2013. június 7., péntek

Öngyógyítósdi 6. Gyomirtás, mulcsozás a vegyeskertben és az elvek szembeköpése

Egy kis személyes
Röstellem, de eléggé hanyagoltam a blogot, mivel elég sok minden más elvonta az energiám a kerttől meg a blogolástól. Szóval... mikor  Juhmeli édes Bálintja, Vargaera kis Lernkéje megszületett, annyira gyönyörködtem az apróságokban, hogy nemsokára azt vettem észre, hogy kétcsíkosat kell pisilnem. Október végére tehát a mi családunk is gyarapodik egy újabb kis emberkével. Nagyon boldogok vagyunk. 
A gyarapodás folyománya a helyszűke a házban, szóval épp lakásfelújítás közepén tartunk, Jani bútorokat gyárt, belefogtunk az összes kis javításba, ami az építkezés óta elmaradt, meg festetünk is nemsokára. A babavárás elején eléggé takarékon voltam, de most már kezdek erőre kapni és rendszeresebben posztolgatni. 

Vegyes kultúrák, társítások
Répa-hagyma-paradicsom

Korán vetettem, soká kelt ki, de mostanra nagyon megugrott. A sárgarépát egyelgetem a napi körutak során, az ujjnyi vagy ceruzavastag kis répákat megeszik a gyerekek. Bőven van már petrezselyemzöld, főzőhagyma. A kihagyott 1 m szélességű helyeket szalmával mulcsoztam, ide San Marzano paradicsom került, némi maradék dughagymával körbeduggatva. Őszintén szólva, nem nagyon turbósítgatta,  nehezen is eredt meg. 

Ebbe a közegbe vetettem a tápiószelei génbankból szerzett szigetközi pasztinák tájfajtát, a magminta két sorra volt elegendő. Lassan kelt ki, most öt-hat centisek a növénykék. Gyomlálás után fűmulcsot kapnak majd. 

Retek/sali + káposztafélék + kabakosok
Nagyon jól működő társítás, a száraz áprilisban alig volt földibolhánk. A retek-saláta vegyes vetés tuti tipp, merem ajánlani mindenkinek! A saláta a lassan palántává növő káposztaféléket is védi. (No meg szerencsém van a nedves idővel, azt rühellik a földibolhák.) A cukkinik patisszonok is alakulnak, bár szükség lesz némi pótvetésre, mert kicsi fiam nagy kíváncsian szétbontotta az egyik vetőfészket, kidobta a csírázó magokat. No de ennyi baj legyen...

Következő feladat a káposztafélék szétpalántázása, a zeller is már nagyon rühelli a virágládát. Nyári salátamagból elég kevés van, de ezt a kísérőt nem nagyon érdemes elhagyni, azt súgják az eddigi tapasztalataim. A Vetéstől a tálalásig azt a módszert javasolja, hogy ültetőfával vájt kis lyukba 6-7 szem magot tegyünk a tőtávnak megfelelően és locsoljuk be, így gazdaságosabb a magfelhasználás, mint a sorbavetésnél. Megszívlelendő az ötlet. 

Csemegekukorica-uborka
Szépen kikeltek, az ubi 3-4 leveles. Ha még két-három levelet hoz, ki kell csípni a közepét, hogy elágazzon. 

Marginális
Ági adott még 10 tő Zömök fajtájú paradicsomot, amit nem akartam a répás vegyeságy árnyékos részébe szuszakolni, ezért ez a paradicsomsor az egyik üres, napos ágyásszélre került, a fokhagyma mellé. Néhány tő körömvirágot kap kísérőnek, meg sok mulcsot. Lényegesen könnyebben éledt meg, mint a San Marzano.
Kiültettem a Zömökök mellé a Szentesi kosszarvú paprikákat is. 

Babok

Külön ágyba ment a bokorbab meg a génbankos babok. Pechemre futni akarnak, látszik a kacsokon, amit növesztettek. Meg kell karózni őket. A lóbab virágzik, a fűszerkertben találtam neki helyet. Egyelőre nem tetves. Hiába vásároltam be csicseriborsóból, el sem ültettem a magokat a sok eső miatt. Majd jövőre...

Mulcs gyomokból, hulladékokból
A májusi esők szinte egymásba értek, ennek következménye az elképesztő buján növekvő vegetáció. A gyomok persze elég jól beelőzték a veteményt, kapálni a sarat pedig nem volt kedvem, úgyhogy a kert nem vegyes, hanem inkább elhanyagolt képet mutatott. Most álltam neki rendet tenni, kapa helyett gumikesztyűvel nyűttem ki a gyomokat a még mindig jó nedves talajból és jobb híján ezzel mulcsoztam. 


Mulcsanyagot adott még a fűnyesedék, meg a dombágyásra vetett, majdnem felmagzott spenót. Figyelemreméltó ez a spenót, tényleg igazán szuper talajállapotokat hagyott maga után. Arra gondoltam, az őszi rendrakást követően, ha már nagyjából a fejünkben van a kertterv, a palántákkal nyáron betöltendő helyeket már ősszel elő lehet készíteni spenótvetéssel, amit ráadásul már február végétől lehet szedni. Palántázás előtt egy kicsivel csak lekapálom a kivénhedt spenótot és már mehet is közé a végleges nyári kultúra. Visszatérülne a magok többletköltsége.
A gyomnövények kondija sokat elmond a talaj állapotáról és ez a tavalyi mulcsozásnak köszönhetően szemlátomást javult. Kevesebb a paréj, több a tyúkhúr. Rengeteg a szulák meg a madárkeserűfű - jelezve a talaj tömődöttségét. Mulcsozz be, kérlek - szól az üzenet. A sok esőnek köszönhetően felhígult a tavaly túladagolt fahamu, sokkal szebb, egészségesebb a növények kinézete. Nem kapáltam a sűrűn benőtt sorok között, csak kihúztam a gyomokat, jól kiráztam a gyökerüket, nagyjából összetéptem őket és a sorközökre fektettem. Ahová kevés jutott, oda szórtam a felmagzott spenótot, salátát, magról kelt szarkalábakat. 

Gyümölcsök
Amilyen jó a sok eső a zöldségnek, annyira ártott a gyümölcsfáknak. Az őszibarack tafrinásodott, ezt megoldottuk tépkedéssel. A Húsvéti rozmaring almafán pajzstetvek jelentek meg, ezt is jól megkopasztottam. A tetvekkel azonban nem bírtunk (biokert ide vagy oda), jött a Decis, mint Minyonéknál. Most a körtéinken az a jó kis bacis hajtáshervadás van soron, hétvégén megkapja a rezet és kész. Az alatta lévő szamócát pedig letakarjuk fóliával. Ez van, mi is lejjebb adtunk az elveinkből. 

7 megjegyzés:

 1. ÓÓÓÓÓÓÓÓ!!!!!!!!!! Gratulálunk! Majd jövök még, de most megyek.

  VálaszTörlés
 2. Újra itt. Nagyon jól áll a kerted! Csigád nincs? Minket megleptek. Kapálni nálunk sem lehet, én is csak húzkodok és fektetek, az is nagyon jó.
  Vegyszer nélkül mi is úgy látjuk, hogy nem megy, mert akkor nem eszünk, ezért mi is permeteztünk, de almamoly ellen. Tetű ellen kipróbáljuk a kenőszappant. Majd beszámolok, mit szóltak hozzá a kis dögök.
  Vigyázz magadra!

  VálaszTörlés
 3. Jaj de örülök Hédi! Sok szeretettel gratulálok én is innen Pestről. :)

  VálaszTörlés
 4. Gratulálok!!! Vigyázz nagyon magadra! A kis baby máris magába szívja a kertészkedést:)

  VálaszTörlés
 5. először is gratulálok a kis jövevényhez, jó egészséget és sok erőt kívánok, meg persze boldogságot (az velejár)! köszönöm, hogy ezzel együtt ídőt szántál ránk, hamarosan én is írok már egy kerti beszámolót, mert hál'Istennek van miről. üdv!

  VálaszTörlés
 6. OLvasd el az utolsó bejegyzésem okvetlenül:)

  VálaszTörlés
 7. Gratulálok! és vigyázz magadra, bár tavaly nekem is mindenki ezt mondogatta, ennek ellenére, kinn kapirgáltam, szedtem a borsót stb. Msot bezzeg, alig érek ki a kertbe!!!

  VálaszTörlés