2010. június 18., péntek

Újdonságok két eső közt

Június harmadik hetének munkanapjait eső keretezte, a hétközepi hol borús, hol fülledten derűs napokban rengeteg új virág bontogatta a szirmait a kertben. Ez a néhány júniusi hét a legsokszínűbb időszak a virágoskertben.
A gabonatáblák szélén már elég ritkán látni búzavirágot. Kerti virágként ágyásszegélynek ültettem egy sort ebből a kék szépségből, amely már ezüstös levelével változatosabbá teszi az otthonául szolgáló ágyás képét. Úgy tapasztaltuk, nem önelvető, de a begyűjtött magjáról a következő évben jól szaporítható egynyári virág, vidékies kertekben nagyon jól megtalálja a helyét. Magassága lepett meg, majdnem méteresre nőtt. 
 A fáklyaliliomok nehezen kaptak erőre a kemény tél után, de felesleges volt aggódni. az esetleges kifagyás miatt. A tavalyi állapotukhoz képest legalább kétszeres méretűre nőttek. Jövőre valószínűleg tőosztás következik, mert kinövik a helyüket. 

Amilyen hamar kipattannak a széleslevelű gyöngyvessző rügyei, olyan keservesen szánja rá magát a virágzásra. Ha egyszer beindul, akkor viszont egészen varázslatos, felhőre vagy csipkére hasonlít. 
Tavaly kezdtem bele a vadvirág-projektbe, ami nyaralási magszedésből és utána palántanevelésből állt. Jó ötlet, mert nagyon robusztusak, életerősek a vadvirág.-magoncok, felnőttkorukban pedig nagyon jót tesznek az ágyásképnek. A virágok viszonylag kicsik az általában formás lombhoz képest, remekül illenek a régi parasztkerti virágok közé. Közülük most a Kőröshegyről hozott ligeti zsálya a virágfelelős a piros futórózsa tövében. Jó párost alkotnak, bizonyára ez a zsálya is riasztja a kártevőket. A rózsa majd kicsattan mellette az egészségtől, a tetveknek nyoma sincs rajta.

Dorbézolós urakra szokták a mákvirág jelzőt ráhúzni, pedig a virág rövid élete alapján inkább a hölgyekre illene ez a jelző. Tesómmal végeztünk egy máktesztet, ő vetőmagbolti "fajmákot" vetett, hangzatos márkanévvel, én pedig a karácsonyi mákos kalácsból maradt öt deka mákot vetettem el. A teszt jelenlegi állása szerint nincs különbség a kétféle magból kelt növények növekedési hajlandósága között.
Mama mindig sok mákot vetett, s a piacra vitte, úgyhogy nagyon kitapasztalta a nevelését. Lelkünkre kötötte, hogy a reggel nyílt virágok szirmait délután le kell szedni, ugyanis rengeteg kis fekete bogarat vonz, amelyek a termékenyülés után rögtön megfúrják a magházat és belepetéznek. Ha ezt észrevesszük, a mákfejet is le kell törni, különben csak a kukacot szaporítanánk.  Hát maminak teljesen igaza lett, az egyik meghagyott virág terméskezdeményén másnap, sziromhullás után 5-6 rágásnyomot fedeztünk fel. 
Az idei újdonságok egyike a piros len. Ez egy kis termetű, 15-20 cm-es egynyári virág, amely hamar kikelt, de a tavaszi hónapok alatt nagyon lassan fejlődött, majd a virágzás idején pár nap alatt szinte megduplázta a méreteit. A többi lenvirághoz hasonlóan mulandó, de rengeteg bordós, becsavarodott bimbót hoz és szorgalmasan virágzik. "Gyerekméretű" kis virág, nem túl igényes, ágyásszegélybe remek. 
Kinyíltak a sásliliomok. Most, az ültetés utáni harmadik évben érték el kiteljesedett nagyságukat. Ez az egészen hétköznapi, narancssárga alapon pirossal erezett fajta a leggyakoribb, amely úgy másfél méter magas szárakat nevel, de nagyon tetszenek az alacsony, citromsárga és barna virágú fajták is, de sajnos már lassan kitehetem a kertre a "megtelt" táblát.


2 megjegyzés: