2010. március 13., szombat

Virágok a Magyar Házi Gazdasszonyban

"XVI: SZAKASZ
A’ Virág termesztéséről
Közönségesen a' Virágokról meg kel tartani: hogy a’ mostan trágyázott földet ugyan egy sem, de a’ kövér porhanyó fekete földet mindenik szereti: és hogy a’ virágzás idején az öntözést mindenik megkivánja. Ha sok eső, vagy igen forró szárazság jár: a’ magjaik elromlanak.
§ 140.
A’ Kerti Virágok, a’mellyek kedves illatjokkal, és szépségekkel kedveltetik magokat, közönségesen két rendre osztathatnak, t.i. Tavasziakra, vagy hagyma termőkre, és Nyáriakra. Mind a’ két féléket, vagy hagymáikról, vagy magjaikról szaporítjuk. Vagynak ugyan ollyanokis köztök, a’ mellyeket bújtunk, mint a’ szegfű, vagy tsak letörött ágaikat lebökjük a’ Földbe, a’millyenek a’ Sárga és téli Violák.
1.Hagymatermők leginkább ezek. A). Hiátzint, narcis, Jonquill, Tatzet, Amarillis, Tuberosa, Tulipán, Liliom. Mind ezeknek hagymáikat Sz. Márton nap tályban kel, puha Földbe és 8-9. tzól mélly árkokba egyenként, és 8-10 tzól távol egymástól ültetni, az egy Tuberósát kivévén, a’mellyet tavasszal ültetünk ki.
Mikor a’ keskeny árkok készen vannak, a’ fenekekre igen érett fekete földet, söt egészen földé vált trágyátis lehet, két újjnyi vastagan teríteni, és a’ hagymákat ebbe gyengén a’ töveikkel aláfordítva benyomkodni. Ha már minden hagyma illy módon, mnd sorban le van duggatva,: a’ kiásott vagy másunnan hozott Jó földet rájuk terítjük dombosan, hogy a’ víz lefojjon rólok: mert ezt épen nem szeretik. Errenézve sokan a’ Vargatsert, a szemetről felszedik, és az árkok fenekére is, a’ betakarás után a’ föld színéreis ezt teritik, hgy a’ vizet beigyák. Megvallom hogy ez nekem nem tett jót.
Ha az idö kinyilik: kézzel kel a’ földet, ezen virághagymákon elmorzsálni: a kapa soknak elvágja a’ föld alatt való szép hajtását. Az emlitett virágok Sz. Iván napig, már elébb elvirágozván, leveleiket vagy Sássaikat sárgává változtatják. E’kor hát a’ hagymákat ki kel ásni, és száraz hűs helyre kiterítve tartani Sz. Márton napig. A’ Hiátzint ezek közt dupla, vagy tellyes virágjaiért legbetsesebb. Van köztök Fejér; testszin, Rózsaszin, setét, vagy Király piros, világos és setét kék, sárga ’s a’ t.
A’ Tuberosa (Polianthes Tuberosa) a’ Virágok köztt tsak nem legpompássabb, és illatosabb. A’ Simpla Septemberben, a’ Dupla pedig Octoberben virágzik, és ritkán megy tökélletességre az agyagban. Ezértis én igy bánok vele. Már Mártius elején a’ hagymáit beáztatom vizbe 48-60. óráig, és tserepekbe elültetem, meleg szobába tartom tsak a’ földön, míg nem sirzenek: a’ mikor már ablakba rakom a’ napfényre, vagy a’ tornátzba, ha meleg az idő. Mikor már semmi dértől nem félek: a’ kertbe a’ legmelegebb helyre tserepestől együtt elültetem. A’ gyakor öntözést megkivánja. Mikor elvirágzott: késő ősszel kiszedem a’ hagymáit, és tövét, és sássát elmetélvén, hives száraz helyen tartom egész télen; hogy se meg ne fagyjon, se ne hajtson. A’ hajtás elerőteleníti. Mind ezen virághagymákat ellehet szedni egymástól, mint a’ fokhagymát, és külön ültetni. A’ Tuberósák közt a’ fejérek legközönségesebbek; a téglaszinüek, és hamvas kékek legbetsesebbek. Magját tsak igen ritkán érleli meg, a’ mellyről lehet szaporítan újj színűeket. A’ homokban korábban nyílnak. "
(A folytatásban a nyári, vagy magvaikról szaporítható virágok következnek. )

12 megjegyzés:

 1. Köszi Tesó, erre vártam!

  Hagymásokról:
  A narcis, Jonquill, Tatzet a Jonnquilla, Tazetta nárcisz-fajtacsoport lehet? Már akkor léteztek?

  Szent Márton napnál (nov. 11) azért napjainkban korábbi ültetést javasolnak.

  Mennyiféle jácint volt akkor!

  Ezek szerint a tegnapi hagymás bejegyzésből kihagytam a tubarózsát. Ez még ma is különlegesség lenne: "A’ Tuberósák közt a’ fejérek legközönségesebbek; a téglaszinüek, és hamvas kékek legbetsesebbek. Magját tsak igen ritkán érleli meg, a’ mellyről lehet szaporítan újj színűeket."

  Még egyszer is köszi!

  VálaszTörlés
 2. Még két fejezete lesz a virágnevelésnek. Igen, lehetséges, hogy az 1820-as években is ismerték ezeket a fajtákat. Sárga jácintot még sose láttam, bár elvileg a kertészeti katalógusban kapható. Vöröses, kékes tubarózsát sem láttam még.

  VálaszTörlés
 3. Az egyik régi Kertbarát Magazinban volt egy nagyon érdekes írás, hogy az északkeleti országrész pár falujában hagyományként megmaradt az előbb leírt tubarózsanevelés, de ott versengtek, hogy ki tud a legszebbet-legkorábban, és a hagymákat őrizgették-nevelgették évtizedekig, minor még nem az volt, hogy bemegyek a Tescoba és leakasztom a fogasról.

  VálaszTörlés
 4. Amikor kicsik voltunk, a muskátlikkal ment ugyanez. Ritka volt a fehér és rózsaszín, nehézkes az átteleltetés, a jó muskátlidugványok kincset értek. Valami hihetetln gonddal foglalkoztak sokan a virágjaikkal, mert ha kivesztett, nem lehetett helyette kapni. És az így kinevelt növényeknke sokkal nagyobb volt az értéke, nem szezonvirágok voltak. Mama tesójánál voltak húsz éves muskátlitövek is!

  VálaszTörlés
 5. Igen, és ezeket nyáron legtöbbször kiültetve nevelték, magasabb termetűek, lazább habitusúak, világosabb zöldek, kevésbé karéjos levelűek és az illatuk is más, mint az új fajtáknak. Nekem van egy-két tő anyósomtól, őrzöm, mint a kincset.

  VálaszTörlés
 6. És lényegesen strapabíróbbak: ezek voltak a falusi temetők sírvirágai nyaranta, sokkal kevésbé mentek tönkre, minta melegházból valók, nem igényeltek állandó tápoldatozást. nekünk is sokáig volt egy nagy, kocka alakú ládában muskátli, akkora volt, mint egy jól megtermett filodendron. Alig bírták anyuék tavasszal-ősszel ki-be cipelni, mint én most a kaktuszt.

  VálaszTörlés
 7. A skanzenek tornácainak ablakaiban még néha látni a régifajta, zöld szélű cserepeket, benne ezeket a régifajta muskátlikat, no meg a madzagokra futtatott tűzbabot, sarkantyúkát. A sarkantyúka megint divatba jön, egy csomó fajtáját meg színváltozatát lehet kapni.

  VálaszTörlés
 8. Nem rossz divat, ez annak a jele, hogy felfedezték az erényeit. A porcsinrózsa is megint trendi, meg a törpe vasrózsa.

  VálaszTörlés
 9. Mondjuk én lesz@rom a kerttrendeket.

  VálaszTörlés
 10. Hááát...ezt azért ÍGY nem jelenteném ki. Szerintem az újdonságokra fogékony vagy, de amit bugyutaságnak tartasz, azt kiszanálod. Nem eszed kanállal az aktuális divatot, de azért egyes részletei feltűnnek a kertedben.

  VálaszTörlés
 11. Tudod, néha egy hang megszólal a fejemben, hogy "neked a divat mondja meg. hogy ki vagy" én meg azt mondom neki, hogy azérse!

  VálaszTörlés