Zöldpraktikák

Vegyszertelenítés lépésről lépésre
A reklámozott helyett a békás mosogatószert kezdtem preferálni. Ez volt az első lépés. Az ablaktisztító helyett nem vettem másikat,hanem ecetet öntöttem a flakonjába, és működött. Az öblítő helyett ecetet öntöttem a mosógépbe és többé nem volt penészes/vízköves a gép.
Meg kellett szoknom a műparfüm hiányát. Megszoktam. Helyette jött a mosóparfüm, majd rájöttem, hogy az is műtermék, most a teafaolajnál tartok. Könnyen beszerezhető a drogériában, tetszik az illata -mint valami inhalálószer -, jótékony a fertőtlenítő hatása a náthával elkent, piszkos gyerekruháknál.
A folyékony mosószer helyett jött a szappanoldat és a mosószóda. Működött, az átlagosan koszos ruhák ugyanolyan tiszták lettek. Súrolásra próbálkoztam fahamuval, de nem jött be, a mosószóda viszont igen, a foszforsavas szanitertiszítókat pedig leváltotta a békaecet.

Közben sokat tanultam a saját káromon a vízkeménységről és a vízkőről, amit bizony figyelembe kell venni, de segített az ecet és a szóda.
Öko takarítós, mosogatós fegyvertár, hiányzik a képről a spricnis ecet ablaktisztító. 

A gyakorlatban így működött a folyamat:
Mosás
Az Otthon Édes (öko)Otthon blogról Fanni receptje alapján mosószappanból készített folyékony mosószerét használom, evőkanálnyi mosószódával és ecettel. Ugyanolyan hatékony, mint az agyonreklámozott vegyszerek, de jóval olcsóbb: egy mosás mosószerköltsége kb 15 Ft! Köszönet a receptért Fanninak!
                                           Öko mosós fegyvertár: mosószappanoldat, mosószóda, ecet
Folttisztítás
A szélmalmos német drogériában sokféle epeszappan-alapú készítmény van, a legpraktikusabbnak a kis szilikon kefében végződő, robusztus palackosat találtam, ez sokáig használhatónak tűnik. A leevett, koszos, füves gyerekruhák és előkék nagy barátja. Epeszappanból a sima szappanoldathoz hasonlóan lehet utántöltő folyadékot fabrikálni. A nátrium-perkarbonátot még nem próbáltam.Takarítás, súrolás
 Az ecet és a békás mosogatószer jól bevált nálunk, de sokat gondolkodtam, mivel lehet a súrolószereket leváltani. Aztán beugrott: pofonegyszerűen készíthetünk házilag súrolószert fahamuból a dédi módszere alapján. Vigyázzunk, ha mosogatógépet használunk, és a fahamu lúgja keveredik a mosogatógép szennyvizével, makacs dugulást okozhat! Talán a mosószóda jobban beválik, nem visz ismeretlen összetételű anyagokat a csatornába.
A leggyakoribb háztartási tisztítószerek kiváltása: drága és spórolós megoldások


Vegyszertípus
Csomagolt, márkázott kereskedelmi termék
Egyszerű háziszer (az előző oszlop termékeihez képest ötöd-, tizedáron beszerezhető)
Mosogatószer
Békás mosogatószer
Ec¤ver termékcsalád
(beszerzési hely: drogérialáncok, szupermarketek)
Mosószóda (kisboltok, gazdaboltok, drogériák)
Súrolószer
ld. fent
-         Mosószóda (kisboltok, gazdaboltok, drogériák),
-         szódabikarbóna
-         Citromsav (boltok)
-         Fahamu (fűtés, kerti sütés-főzés mellékterméke)
Üvegtisztító
ld. fent
20%-oos ecetsav (bármely bolt)
Mosószerek
Öko mosószerek (többféle, jó drágák, beszerzési hely: drogérialáncok, szupermarketek)
Színes mosáshoz:
-         mosószappan, (drogérialáncok)
-         mosószappanoldat (receptje Otthon, édes (öko) otthon blogbejegyzése)
Fehér ruhákhoz:
-         mosószóda(kisboltok, gazdaboltok)
-         hamulúg (fahamu 2x-es térfogatú vízzel leforrázva, egy napig állni hagyva. Áztatószernek is jó, de eszi a ruhát.)
Öblítőszerek
ld. fent
20%-oos ecetsav (bármely bolt)
Általános háztartási tisztítószer
Ec¤ver termékcsalád
Békás termékcsalád
20%-oos ecetsav és békás mosogatószer 1:1 arányú keveréke
Mosogatógép tabi, gépi mosogatószer
Ecover (aranyárban)
DM sajátmárkás tabi


Foszfátmentes mosogatópor, kellő mennyiségű sóval és ecettel.
Bórax, szódabikarbóna, citromsav, szemes só, illóolaj

Ökoanyu: szódabikarbóna és citromsav.
Egy vegyszertípust nem tudtam még leváltani, ez a WC-hez használt hipokloritos tisztítószer. Van-e valakinek ötlete?

Kozmetikumok
A dm sajátmárkás zöld kozmetikumait és a háziszappant preferálom. Fogkrémből még nem találtam jó alternatívát. 


Energia
Vasalás
Ki ne utálná... Rendes asszony állítólag még a porrongyot is kivasalja, mert sterilizál, de ez azért erős túlzás, hiszen nem vagyunk háromhónapos csecsemők, akiket egy sima, nem megvadított lakásbaci betegségbe dönt. Kész rabszolgamunka, amely az áramon kívül az emberi erőforrást fogyasztja leginkább, raplissá és lehangolttá tesz.
Bizonyára  szájbarágás a köbön, de a vasalás csökkentése a minőségi teregetésen múlik. Van egy 3 m2-es kis mosókonyhám, ahol szárítok, de amit csak lehet, vállfán. Összegyűjtöttem úgy 30-40 felnőtt- és gyerekvállfát, ezek egy polc szélén lógnak és a jól kirázott nedves pólók, pulcsik ezeken a vállfákon száradnak. Így a vasalnivaló legalább 30%-kal csökken. A sima, madzagos szárítóra tett ruhákat beszedéskor szelektálom, és csak amit nagyon muszáj, az megy a vasalnivalókhoz, a többire vigyázok, nem gyűröm a kelleténél jobban, nem ömlesztve viszem el a szekrényig, hanem szépen összehajtva. Így egymást is lepréselik kicsit. 
Fűtés
Nálunk fatüzelésű kandalló van, vízteres betéttel és egy 600 literes puffertartállyal, amelyről megy a szobák fűtőköre és a padlófűtés. Egészen kevés fával kellemes meleget tudunk teremteni, emellett hangulatos is.

 Az esővíz hasznosítása
Az udvarban két vízgyűjtőnk van, az egyik egy nagy, föld alatti esővízgyűjtő ciszterna, amit pincefalazóból készített Jani. Ide a háztetőről az ereszcsatornán át bevezetett víz gyűlik. Nem tökéletes a szigetelése, sok vizet elereszt, de ami megmarad, abba beleengedjük a búvárszivattyút és mehet a locsi. A másik egy vashordó, ami a fészer tetejéről lecsorgó esőt gyűjti. Ebben áznak az összeszáradt szerszámnyelek, de csalánlét is készítettünk már benne.

Újrahasznosítás
 A takarítással kapcsolatban megszoktuk, hogy a vegyszerek praktikus szóróflakonban, lyukacsos tetejű dobozban, adagolópohárral, adagolókanállal felszerelve, használatra készen jönnek a boltból. Ezek a csomagolások, bár műanyagból vannak, de segítenek a környezetbarát szerek könnyű felhasználásában, így szerintem vétek kidobni (akár szelektívbe is) ezeket. A szóróflakonba mehet a 20%-os ecet, a megszokott módon való használatra kész az ablaktisztító és általános tisztítószer. A lyukacsos tetejű szóródobozba megy a fahamu súrolópornak. A mosószer nagy flakonja és adagolókupakja marad, de most már házi folyékony mosószer marad benne, az adagolókanállal meg a mosószódát mérem és így tovább.

Gyerekbarát, környezetbarát tippek
Sok használt holmink van, a kútfő a család és a Vatera. Saját használatra hangszereltük a gyerekágyat és az etetőszéket. Nagy közösségi élmény és tuti beszerzési forrás a Bababörze Mosonmagyaróváron. Pár hónapig szükséges csecsemőholmiból ugyan minek kéne vadiújat venni?
  
Pancsolás-kompatibilissá tettük a kerti csapot.


Szelektálás
Szemeteink, szokásaink régebben. Annyi a lényeg, hogy szemétként kapott zacskókból, dobozokból áll a garázsban a szelektálóhely, meg hogy mit kell a hulladékudvarba vinni. Mostanában még több szelektáló zacskó függ kampókon a garázsban. Az aludobozok újrahasznosítása óriási energiaspórolás!!!!
A legegyszerűbb házi szelektív szemetes lezárószalagos kukazacskókból és kis S-kampókból készül, amelyeket felakasztottam a garázsban ide-oda szögekre, polcvázakra. Külön a kartonnak, újságnak,  és az aludobozoknak. 
Új fejlemény, hogy 2014 márciusától havonta egyszer házhoz jönnek a kék kukákért. Ebbe a kukába papírt, műanyag palackot és alumíniumdobozt lehet rakni, így az üvegen kívül már semmit sem kell a szelektív gyűjtőszigetekre vinni. Így már könnyebb rendet tartani a garázsban...


Mulcs, talajtakarás, zöldhulladék
Szeretjük a kertet nagyon, de hát a mi energiánk is véges. Jót tesz a környezetnek és a gyomlálásra szánt időt is csökkenti a mulcs, talajtakarás használata. A lenyírt füvet a zöldségseben használjuk fel felületi komposztként, a tűzifa leeső kéregdarabjaiból pedig rusztikus talajtakarást készítettünk az évelőkertben. Kiváltja az égetéssel való környezetszennyezést, fontos téma!
2015 márciusától gyakorlatilag tilos a kerti hulladékok égetése, helyette célszerűbb a komposztálás. Hogy mi a törvénykövető magatartás arról itt olvashatunk.  Mi  a legdurvább komposztálható fás kerti hulladék kezeléséhez ágaprító készüléket vettünk, az apróbbal grillezünk meg begyújtunk, a lágyszárút komposztáljuk. Ha a legutolsó linkre kattintana a kedves olvasó, a kommenteket érdemes figyelni, tartalmasabbak, mint a poszt!
A lágyszárú zöldhulladék komposztéléséról a mi gyakorlatunknál sokkal profibb leírást találni a Biokert és lélek blogon. Mi csak összedobálunk mindent, egyik évben a halom egyik felébe, a másikban a másikba és a kétéves cuccot szórjuk ki a zöldségesbe. A fűnyesedékkel a zöldséget mulcsozzuk.  Ég és föld a takart és takaratlan talaj szerkezete közt a különbség!!!

5 megjegyzés:

 1. A fahamuért csókoltatlak!

  Én félművel vagyok a "zöld"ség terén.
  Komposztálok, gyűjtöm az esővizet (sajna nem mindet tudom tárolni), Most kezdtem zöld mulcsozni.
  De a teljesen szelektív gyűjtés nem mindig valósul meg, bár olykor kukázok is.. ha olyasmit látok benne, ami nem oda való. (Pl tegnap kiszedtem a rengeteg forgácsot, jó lesz talajtakarónak....
  Követni foglak!

  VálaszTörlés
 2. Köszi. Ha találok valami hasznosat, majd frissítem az oldalt.

  VálaszTörlés
 3. Szia, WC tisztításhoz is az ecet és szódabikarbóna a jó megoldás. Én alaposan be szoktam szórni, majd jól megöntözöm ecettel. Eléggé felhabzik, de ez csak jó és ez a kombináció egyrészt szépen kitisztítja a víz alatti részt is és jó duguláselhárításra is.

  VálaszTörlés
 4. Első alkalommal, kispohárral kimertem belőle a vizet, amennyire csak tudtam. Aztán 1 egész üveg 20%-os ecetet öntöttem bele. Mifelénk nagyon kemény a víz. Hagytam egy órát. Fogkefével még átsikáltam.... ragyogó lett a wcnk. Azóta nem kell ennyi ecet és sikamika 😊

  VálaszTörlés