2010. szeptember 19., vasárnap

Szezonvégi értékelés


Letelt a nyár, s ezzel a paradicsomszezon is a végéhez közelít. Itt az ideje, hogy a rézdrótozás végeredményéről valami érdemit mondjak. Röviden: ez a megelőzési mód lehet, hogy másnál bevált, nekem igazából sok mindent nem ért. Talán valamivel később kezdett el tombolni a fitoftóra, de a rohadás szép apránként így is elterjedt. Olyan roham nem volt, mint tavaly, hogy egypár hét alatt oda volt a munkám, hiszen még most is van paradicsomom, eltenni is akad, de a bezengett - és elvárt - csodaeredmények elmaradtak. Igaz, az idei év a sok esővel különösen kedves volt a gombák számára.
Viszont tanulságokban nem szűkölködött az idei paradicsomültetés.
Először is: a mostani paradicsomágyás egy része a tavalyi helyére esett. Ott biztosan fertőzött volt már a talaj is, mert ott ütötte fel először a fejét a betegség.
Másodszor: három ágyásban voltak/vannak a paradicsomok. Az összefüggő ágyásban sokkal betegebbek lettek a növények, mert szerintem kb. úgy fertőzték egymást, mint a bárányhimlős óvodások. A külön ültetett tövek sokkal egészségesebbek.
Harmadszor: ahol a nap, levegő jár, sokkal kevésbé barnult le az éves munkám eredménye. És itt – lehet, hogy a vérmes biokertészek a szívükhöz kapnak – a társítás kifejezetten ártalmas volt. A paradicsom mellett volt hagyma és büdöske, mert azok szeretik egymást, megóvja a fonalférgektől. A hagyma a paradicsom mellett visszamaradt, a büdöske nyirkosan tartotta a földet, ráárnyékolt a fejlődő termésekre, amikről így nem tudott az esővíz, hajnali harmat elillanni. A sok víz meg a gombafertőzés melegágya. És a fő kárt nem a férgek, hanem a ragya csinálta. Ugyanez volt a gond ott is, ahol jobban begazosodott az ágyás.
Negyedszer: a rohadt termések, beteg levelek égetőhelyre vitele, elégetése egy kicsit visszavett a fertőzés temperamentumából.
Ötödször: többet kellett volna permetezni rézzel…
Hatodszor: sokféle paradicsom volt, de nem mindegyik rohadt le izomból, voltak, amik sokkal jobban bírták. Ezek közül a Nr. 1 a szerény kis piros koktélparadicsom. Ez is lebetegedett, de utána elkezdett újra hajtani, most is van rajta.
A Lugas F1 se ment tönkre, ezt már több éve is ugyanígy kitapasztaltam.
A sárga paradicsomnak is volt valamiféle megújulóképessége, még most is van rajta. Itt csináltam aztán úgy három hete egy kísérletet még. Elvileg a rézdrót a már beteg növényeket is meg kell, hogy mentse. Egy alul fertőzött, de még a hajtásvégen aránylag ép ágba beledöftem öt drótot, ha ez nem, akkor mi használ? alapon. A hajtás azonban rohadt tovább…
Volt még Cherrola F1 is. Ez is kevésbé lett beteg, de minden szeme felrepedt és bepenészedett.
A Roma VF se betegedett le olyan gyorsan, és a barna paradicsom se. A szép piros Kecskemétijeim és a Marmande viszont szinte azonnal beadta a kulcsot.
Úgyhogy tökéletes megoldást nem találtam paradicsomvész ellen.
Tanulság: jövőre szórtan, egész más helyekre még több fajtájú paradicsomot teszek.
Közben szimatolgattam máshol is: lehetnek még olyan módszerek, amik esetleg segítenek? Egynéhány érdekességet még találtam itt, rövid kivonatban ezek szerepelnek benne:

  • Alkalmas permet-és öntözőszerek: fokhagyma, vöröshagyma, csalánlé, zsurlólé, rebarbaralé, többször kipermetezve. Használható permetlének még heti ismétlésben sovány tej 1:5 arányban vízzel hígítva.
  • Fertőtlenítésképpen a talajba mészkőport, égetett meszet kell tenni (ez fertőtlenít), és a növényt is ezzel porozni. A paradicsomkarókat is fertőtleníteni kell káliumpermanganáttal használat előtt.
  • Minden évben talajcserét kell végezni a növények alatt, vagy máshova kell ültetni, de lehetőleg nem krumpli közelébe, mert az igen súlyosan fertőz.
  • Fóliás nevelés: ide kevésbé viszi be a szél a gombaspórákat, az esővizet levezeti, az nem ül meg a növényeken.
  • A beteg növények lombját, a lehullott gyümölcsöket, a körben levő gazokat nem szabad a komposztra dobálni, ami aztán újrafertőzi a kert földjét.
  • A palánták alá, a földbe kell rézdrótot tenni, nem a szárukba!
  • Ok lehet még a természetes ásványi anyagok lassú kivonódása a talajból, a mindig egy helyre telepítés, a túl sok komposzt, táp, műtrágya, talajfertőtlenítő, mert a földett a normál állapotától eltéríti.
  • A növényeket nem szabad felülről locsolni, hogy vízcsepp ne maradjon a terméseken, leveleken, mert az a rothadás forrása.

Szóval van még kipróbálnivaló, s ezek konkrétumok, nem olyan hókuszpókuszok, hogy „csak 3 évente van”, meg a napraforgó levélirtó szerétől alakul ki. Azért fóliaépítést és évenkénti talajcserét nem vállalnék be...
A rézdrótot azonban nem feltétlenül vágom laza lendülettel a kukába! Ugyanis a sárgadinnyét is megpreparáltam vele, és az meg nem peronoszpórásodott be, csak a megszúrt rész alatti leveleken. Más dolog, hogy a hideg, esős nyárutón egy szem se érett be a kis dinnyékből. De a következő évben már máshogy csinálom. És ezek után a krumplit meg a paradicsomültetést is. Így talán meg lehet fékezni a rohadást. Majd jövőre kiderül!

4 megjegyzés:

  1. Olyan jól le tudod ezeket írni, köszi! Ezzel sok tapasztalatot átadsz, illetve igazolod, az én tapasztalataimat is.
    Épp a múltkor mesélte egy falubeli néni, hogy ő hallott az aludttejes kezelésről. Kipróbálta, a paradicsomon semmit sem segített, viszont a környékén napokig nem lehetett megmaradni, olyan büdös volt.

    VálaszTörlés
  2. Na, ilyen tapasztalatokra én is nagyon kíváncsi vagyok, mindenre. Sok termés kell, nem nézhetem ölbe tett kézzel, hogy tönkremenjen. De hát itt nemigen van más megoldás, mint a rezes permetlé. A földbe rakott mészre lennék kíváncsi, azt lehet, hogy még megpróbálom, meg a földbe tett rézdrótot is.

    VálaszTörlés
  3. Szia!
    Az biztos, hogy szellőjárta, napos helyen jobb termelni. Egyes biokertészek szerint a paradicsom jól bírja a több éves egyhelyben termesztést. Nekem 3 éve van egy helyen, és néhány kontroll máshol. Az állandó helyen lévők semmivel sem betegednek megjobban, mint a váltott ültetéssűek. A köztes védőnövényeket csak magasnövésű, támrendszeres fajtáknál érdemes alkalmazni. ott nem érvényesül az árnyékolás. A vöröshagyma nem fejlődik a paradicsom mellett, de afokhagyma igen. Nekem is jelentkezett a paradicsomvész, de hetekig húzta, és még szép termés volt szedhető. Megelőzésképpen a rezes permetezésthetente kell végezni, és a megelőzésen van a hangsúly. Utólag már csak tűzoltás.
    Ennek az évnek az időjárása amúgy sem volt kedvező. Na majd, jövőre.:)

    VálaszTörlés
  4. Én is ebben bízok, hogy majd jövőre! Szerencsére nekem is hetekig húzódott a fitoftóra,tegnap tudtam eltenni ketchupöt, és valamicske akad azért pár hétig még. Jövőre a támrendszeren is javítani akarok, mert láttam egypár nagyon jó dolgot a paradicsomneveléssel kapcsolatban.

    VálaszTörlés