2009. május 10., vasárnap

Török pipacs

Van pár dolog, amiben hasonlít a díszlenhez. Szintén van hasznos rokona, úgy lett széppé. Szintén kisigényű, szintén rövid életű a virága. Szintén felhasználható a termése. Olyan, mint egy morcos ember, akinek néha emlékezetes aranyköpései vannak.

Kis fekete magjai a mákra hasonlítanak, csak kb. feleakkorák. Érdemes cserépbe vetni, ott elég biztosan kikel, szabadföldben viszont nem.Csak egy icipici gondoskodás, némi víz és fény, ennyire van szüksége. Kora tavasszal és nyár elején is végezhető a magvetés, palántanevelés. Első esetben biztos, hogy még abban az évben virágzik. Második esetben pedig érdemes arra odafigyelni, hogy a cserepet inkább félárnyékos helyen tartsuk. A 10 cm nagyságú palánták kiültethetők, szerintem kettesével egy gödörbe. Gyorsan és nagyra nő, 40 cm tőtávot érdemes hagyni a növények között.
Levelei durva szőrös-tüskések, de mutatósak szögletes és hegyes formáikkal, ha nem virágzik, akkor is díszít. Mi többször vetettünk színkeveréket, de mindig élénk narancspiros virágokat hozott. Ez az árnyalat viszont egyedülálló.

Ha valaki szárazvirág-kötéssel foglalkozik, a díszpipacs hosszúkás, mákgubószerű terméseit is fel tudja használni.

2 megjegyzés:

  1. Én már kicsi koromban is irigykedve bámultam azoknak a házaknak a kertjeit, ahol ezek a pazar piros virágfejek és a nagy buci bimbók feltűntek. Nekem nem tűnik morcos embernek. inkább királylánnyá változó zöld békának. Úgy tudom, fehér és rózsaszín színváltozatai is vannak. A kerti mák meg részemről fg majd egy bejegyzést megérdemelni.

    VálaszTörlés
  2. Inkább valami kósza, rövid tündöklésű ledér nőcske, akiből tisztes kotló lesz, mint királylány.

    VálaszTörlés