A káposztafélék a blogban eddig eléggé a perifériára voltak nyomva, már csak azért is, mert nem sokat ültetünk belőlük. Nem kapunk annyira rajtuk, meg anyósaink káposztaimádók, és elhalmoznak minket különféle káposztafejekkel, karalábékkal. Azért a brokkolit meg a bimbós kelt nem szoktuk soha kihagyni, mert megbízhatóan, bőven termik meg a közönséges káposztafélékhez képest különlegesnek és drágának számító rózsáikat, rügyeiket. Pont akkor ehetők, amikor más zöldségek leteremnek, nagy zöldjeik letermés után jó őszi-téli táplálékuk a tyúkoknak. 
Brokkoliból hosszú és rövid tenyészidejű fajtát is szoktunk választani. Palántát mindig nevelünk, de nem januári indítással, fagyisdobozban, mint a paprikánál, zellernél, paradicsomnál, hanem március végén, április elején jól elmunkált, szabad földbe. A magok apró, narancssárgás - barnás golyók, ha a föld meleg és nedves, akár napokon belül  kikelnek. A kikelt kis, szikleveles magoncokra azonban úgy kell vigyázni, mint egy újszülött kisbabára, mert a földibolha személyében nagy veszély leselkedik rájuk. Gyakran még szikleveles állapotban tövig rágja a brokkolikat, különösen ha száraz és meleg a tavasz. A bolha ragasztós papírral könnyen megfogható, de az a legjobb, ha hamar fölerősítjük a kis növényeket. Úgy tapasztaltam, hogy a vizet utálják. Már csak ezért is érdemes a kicsikéket locsolni. Ha gyorsan megerősödnek, a bolhának beletörik a foga a levelekbe.  A megerősödő növénykéket hamarosan szétpalántázzuk, hogy legyen helyük fejlődni. 
Tavaly szinte tarra ette a bolha a brokkolit. Idén -vélve, hogy a nevelőládába nem megy bele a bolha, pláne ha felteszem a konyhaablakba kívükről - nemcsak szabad földben, hanem dobozban is neveltem palántát. Mit ád Isten, a ládásat  a bolha bezabálta, a kerti földben meg kiváló palánták nőttek! Nem is értem. 
Hamar fejlődnek, a korai már júniusban kb. fél méter magas, és hozza a rózsáit. A későinek szeptemberől novemberig kéne teremnie, de volt, hogy decemberben is ettünk róla. Idén meg júliusban kezdett el hajtani. Mindegy, az a lényeg, hogy volt mit szedni a tövekről!
A termés: formás, zöld, karfiolszerű rózsa, ami nálunk általában kisebb, mint az áruházak polcain kapható, általában olasz vagy spanyol félkilós egyenbrokkoli.  Az első termés a főrózsa, ezt éles késsel kivágjuk. Hamarosan azonban oldalhajtások jönnek elő, hegyükön kisebb, de ugyanolyan guszta rózsákkal:  ugyanúgy felhasználhatóak, mint a főrózsák.
Az első termés a főrózsa, ezt éles késsel kivágjuk. Hamarosan azonban oldalhajtások jönnek elő, hegyükön kisebb, de ugyanolyan guszta rózsákkal:  ugyanúgy felhasználhatóak, mint a főrózsák.  (A mirelit, bolti brokkoliban is ezek a mellékági kis rózsák vannak!) Szemfülesnek kell lenni, mert a brokkoli nagy zöld lapui alatt gyakran megbújnak a kisebb-nagyobb rózsák. Ha nem szedjük le időben, a rózsákból fess magszárak lesznek, takaros sárga virágokkal.
(A mirelit, bolti brokkoliban is ezek a mellékági kis rózsák vannak!) Szemfülesnek kell lenni, mert a brokkoli nagy zöld lapui alatt gyakran megbújnak a kisebb-nagyobb rózsák. Ha nem szedjük le időben, a rózsákból fess magszárak lesznek, takaros sárga virágokkal.  Minden ilyen felmagozványt ki kell törni az újabb finom kis rózsák hajtatása érdekében!
Minden ilyen felmagozványt ki kell törni az újabb finom kis rózsák hajtatása érdekében!
Érdekes, hogy a kertünkben termő brokkolivirágzatok a boltinál lényegesen rostosabbak, sokkal hosszabb idő alatt főnek, párolódnak meg, ez talán a "nomád tartás" következménye?
A brokkoli állítólag szereti a meleget, de úgy láttam, hogy a hideget is bírja, három éve decemberben is szedtük. Idén valahogy nagyon szép, szebb, mint szokott. A melegnél jobban szereti szerintem a vizet, de hálás is: termésben visszaadja. A napokban - hogy megtartsam ezt a fejlődési tempót - a vízben tápoldatot is adagoltam a növényeknek, hogy ne romoljon le a kondíciójuk. Egy idő után már belefáradnak úgyis a virágzásba, csak nagy lapui zöldellenek. Ez az időszak már belenyúlik az őszbe. Ilyenkor apránként felhúzogatjuk a töveket, és naponta kettőt-hármat megkapnak a tyúkok a szem mellé.  Mi meg esszük a mirelitből a saját, korábban lefőzött brokkolinkat...
A brokkoli olyan, mint egy állatorvosi ló, kiállítást lehetne rendezni a rajta szívogató rovarokból. Kezdetben a bolhák falatozták, majd jöttek a sima, "mezei" levéltetvek.  Vannak pajzstetvek is, ezek az apró, barnás izék, meg liszteskék.
meg liszteskék.  Ezek mindig össze-vissza röpködnek, ha valamelyikünk megbolygatja a leveleket, rózsát keresve. Madárnak guszta hernyói másznak rajta a káposztalepkének. Itt éppen egy hernyórágott levél:
Ezek mindig össze-vissza röpködnek, ha valamelyikünk megbolygatja a leveleket, rózsát keresve. Madárnak guszta hernyói másznak rajta a káposztalepkének. Itt éppen egy hernyórágott levél: Így a házikertben használható, bionak minősített permetszerek széles választékát kipróbáltuk már a brokkolin. Az a gond, hogy a levelei fonákán szívogatnak, rágnak  a kártevők, ahova nehéz becélozni a vegyszerrel. A másik: a levelek - mint  a káposztaféléknél - viaszosak, lepereg róluk a  permetlé. Igaz, ezen lehet segíteni, kapható a permetlé tapadását segítő szer (Nonit), de így se találom tökéletesnek az eredményt.  Emellett a szőrgunyacokat is mindig le kell szedni róla... Meg már annyira nem is izgat, mert bár nem sikerült a kártevőket teljesen visszaszorítani, úgy látom, hogy a növények állapotában nemigen okoznak romlást.
 Így a házikertben használható, bionak minősített permetszerek széles választékát kipróbáltuk már a brokkolin. Az a gond, hogy a levelei fonákán szívogatnak, rágnak  a kártevők, ahova nehéz becélozni a vegyszerrel. A másik: a levelek - mint  a káposztaféléknél - viaszosak, lepereg róluk a  permetlé. Igaz, ezen lehet segíteni, kapható a permetlé tapadását segítő szer (Nonit), de így se találom tökéletesnek az eredményt.  Emellett a szőrgunyacokat is mindig le kell szedni róla... Meg már annyira nem is izgat, mert bár nem sikerült a kártevőket teljesen visszaszorítani, úgy látom, hogy a növények állapotában nemigen okoznak romlást.
Érdemes ezzel a növénnyel foglalkoznunk, mert ez az egyik fő kedvencem, s idén a leány is nagyon rákapott. Már csak ezért is érdemes ültetni! Így legalább tudom, hogy mi van a tányérunkban.
 
 
Vettem rézoxikloridot, olyat, amit mondtál.
VálaszTörlésszőrgunyac, szőrgunyac
VálaszTörlésKöszönöm a vásárlást, szőrgunyi!
VálaszTörlésSzívesen, csigulibiguli.
VálaszTörlésEz nagyon érdekes. Vegyszerek, egészségkárosodások, és génmanipuláció.
VálaszTörléshttp://epa.oszk.hu/00000/00005/00015/korny5.html
Ez pedig a light élelmiszerekről meg az aszpartámról:
VálaszTörléshttp://www.nibiru.hu/aspartame.html