti receptnek megfelelően hűtőbe tettem, mert a szabad levegőn bepenészesedhet, Nem az örökkévalóságnak készül: kb. egy hónapig áll el elvikeg, de talán érdemes lenne próbálkozni a továbbaszalással, hogy tovább tárolható legyen. 




Nagyon ízletes csemege, de eléggé koncentrált, a másfél kilónyi kiinduló anyagból olyan 20 deka maradt. Jogurtba, műzlibe tenném apróra vágva, vagy gyülölcskenyérbe, kevert sütibe. De ha szirmokat, leveleket vágunk belőle, szépen lehet tortát, muffint is díszíteni vele, viszont vgyázni kell vele, mert ereszti a színét. Az az erőssége, hogy szinte változatlanul őrzi meg a nyár ízeit. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése